Temat: Rekomendowany darmowy serwis DDNS dla Gargoyle?

Czy ktoś z Was używa usługi DDNS na Gargoyle i może polecić jakiś darmowy serwis do trzymania 1 max 2 domen typ A najlepiej z listy obsługiwanej natywnie w GUI przez Gargoyle 1.15?
Obecnie używam no-ip.com ale tam trzeba co miesiąc się ręcznie logować i potwierdzać, czasem zapomnę i wtedy host wpada w tryb Redemption, kasują i trzeba zakładać od nowa.
Czy znacie coś darmowego co nie wymaga systematycznego odświeżania na stronie?
Dzięki!

2

Odp: Rekomendowany darmowy serwis DDNS dla Gargoyle?

dynu.com

3

spamsool napisał/a:

Czy ktoś z Was używa usługi DDNS na Gargoyle i może polecić jakiś darmowy serwis do trzymania 1 max 2 domen typ A najlepiej z listy obsługiwanej natywnie w GUI przez Gargoyle 1.15?
Obecnie używam no-ip.com ale tam trzeba co miesiąc się ręcznie logować i potwierdzać, czasem zapomnę i wtedy host wpada w tryb Redemption, kasują i trzeba zakładać od nowa.
Czy znacie coś darmowego co nie wymaga systematycznego odświeżania na stronie?
Dzięki!

Jak zbliża się wygaśnięcie to wcześniej przysyłają powiadomienie na maila, trzy kliki i po po sprawie.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4 (edytowany przez spamsool 2025-10-15 16:47:14)

tomciu napisał/a:

dynu.com

Dziękuję, utworzyłem konto na dynu i działa smile

A o mailu przypominającym wiem, ale akurat na tego maila na którym mam no-ip rzadko zaglądam i dlatego czasem zdarzy mi się zapomnieć potwierdzić.

5 (edytowany przez tomciu 2025-10-15 18:20:09)

ambrozy5 napisał/a:

Jak zbliża się wygaśnięcie to wcześniej przysyłają powiadomienie na maila, trzy kliki i po po sprawie.

Nie trzeba klikać. Mozna to zautomatyzować, np. za pomocą tego:

https://github.com/danzalux/noip-robot

6

Na freedns.afraid.org masz 5 wpisów darmowych z bogatą możliwością wyboru domen (suffiksów). U mnie, w OpenWRT, działa wyśmienicie od kilku lat, bez żadnego potwierdzania. Nie wiem tylko czy Gargole obsługują freedns.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

7

spamsool napisał/a:

A o mailu przypominającym wiem, ale akurat na tego maila na którym mam no-ip rzadko zaglądam i dlatego czasem zdarzy mi się zapomnieć potwierdzić.

Przekierowanie maili + jakiś filtr by trafiał do głównej skrzynki zamiast "powiadomień"