Temat: Tp-Link Deco M4R v2.0

Witam, chciałbym zaintalować na tym routerze OpenWRT, jednak nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji kompletnej jak należy to zrobić, czy macie może jakiś tutorial do tego?
znalazłem prawdopodobnie dobre pliki do wgrania, ale poprzez firmware update nie jestem w stanie ich zaimplementować na tym urządzeniu, czy jest potrzebna jakaś inna procedura do wykonania?
dziękuję bardzo za pomoc

2

Odp: Tp-Link Deco M4R v2.0

sebeknr2 napisał/a:

Witam, chciałbym zaintalować na tym routerze OpenWRT, jednak nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji kompletnej jak należy to zrobić, czy macie może jakiś tutorial do tego?
znalazłem prawdopodobnie dobre pliki do wgrania, ale poprzez firmware update nie jestem w stanie ich zaimplementować na tym urządzeniu, czy jest potrzebna jakaś inna procedura do wykonania?
dziękuję bardzo za pomoc

Przez TFTP – najpierw initramfs, a później sysupgrade:
https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … /68940/144

3

Dziękuję, a jest jakaś instrukcja co do tego TFTP? Bo tutaj jest bardzo ogólnikowo i nie bardzo wiem jak to powinienem ustawić, żeby przez ten program wrzucić i żeby to zadziałało.
Pozdrawiam

4

W sumie każdy serwer TFTP działa na analogicznej zasadzie. Poszukaj sobie opisu do dowolnego.
Pod Windowsem np.: https://github.com/PJO2/tftpd64/wiki/Tftpd64-Setup
Pod Linuxem: https://linux.die.net/man/1/atftp

5

jeszcze mnie zastanawia adres ip tplink deco tam jest on na 192.168.68.1, no i nie widzi mi w ogóle połączenia po kablu jak mam podłączony deco z komputerem bezpośrednio przez kabel LAN

6

Jak wgrywasz przez TFTP, musisz zmienić IP – tak jak jest to opisane w podlinkowanym tutorialu. I później w serwerze ma właśnie na tym adresie nasłuchiwać.

7

nie wiem co jest nie tak ale mój deco nie chce wejść w tryb recovery,
odłączam od prądu, wciskam przycisk reset i trzymając go podłączam do prądu, czekam aż dioda zgaśnie, puszczam przycisk reset, dioda jest zgaszona i zero komunikacji z routerem, czy ktoś ma pomysł co robię nie tak?

8

Ustaw sobie na stałe adres 192.168.0.2 na karcie sieciowej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

tak mam ustawione, ale sam router nie ma połączenia z routerem przez lan, ogólnie to dioda zgasła podczas uruchamiania i tyle zero odpowiedzi ze strony routera

10

sudo ip addr flush dev enp2s0
sudo ip addr add 192.168.0.2/24 dev enp2s0

ogólnie teraz jak chciałem żeby deco wszedł w tryb recovery to nie łączy z nim po kablu cały czas w xubuntu mam informacje że się łączy sieciówka z deco i tyle cały czas próbuje ustanowić z deco połączenie

11 (edytowany przez sebeknr2 2025-10-18 21:19:49)

poczyniłem postępy i mam okno firmware upgrade pod 192.168.0.1 ale niestety plik który uploaduje (deco_all_webfailsafe_faux_fw_tftp_v2.bin) kończy jako upgrade failed...
może potrzebuję jakiejś nowszej wersji bo deco mam w wersji oprogramowania 1.8.0 i to powoduje problem, może jakoś mogę zrobić downgrade systemu?

12

To weź z tp-linka inne firmware, je najpierw wgraj.

13 (edytowany przez sebeknr2 2025-10-19 11:24:14)

niestety nie wiem co robię źle:
nagrałem wideo który obrazuje gdzie aktualnie jestem w tym wgrywaniu, może pozwoli zdiagnozować to mój problem, mogę też udostępnić dostęp do komputerka aby można było zdalnie się połączyć aby zaglądnąć w to co mam, tylko to najlepiej przez whatsapp się wymienić kontaktem dostępowym do komputerka wink
https://youtu.be/ZNcSDHK3eXU
aktualnie wgrany firmware na router 1.5.8 Build 20230619 Rel. 48552

14

W sumie nic. Zobacz w logach czy chce coś pobierać z tftp.

15

racja coś z tftp jest nie tak, niestety nie wiem co hmm

https://youtu.be/-KrYEAHJFn8

16

Albo masz ufw uruchomiony i blokowany tftp albo użyj atftpd do tego. I NIE RESTARTUJ serwera w trakcie...

17

atftpd również nie wysyła nic, jeśli istnieje opcja to chętnie dam dostęp aby można zerknąć co mam nie tak ustawione wink
ufw nieaktywne jest

18

Ma ktoś może jakieś pomysły? bo niestety ja utknąłem w martwym punkcie z tym hmm

19

Zjechałeś z tym firmware niżej czy nie?

20

tak jest 1.5.8 aktualnie na routerze

21

sebeknr2 napisał/a:

niestety plik który uploaduje (deco_all_webfailsafe_faux_fw_tftp_v2.bin) kończy jako upgrade failed...

I tak ma być, o tym fałszywym alarmie jest wzmianka w przepisie;poczekaj minutę-dwie i zmień adres karty sieciowej  na  192.168.1.xxx , albo na DHCP; idziesz dalej zgodnie z przepisem.
Aktualne initramfs i sysupgrade od Cezarego wchodzą gładko.
Dzisiaj wgrałem je do czterech puszek (v2) i nie było żadnej zwiechy.
uwaga: initramfs z serwerów OpenWrt coś nie chciało się załadować.
I, co też ważne, nie wgrywaj plików dla TP-Link deco-s4-v2, bo nic nie wskórasz.