Odp: XUNISON Exigo D50 5G
Oczywiście, masz dts, wiesz wiec wszystko o gpio i innych rzeczach, więc rób swojego dts'a, kompiluj, wgrywaj i sprawdzaj czy działa. A później PR do openwrt, nich urządzenie oficjalnie zaistnieje.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oczywiście, masz dts, wiesz wiec wszystko o gpio i innych rzeczach, więc rób swojego dts'a, kompiluj, wgrywaj i sprawdzaj czy działa. A później PR do openwrt, nich urządzenie oficjalnie zaistnieje.
To jednak przewyższa moje umiejętności o przynajmniej jeden rząd wielkości ;-)
Co do trybu bridge:
z tego co widzę trzeba skompilować sterowniki ze wsparciem dla trybu bridge, inaczej nie da sie dodać interfejsu modemu do bridge w openwrt.
Znalazłem wprawdzie poradnik jak je skompilować tutaj:
https://forum.gl-inet.com/t/how-to-inst … /45404/126
ale pojawia się kolejny problem:
OpenWrt wsparcie dla linux-qualcommax_ipq50xx ma w snapshocie, który działa już na linux-6.12.54 lub wyżej. Tymczasem obraz z xunisona ma "Kernel Version:5.4.213".
1. Od początku - sterownik od qualcomma (nie ten z kernela) - qmi_wwan_q ma swój tryb bridge. W ogóle to miał go chyba od początku istnienia, qualcom jakoś go zrobił. I wraz quectelowym managerem połączenia (quectel-CM) mogłeś go wykorzystać żeby taki tryb bridge zrobić, opisywali to nawet w pdf'ach. Jeżeli jest ten sterownik skompilowany z opcją CONFIG_BRIDGE (który aktywuje QUECTEL_BRIDGE_MODE) to możesz sobie to włączyć i spróbować czy działa ot tak po prostu. Jak nie był włączony podczas kompilacji to musisz sobie sam skompilować aktualną wersję z odpowiednimi opcjami
Skoro w gui jest opcja włączenia bridge to strzelam ze sterownik jest skompilowany z odpowiednimi opcjami.
2. sam qmi_wwan_q jest do uzyskania od quectela - trzeba zapytać na ich forum. Ja ma jakąś wersję starożytną z czasów jeszcze EP06, więc do dziś to pewnie trochę się to zmieniło
3. Tak, wersja rozwojowa OpenWrt w której jest wsparcie dla ip50xx to właśnie aktualnie 6.12 i cokolwiek robisz to musisz robić na wersji rozwojowej.
4. Szansa że coś dokompilujsz do tego kernela co jest w środku urządzenia jest dość duża, pewnie taka sama że jak to że będziesz wstawał z łóżka to złamiesz nogę. Więc nie baw się tym co jest w urządzeniu tylko rób nowe wsparcie.
5. Jak by ktoś znalazł źródła z tego co pan chińczyk skompilował na to urządzenia to już by była połowa sukcesu, bo można by to ponownie skompilować lub przeportować na aktualne źródła
6. Jeżeli działasz na czystym openwrt i chcesz zrobić oficjalne wsparcie to zapomnij o qmi_wwan_q i quectel-CM - musisz używać standardowego qmi_wwan z kernela i uqmi do połączenia
Dobra, ja już do tego nie mam cierpliwości:
1. Router mi się uruchamia czasem po 5 minut (jak wyłączę wifi to jest szybciej, może skanowanie DFS jakimś cudem blokuje bringup innych interfejsów?)
2. Ustawienia są strasznie fragile, jak się poklika jakieś głupoty typu wyłączenie vlanów (które są włączone by default) lub poprzełącza offloading w firewall to niby wszystko jest ok, ale jak się zrobi reboot to router już nie wstanie
3. Fizyczny guzik resetu nie mam pojęcia jak działa, ale na pewno nie wystarczy go przytrzymać 10 sekund jak jest w instrukcji. Trzeba po 10 minut odłączać i podłączać router od prądu i losowo maltretować reset aż zadziała.
4. Reboot w luci czasem działa czasem nie (zazwyczaj nie), to samo reboot po ssh. Trzeba robić reboot -f/sysrq/odłączyć od prądu
5. Te klikane ustawienia modemu w luci chyba robią imperatywnie jakieś rzeczy. Np. czasem żeby załapało IPv6 to trzeba najpierw przełączyć APN na IPv4, reboot, z powrotem na IPv4/IPv6 i reboot.
6. na ament mi się popsuło IPv6-PD - br-lan dostaje [..]::1/64 i tyle. Router niżej nie dostaje żadnego adresu IPv6. Próbowałam rózne permutacje factory reset, zmieniania PDP itd.
Poddaje się bo mi szkoda weekendu, zostawiam IPv4 i poczwórny nat Xiaomi AX3600 -> D50 5G -> 192.0.0.2/27 na samym modemie -> PLAT Orange Jak będzie na to cywilizowany build OpenWRT to pobawie się znowu (a tak pewnie to nie wytrzymam i jutro znowu zmarnuje pół dnia)
jeszcze wracając do mojego pierwszego posta, to żeby jakkolwiek zadziałał APN internetipv6 w Orange to końcowo musi być PDP IPv4/IPv6, nie IPv6 jak podaje Orange, dzięki za screena @Robus
Hej, w ramach ciekawostki i ja zamówiłem ten model + z nadzieją na rozwój jakiegoś niezależnego buildu OpenWRT.
Głównym motywem zakupu było odpalenie 5G w paśmie 700 MHz i mój TP-Link NX510v oraz wszystkie inne urządzenia w domu uparły się na to pasmo, nie ma opcji wykluczenia 700 MHz na rzecz N78.
Odpaliłem go właściwie tak jak przyszedł na ustawieniach defaultowych, zmieniłem tylko APN pod Orange.
-Wi-Fi działa stabilnie, udało mi się uruchomić szyfrowanie WPA2-PSK/WPA3-SAE Mixed Mode, zmieniałem kanały, moce i bez problemu. Połączenie jest stabilne, mogę się podłączyć o każdej porze dnia i nocy.
-Temperatury po 1 dniu działania CPU: 62°C WIFI0: 62°C WIFI1: 56°C, Modem 52 °C
- Czas bootowania nie odbiega znacząco od TP-Linka
- Żadnych dziwnych ograniczeń na interfejsie Eth
- W Orange podczas transmisji danych modem agreguje N78 + 2 pasma LTE, 2100 i 2600 MHz, w idle N78+ jedno pasmo LTE
-Pobór mocy to około 10 W z wpiętym jednym urządzeniem po RJ-45
Generalnie jestem bardzo zadowolony jak na razie z tego urządzenia. Na plus całkiem rozbudowane zarządzanie modemem i wraz z wszystkimi niezbędnymi informacjami na wierzchu. Prędkości jakie osiągam w mojej lokalizacji to około 450 Mbps, ale max jaki udało mi się osiągnąć do tej pory w mieście to trochę ponad 600 Mbps.
A czy w samym LTE ( przy odznaczeniu n78 in1 do agregacji ) modem agreguje więcej niż trzy pasma LTE ? (tak przynajmniej jest w AW1000 )
A czy w samym LTE ( przy odznaczeniu n78 in1 do agregacji ) modem agreguje więcej niż trzy pasma LTE ? (tak przynajmniej jest w AW1000 )
U mnie są to 3 pasma, 2600 primary, 800/900/1800 jako drugie i 2100 jako trzecie.
Ja go kupiłem do pracy w sumie tylko i wyłącznie w 5G
No ale przy 5G też są agregowane tylko dwa pasma LTE plus jedno 5G....
Tak to Quectel sobie wymyślił.
Z ciekawostek zainstalowałem embedded tailscale i prędkości są aż podejrzanie biedne - 20Mbps, 100% CPU.
Co do 5G, to u mnie nie działa prawie w ogóle. Czasem krótko po uruchomieniu łączy się do n78 gdzie mam 100-150Mbps, po czym chyba stwierdza że sygnał jest "słaby" i przełącza się na nadajnik bliżej gdzie jest samo LTE na którym mam do 30Mbps (równie dobrze mogę używać Huawei B525-23a)
Pod filmem u TechGlobuz paru ludzi narzeka że ma dokładnie to samo.
Próbowałam przez weekend jakoś wymusić priorytet dla 5G NSA, ale nie mam już pomysłów, różne kombinacje AT+COPS, AT+WS46 (to akurat chyba nie działa wg. forum quectela, po prostu akceptuje auto) itd i tak uwzględniają LTE pod NSA i końcowo modem woli się połączyć do LTE :I
W tym lock band chyba się da ustawić do którego BTSa ma się łączyć, może dałoby radę przypiąć samo LTE i wymusić ten BTS daleko? Muszę wieczorem popatrzeć.
Tyle ,że w przypadku n78 to on może być z innego nadajnika niż podstawowe pasmo LTE.
Dlatego trzeba po prostu przede wszystkim zapewnić jak najlepszy sygnał dla tego n78, czyli przenieść urządzenie na parapet w kierunku tego BTSa z tym n78, zanieść go wyżej itp. Jak będzie odpowiednio silny sygnał to się połączy.
Przez rodziców i plan domu jest to trochę mało realistyczne, a na obu krawędziach domu od strony tego nadajnika nawet nie ma parapetów żeby to po ludzku umieścić
Dlatego muszę się pobawić żeby to jakoś wymusić, te 100Mbps będzie dla mnie całkowicie wystarczające.
Udało mi się na forum quectela wyciągnąć najnowszy firmware dla RM500Q-AE. Mi fabrycznie przyszedł już z 01.203.01.203, ale jak ktoś ma starszą wersję to wrzucam tutaj (może by się przydał mirror na https://dl.eko.one.pl/test/quectel/?)
Wrzucę wieczorem
A powiedzcie proszę jak sprawdzić wersję i potencjalnie zaktualizować firmware. Dopytuje bo przez Luci jest tylko widoczny pierwszy człon wersji bez drugiego członu numeru. A aktualizacja to w sumie nie widze ni jak.
Z góry dziękuję.
Przez AT+QGMR sprawdź
Aktualizacje w quetelach robi sie ich softem, ogólnie wygląda to tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p294381
Dzięki. Przyjęte.
Co ja mogę na tym zainstalować /skonfigurować?
mc dało radę zainstalować.
MPD kartę dźwiękową da radę? Jest port USB.
Zbyt ogólne pytanie. Możesz zainstalować/skonfigurować to co można zainstalować i to co potrzebujesz mieć na routerze. Nie szukasz chyba na siłę "co tam jeszcze można zainstalować na routerze"?
Wrzucę wieczorem
Coś nie tak z uprawnieniami.
HTTP request sent, awaiting response... 403 Forbidden
2025-11-05 19:32:35 ERROR 403: Forbidden.
Przez AT+QGMR sprawdź
Aktualizacje w quetelach robi sie ich softem, ogólnie wygląda to tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p294381
Dzięki Panowie za firmware i instrukcję. Wgrane bez problemu.
Zbyt ogólne pytanie. Możesz zainstalować/skonfigurować to co można zainstalować i to co potrzebujesz mieć na routerze. Nie szukasz chyba na siłę "co tam jeszcze można zainstalować na routerze"?
Głównie zależy mi na MPD ale bez extroota chyba się nie da bo dużo zajmują pakiety ile tam jest wogóle miejsca? df -h daje:
root@D50:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 30.8M 30.8M 0 100% /rom
tmpfs 1.0G 244.0K 1023.8M 0% /tmp
/dev/ubi0_2 14.9M 3.8M 10.3M 27% /overlay
overlayfs:/overlay 14.9M 3.8M 10.3M 27% /
tmpfs 512.0K 4.0K 508.0K 1% /devMasz jeszcze 7M.
Szanowni Panstwo. Jestem nowy i jak gdzies cos przeoczylem to prosze o wybaczenie. Otoz dzisiaj przyszedl mi ten router i ni emam pojecia jak go skonfigurowac. Przeszukalm fora, tutaj tez patrzylem. Czy moglby ktos mnie za reke przeprowadzic co zrobic zeby z karta flexa chodzilo? I co warto wlaczyc/wylaczyc?Na razie po wlozeniu karty zaswiecilo sie mesh, 4g (5g nir) wifi i power. Internet sie nie swieci. Probowalem cos grzebac w apn ale tak nakombinowalem ze musze caly router do fabrycznych przywraca. Czy poratowal by ktos instrukcja? Probowalem aplikacja x-home skanowac dol rutera ale tez sie nie chce podlaczyc.
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Przywróć ustawienia domyślne. Zrestartuj
W network powinna być sekcja wan, robisz tam edycję, wybierasz protokół qmi, potwierdzasz. Później podajesz /dev/cdc-wdm0 jako urządzenie, internet jako apn, pincode jeżeli karta ma pin. Zatwierdzasz, zapisujesz, restartujesz i czekamy jakie masz wyniki.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc