1 (edytowany przez MiG25 2025-10-26 16:49:18)

Temat: Proxmox - brak wykrycia odpięcia kabla

Na chińskim N100 z 6 portami 2,5Gbs jest zainstalowany proxmox , a na nim virtualka openWRT z przeżuconymi wszystkimi portami ethernet jako VirtIO (paravirtualized).

Na openwrt zainstalowane mwan3 i stworzone dwa WANy w balanced.
No i teraz ten openwrt nie wykrywa wyjęcia kabla.... Jedynie co reaguje to mwan3 , który chyba wykrywa brak netu i go odłącza ( no i to jest ok) :

Sun Oct 26 16:16:48 2025 user.notice mwan3track[2648]: Interface wan (eth5) is disconnecting

Ale port ciągle ma adres IP (sprawdzone komendą ifconfig eth5 ).

Problem jest wtedy , kiedy zewnętrzny modem w trybie bridge uzyskuje nowe IP od operatora , wtedy openWRT trzyma ciągle stare IP i brak internetu ( jeśli przez przypadek operator przydzieli to samo IP ,to wtedy jest ok).

Wystarczy zrobić restart wana ( ifup wan) no i IP pobierane jest ok .

Na razie wymyśliłem sobie ,że w mwan3 zrobie ten ifup ,jeśli wykryje ten disconecting , ale to trochę denerwujące jest.
Nie wiem ,czy to problem proxmoxa ,czy openwrt. Może ma ktoś jakiś pomysł.

2

Odp: Proxmox - brak wykrycia odpięcia kabla

Samo openwrt reaguje na wyjęcie kabla, więc strzelam że to raczej problem samej karty wirtualnej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak patrzę , i pozostałe porty w LANie też całe czasy są połączone...
Ma ktoś doświadczenie , jakie inne emulacje poza VirtIO  OpenWRT by przyjął i przekazywał status kabla ?

4

A nie możesz zrobić PCI passthrough dla tych interfejsów?

5

No właśnie tak się chyba nie da (albo ja nie umiem) .
Do VM tylko da się przyporządkować tzw. Linux Bridge , które trzeba wcześniej stworzyć z fizycznych kart ethernetowych...

6 (edytowany przez frutis 2025-10-26 21:45:34)

Powinno się dać, zerknij na ten wątek: https://forum.proxmox.com/threads/intel … re.130632/
A tutaj konfiguracja: https://www.youtube.com/watch?v=GQxLfsYZCjk

7 (edytowany przez MiG25 2025-10-27 15:49:13)

No i tak chyba należy to robić ...
W ten sposób wykrywanie kabla działa . Później sprawdzę , czy prędkości 2,5Gb/s są ( w sensie ,czy nie jest ewidentnie mniej).

EDIT: Prędkości po iperf3 są po 2,37Gb/s więc jest ok.
Szkoda ,że wcześniej w żadnym opisie instalacji openwrt na proxmoxie tego nie widziałem smile