4,326

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Powinieneś. To jednak inny zakres, fizycznie do 7,1giga. Co nie oznacza że nie będą działały, pewnie gorzej ale będą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4,327

Jak ktoś szuka najtańszego filogic, to jutro pewnie wypuszczę PR ze wsparciem do:

https://pl.aliexpress.com/item/1005008979741785.html

To chyba najbardziej chiński AP/Extender jaki można znaleźć. Pewnie za jakiś czas będę mógł o nim napisać coś więcej, ale nie spodziewam się kosmosu po urządzeniu za te pieniądze...

Wsparcie gotowe, tylko jeszcze muszę opis uzupełnić zanim wyślę. wink

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

4,328

Królik napisał/a:

To chyba najbardziej chiński AP/Extender jaki można znaleźć. Pewnie za jakiś czas będę mógł o nim napisać coś więcej, ale nie spodziewam się kosmosu po urządzeniu za te pieniądze...

Piękny pajączek...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4,329 (edytowany przez spamsool 2025-10-03 11:13:09)

Królik napisał/a:

Jak ktoś szuka najtańszego filogic, to jutro pewnie wypuszczę PR ze wsparciem do:

https://pl.aliexpress.com/item/1005008979741785.html

Wsparcie gotowe, tylko jeszcze muszę opis uzupełnić zanim wyślę. wink

Wziałbym do zabawy, ale koszt wysyłki zabija okazję hmm
W opisie specyfikacji są 4 anteny, a na foto 6 - te dwie to jakieś fejki? [edit] ok widzę, że w recenzjach na Ali ktoś napisał że 2 zewnętrzne anteny to fejk.

4,330

Chyba mój netgear R6220 się kończy, postaram się go odratować (może) ale muszę już szukać następcy.

Zależy mi w sumie po kolei:
1. Lepszy zasięg wifi (dobrze by było jakbym miał lepszy zasięg przez strop do piwnicy) - mieszkam w domu jednorodzinnym więc nikomu nie będę zakłócal pasma.

2. Cena - jakby był do tych 100-150zl to super  a im mniej tym lepiej.

3. Może mieć port USB ale nie musi.

Nie instaluje żadnych różnych usług na routerze bo od tego mam homelaba, pewnie nie ma to znaczenia ale napiszę, im mniejszy ping jest w stanie router ogarnac tym lepiej. Póki co do routera miałem podpięty dysk hdd ale od kiedy mam homelaba nie jest to istotne bo po prostu przepne dysk pod homelaba.

Router działalby z xiaomi ax3000t też z openwrt.

Poleci cos ktoś? Może akurat ktoś coś widział fajnego i opłacalnego na jakiejś promocji smile

4,331

Hej,
Ja tu napisze swoje przemyślenia:
-rozdzieliłbym sam router od wifi, często masz doprowadzony sygnał tam gdzie niekoniecznie chcesz postawić Wifi - czyli osobno albo tak jak ja zwirtualizowany w proxmoxie/esxi.
-na rozprowadzenie wifi po domku to pakiet mesh cudy m3000 (nie ma poe, opcjonalnie przez konwerter gigabitowu) - stawiasz to kablowo-2.5g/bezprzewodowo gdzie chcesz, a jak na emejzonie dorwiesz promo to wypadnie po 120 zł per sztuka. Jak Ci potrzeba więcej funkcjonalności niż w stocku to instalujesz openwrt/lub wersje mediatekową, także pełna dowolność.

Pozdrawiam

4,332

Musze zostać przy jednym xiaomim, on daje mi zasięg w jednej części domu noi drugi (obecnie R6220 który już ledwo dziala) który daje neta na drugą część domu. Więc jakby miejsce i to że to musi być wifi mam już ustalone.

Problem jest taki że do piwnicy routera nie kupię więc musi być coś co się przebije przez strop betonowy bez problemu bo muszę mieć zasięg dla czujki opartej na esp8266 a to znowu tylko chyba na 2,4ghz chodzi.

Noi koniecznie openwrt bo nie chce mi się bawić z nauką konfiguracji no chyba że router bez openwrt dałby wyraźnie lepzy ping po etherney I zgubilby no 3ms - co chyba jest niemożliwe.

Prawdę mówiąc to mam 3 routery obecnie. zapomniałem o routerze lte gdzie mam wifi wyłączone. Od lte leci kabel właśnie do R6220 który zajmował się wszystkim a od R6220 do xiaomi który był głupim ap

4,333

Jak masz taką sytuację to może najprościej będzie to załatwić powerlinem? Jak dla jednego urządzenia to i tak będzie aż nadto. Wystarczy że w piwnicy masz prąd na tej samej fazie co gdzieś wyżej. Używane da się dostać tanio, sam nie używalem ale znam parę osób które sobie chwaliły.

Jeśli chodzi o przejście przez strop to zapomnij o 5Ghz. Zwykłe ściany z byle czego skutecznie blokują sygnał, a co dopiero strop który jest dużo grubszy i zwykle zbrojony. I tak, masz rację esp ma tylko 2.4Ghz jak większość iot.

Ja ostatnio dokładałem u siebie AP u7 lite żeby wisiał pod sufitem na parterze i trochę lepiej sięgnął mi do drzwi wejściowych i ogródka. Wcześniej za ap robił mikrotik hap ac2. Poprawa jest ale przez strop nie przechodzi mimo tego że jest do niego przykręcony (Chociaż to pewnie jest też kwestia projektu urządzenia ale jak wisiał chwilowo na ścianie to efekt taki sam był). Strop mam niestety z dużą ilością metalu bo jest folia pod ogrzewanie podłogowe zatopiona w stropie (+rurki z wodą pewnie też nie pomagają) i wyżej podkłady pod panele z folią alu. To może Ci dać jakiś punkt odniesienia jakie są szanse na skuteczne przebijanie się przez stropy smile

Jest jeszcze najgorsza opcja czyli użycie routera w roli repeatera wifi w piwnicy. Router powinien lepiej łapać sygnał niż esp i może go podawać dalej. Jak mieszkałem w bardzo długim i wąskim mieszkaniu gdzie nie było jak ciągnąć kabli a ściany miały z pół metra grubości, to przez jakiś czas tak funkcjonowałem - nawet dało się grać w tf2.

4,334

Rozumiem co napisałeś, masz rację, może właśnie jakimś reapeterem bym to załatwił może, pomyślę. Powierzchniowo jeden router i tak mi parteru nie ogarniał, stąd mam dwa, a że mój router od neta lte (huaiwei) nie może mieć openwrt tgo jest tylko przekazywaczem internetu dalej i daltego mam aż 3 routery żeby się nie bawić konfiguracją inną niż openwrt.

W zasadzie zasięg w piwnicy mam, biedny bo biedny ale esp czasami się łączy, czasami nie, jest na granicy łączności. stąd jakby się polepszyło nawet o głupie 10%, mogłoby wystarczyć.

4,335 (edytowany przez lexmark3200 2025-10-03 13:11:56)

Ale masz problem jakiś poważny z doprowadzeniem kabla do piwnicy?
Ja co prawda z domu do kotłowni przeciągnąłem kabel w peszlu, który zakopany był jakieś 8-10 lat temu, tak w razie "W".... Postawiony d-link dir2150 - właśnie rozgłasza dla esp32. Gdyż wifi z domu było na granicy, raz łączył raz nie.
Kabel to kabel i wg mnie najstabilniejsze połączenie.

4,336

ESP też można dołożyć lepszą/ kierunkową antenę...

4,337

Kupiłem, dziś dojdzie takie rozszerzenie do mesha cudy
https://www.morele.net/router-cudy-wr300-13188229/ za 33,90zł - idealnie na 2.4Ghz
Także przerobie to na poe i bedzie jako sieć dla urządzeń 2.4

4,338

W sumie racja z tym ESP i dołożeniem anteny, pomyślę nad tym.
Kabla nie mogę przeciągnąć do piwnicy z kilku różnych powodów, ale tak czy siak musiałbym wtedy kupić kolejny router za 100-150zł tylko dla piwnicy a ciągnąć kabel dla jednego esp (czy tam czegoś z ethernet) to też mija się z celem.

Odpuścmy zatem temat piwnicy, po prostu szukam godnego następcy r6620 na dzisiejsze standardy w cenie 100-150zł - im mniej tym lepiej big_smile

4,339 (edytowany przez Behoston 2025-10-03 14:29:38)

Pamiętaj że na esp trzeba albo przeciąć ścieżkę albo przelutować zworkę jak wkładasz antenę zewnętrzną bo inaczej będzie jechać na tej drukowanej. Popatrz sobie jak u ciebie wygląda pcb czy gniazdo jest połączone czy nie. Zwykle tam jest rezystor 0Ohm który należy przemieścić.

4,340

Czy jest do polecenia jakiś AP na POE, najlepiej na BE? Czy na razie trzeba czekać?

4,341

wg mnie na BE to czekamy na oficjalne wsparcie soc IPQ5XXX...
zależy do jakiego obciążenia potrzebujesz.
Pewnie Unifi U7 lite, czy urządzenia Cudy z czasem wejda do wsparcia.
Na domowe potrzeby może rozważ stockowe meshe, ale to offtopic.

4,342

Teraz mam TPlink na omada, ale myślę albo openwrt, albo ubiquiti.

4,343

Kupiłem MC889 dałem na maszt i z 5g mam wolniej, jak 4g na MF286D B12 w oknie

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

4,344

A takiego MC889 da się używać bez IDU?

4,345 (edytowany przez ansu 2025-10-10 23:47:04)

Tak: jako pseudo most, albo albo router tylko trzeba by jakiś przełącznik
U mnie pracuje z routerem GL.iNet Flint 2 GL-MT6000

Pozdrawiam Andrzej

4,346 (edytowany przez tomasi 2025-10-12 09:28:29)

frutis napisał/a:

A takiego MC889 da się używać bez IDU?

Ma chyba 2.5gb port. Zasilanie przez POE. To zwykły router bez portu WAN, tylko jednym portem LAN.
Nie wiem dlaczego ansu masz wolniej. Próbowałeś przez skrypt? Może nie masz n78 tylko n1 (mój zte 801a mimo, ze teoretycznie agreguje 4xLTE to przy n1 czasem trzymał sie agregacji tylko z jednym pasmem LTE).
Zyxel ma zewnętrzny router 5g, na którym może być openwrt.

4,347 (edytowany przez ansu 2025-10-14 07:26:23)

Niestety tylko n1 jest i słabe rsrp -100
Najlepiej najszybciej jak mam B1+B3 LTE-only bez 5g

Pozdrawiam Andrzej

4,348

https://www.dlink.com/uk/en/products/dn … controller  wygląda wam znajomo ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4,349 (edytowany przez xbartx 2025-10-21 10:39:54)

Jak ktoś ma prime to można kupić Mercusys MR80X  za 109 zł (trzeba kliknąć kupon) - normalna cena 139 zł
https://www.amazon.pl/dp/B09X6XHD6Q
chyba dobra cena

PS ok zjechałem na sam dół i to jest Qualcomm, więc chyba nici z openwrt. no ale też ciężko powiedzieć co tak naprawdę przyjdzie.

4,350

W poszukiwaniu idealnego routera OpenWrt