Temat: XUNISON Exigo D50 5G
Nie mam tego sprzętu ,ale warto obejrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=O7ZL12GcTUg
Spoiler , fw tego sprzętu promuje eko.one.pl ( dzięki @IceG ) ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
https://www.youtube.com/watch?v=O7ZL12GcTUg
Spoiler , fw tego sprzętu promuje eko.one.pl ( dzięki @IceG ) ![]()
Też się uśmiechnąłem gdy to widziałem.
Ciekawe.. ciekawe.. no kto by pomyślał, znów będzie na Mnie ![]()
Chińczyk nie usnął linków i zostało. A że Twój pakiet jest wykorzystywany na cały świecie to już doskonale to wiesz.
Jest! Zaraz Wam coś pokażę.
EDIT: Mój hosting ma w statystkach mapę. To jest za wrzesień 2025r:

25% wejścia na eko.one.pl było z Wietnamu. Chiny to tylko 3%, 30% to Polska, reszta jak widać. Nie prowadzę żadnych rozmów z ludzi z Wietnamu poza bieżącymi rzeczami na githubie, więc to by tłumaczyło nagły wzrost zainteresowania.
Chińczyk nie usnął linków i zostało. A że Twój pakiet jest wykorzystywany na cały świecie to już doskonale to wiesz.
Miło z ich strony że to zostawili, bo to właśnie wywołuje uśmiech jak się widzi ile osób używa, albo w jakich rejonach świata.
25% wejścia na eko.one.pl było z Wietnamu. Chiny to tylko 3%, 30% to Polska, reszta jak widać. Nie prowadzę żadnych rozmów z ludzi z Wietnamu poza bieżącymi rzeczami na githubie, więc to by tłumaczono nagły wzrost zainteresowania.
Czyli.. forum jest odrobinę znane
.
@kold11 kupił jakiś czas temu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 46#p322046
i kontynuacja wątku https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 32#p323332
@Cezary w sumie warto je przenieść tu. Czy na forum da się włączyć wzmianki danego usera wraz z powiadomieniami?
Nie ma po co. Żadnych konkretnych treści związanych z portowaniem tego (jeszcze) nie ma.
Ma też inne nazwy, np Router Mesh Wi-Fi 6 ZEARTS z systemem Openwrt, 5G AX5400, nowa wersja 5G, 2.5Gbps High Speed (100% nowy)
Kupiłem, z pierwszych wrażeń:
Coś dziwnego dzieje się z portem ethernet, speedtesty z modemu po wifi dają około 300Mbps (mniej więcej tyle się można spodziewać w tej lokalizacji), ale ethernet konsekwentnie zatyka się koło 150-170Mbps. Synchronizuje się na 1000 full duplex, iperf3 daje koło 800Mbps.
root@Exigo_Hub:~# swconfig dev switch0 help
switch0: QCA MP(QCA MP), ports: 3 (cpu @ 0), vlans: 128
--switch
Attribute 1 (int): enable_vlan (Enable 8021q VLAN)
Attribute 2 (int): max_frame_size (Set Max frame Size Of Mac)
Attribute 3 (none): reset_mibs (Reset All MIB Counters)
Attribute 4 (none): flush_arl (Flush All ARL table)
Attribute 5 (string): dump_arl (Dump All ARL table)
Attribute 6 (unknown): switch_ext (Switch extended configuration)
Attribute 7 (none): apply (Activate changes in the hardware)
Attribute 8 (none): reset (Reset the switch)
--vlan
Attribute 1 (int): vid (Configure Vlan Id)
Attribute 2 (ports): ports (VLAN port mapping)
--port
Attribute 1 (none): reset_mib (Reset Mib Counters)
Attribute 2 (string): mib (Get Mib Counters)
Attribute 3 (int): enable_eee (Enable EEE)
Attribute 4 (int): pvid (Primary VLAN ID)
Attribute 5 (unknown): link (Get port link information)
root@Exigo_Hub:~#
root@Exigo_Hub:~# swconfig dev switch1 help
switch1: QCA AR8337(QCA AR8337), ports: 7 (cpu @ 0), vlans: 128
--switch
Attribute 1 (int): enable_vlan (Enable 8021q VLAN)
Attribute 2 (int): max_frame_size (Set Max frame Size Of Mac)
Attribute 3 (none): reset_mibs (Reset All MIB Counters)
Attribute 4 (none): flush_arl (Flush All ARL table)
Attribute 5 (string): dump_arl (Dump All ARL table)
Attribute 6 (unknown): switch_ext (Switch extended configuration)
Attribute 7 (none): apply (Activate changes in the hardware)
Attribute 8 (none): reset (Reset the switch)
--vlan
Attribute 1 (int): vid (Configure Vlan Id)
Attribute 2 (ports): ports (VLAN port mapping)
--port
Attribute 1 (none): reset_mib (Reset Mib Counters)
Attribute 2 (string): mib (Get Mib Counters)
Attribute 3 (int): enable_eee (Enable EEE)
Attribute 4 (int): pvid (Primary VLAN ID)
Attribute 5 (unknown): link (Get port link information)[edit]
Po podpięciu do GL-BE3600 wyciąga 250Mbps po eth. O co chodzi, nie wiem ![]()
https://www.youtube.com/watch?v=O7ZL12GcTUgSpoiler , fw tego sprzętu promuje eko.one.pl ( dzięki @IceG )
Kiedyś oglądalem filmik tego typa, nie trawię go, nie dość, że wszędzie by mikrotika wpychał, to jeszcze inne rozwiązania krytykuje - to celowe wprowadzanie w błąd pokazując, że inne nie działa a na mikrotiku wszystko działa...
Ale ma rację. Mikrotiki są produkowane w EU, mają dobrą dokumentację i support, wiadomo że niczego nie odwalą w kwestii np. dostępności funkcji w zależności od wersji sprzętowej pudełka jak to robi np. TP-Link. Wielu operatorów i wiele firm zbudowało swój biznes w oparciu o ich sprzęt. Nie słyszałem z kolei i użyciu "oficjalnego" OpenWrt w dużej skali i komercyjnych zastosowaniach.
Ubiquiti jest ostatnio modne, wielu fanatyków promuje nawet ich żałosne modemy LTE cat4 za chore pieniądze i ogólnie wciska UniFi każdemu Kowalskiemu który wcale nie potrzebuje niczego więcej niż oferuje domowy zestaw (nieprawidłowo) określany jako "mesh".
Ale ma rację. Mikrotiki są produkowane w EU, mają dobrą dokumentację i support
Tak naklejkę Made in the EU/jak wielu. Poza Router OS tam nie ma nic twórczego, a jakości pod żadnym pozorem nie naśladować (już w połowie lat 90-tych ubiegłego stulecia takie numery robił Cyfral z Łodzi/produkował w Chinach i przyklejał naklejkę Made in Poland).
wiadomo że niczego nie odwalą w kwestii np. dostępności funkcji w zależności od wersji sprzętowej pudełka jak to robi np. TP-Link. Wielu operatorów i wiele firm zbudowało swój biznes w oparciu o ich sprzęt. Nie słyszałem z kolei i użyciu "oficjalnego" OpenWrt w dużej skali i komercyjnych zastosowaniach.
Co w tym dziwnego-mają swój OS na którym zarabiają. A w Polsce się przyjął ich OS na początku XXI wieku-bo pozwalał małym ISP maksymalnie zarabiać na łączach/wysycać je, jak sok z cytryny. Dziś w dobie szybkich łącz domowych ich QoS stał się zbędny (jak mam zapas łącza x10... , oczywiście w małych firmach to nadal się sprawdzi, ale korpo tego nie kupuje... ).
Nie słyszałem z kolei i użyciu "oficjalnego" OpenWrt w dużej skali i komercyjnych zastosowaniach.
Ubiquiti jest ostatnio modne, wielu fanatyków promuje nawet ich żałosne modemy LTE cat4 za chore pieniądze i ogólnie wciska UniFi każdemu Kowalskiemu który wcale nie potrzebuje niczego więcej niż oferuje domowy zestaw (nieprawidłowo) określany jako "mesh".
Nie widzę w tym nic odkrywczego/ firmy boją się wszystkiego co otwarte i nad czym nie maja kontroli/wymaganej licencji. Może kogoś to boleć że Ubiquiti wstrzeliło się w rynek oferując dedykowane sufitowe AP/ na szczęście przeciętny Kowalski nie rozeznaje się w sprzęcie WiFi i nie wie że takie rozwiązanie w kwestii pracy radia/szybkiego, estetycznego montażu biję na głowę inne rozwiązania.
Wracając do tematu XUNISON Exigo D50 5G ;-)
Nurtowała mnie w dalszym ciągu różnica prędkości między Wi-Fi a Ethernet. Wykonałem kilka testów
Internet połączony przez gniazdko WAN <-> D50 <-> Laptop
Po Wi-Fi: pełna prędkość
Po Eth: pełna prędkość
Internet z 5G operator Orange Flex <-> D50 <-> Laptop
Po Eth: zatyka się między 150-170 Mbps
Po Wi-Fi: pełna prędkość (300-800 Mbps zależnie od lokalizacji)
Po Eth, ale z LS1005G między D50 a laptopem: prawdopodobnie pełna prędkość, ok 250Mbps w pierwszej lokalizacji
O ile różnicę między Wi-Fi a Eth potencjalnie mógłby wytłumaczyć throttling u operatora na podstawie TTL (nie wiem jak Orange w Polsce, ale wiem, że zagranicą się zdarza), o tyle nie wiem dlaczego z przełącznikiem 2 warstwy pomiędzy nagle zdaje się działać. Testy wykonywałem wielokrotnie o różnych godzinach i z różnymi laptopami, więc samą wariancję sieci 5G lub problemy z urządzeniem końcowym też raczej wykluczam.
Ma ktoś jakieś wytłumaczenie? ![]()
Jakaś wadliwa obsługa ethernetu na tej platformie? W sensie nie do końca poprawnie napisany sterownik.
Właśnie testy robię z D50. Mega różne konfiguracje i dziwna obecna ale celowa bo na eksperyment. Sieć Orange - Flex.
I teraz setup taki: laptop <-wifi-> router wifi <-eht-> mikrotik Hap ac5 <-eth-> modem D50
Download speed: 358 Mbit/s
Telefon 5G: 400 Mbit/s
Wiele czynników może na tą prędkość wpływać ale jak widać w moim przypadku Ethernet nie wprowadza ograniczenia. Może to wina akurat połączenia "Twoja karta Eth w lapku i D50".
Po testach w ciężkich warunkach zasięgowych mogę potwierdzić opinie z komentarzy przy ww. filmie na YT o tym modemie.
Tam gdzie telefon 5G ma minimalny zasięg sieci 5G to modem nawet jej nie widzi a z definicji powinien mieć mocniejsze anteny. Więc pod tym względem lipa.
Przyznam że ja też nie jestem z tego routera zadowolony…, w moim przypadku sieć nju mobile w mojej lokalizacji zarówno lte(zte286d) jak i 5g(xunison) te same na prędkości pobierania/wysyłania nie ma zbytnio dużej różnicy… a kolejną rzeczą jest problem z modułami esp32 soft supli nie chcą się połączyć do routera zmiana szyfrowania na wpa2 nie pomaga, jeśli ktoś też ma taki problem to proszę o pomoc…
U siebie też obserwuje wspomiane zapychanie się ethernetu na poziomie 250Mbps. Po WiFi z 5G leci prawie 900Mbps i dalej już nie może, bo ewidentnie brakuje mocy CPU.
Brakuje mi pomysłu co może być nie tak. Nie brzmi to na wadliwą obsługę modemu, ale gdy zamiast modemu przerzuca dane po kablu z WANu to zamyka 1Gbps...
Na jakiej magistrali twn modem podpiety do procka?
Ponoć pci wg danych podanych w innych wątku.
Hej, udało się komuś skonfigurować D50 5G w trybie bridge + APN internetipv6 w Orange Flex?
Mam problem z obydwoma rzeczami:
- bridge mode: nawet nie mam pojęcia jak się za to zabrać, w typowym modemo-routerze z proprietary fw jest to 1 toggle. W advanced APN settings jest coś takiego jak "Bridge mode" ale to pewnie jakieś ustawienie samego modemu, które w tym przypadku nie pomoże (przynajmniej mi nie pomogło, bo nie widzę żadnej zmiany w zachowaniu urządzenia). Niby mogę uniknąć bridge i po prostu podłączyć wszystko pod D50 5G, ale średnio chcę to robić dopóki nie ma "normalnego" portu OpenWRT.
- IPv6 - Ustawiam prawidłowo APN (apn/login/haslo: internetipv6, uwierzytelnianie PAP, PDP IPv6), ale po reboocie nie widzę żadnego adresu. A nawet jak dostanie, to czy w ogóle da radę przekazać całe /64 do "routera niżej"? (patrz: problem wyżej)
Mi w takiej konfiguracji przydziela /64 na br-lan modemu - bierze wtedy default profil z karty sim. Możesz ustawić taki jak mój za pomocą
quectel-CM-M -n 1 -4 -6 -s internetipv6Z tego co pamiętam nie da się wysępić od Orange więcej niż /64 za pomocą prefix hintu (na mobilkach, na światłowodzie się da). Modemowego bridge nie próbowałem.
Ponadto: gdy grzebię coś w ustawieniach 5g_pciev6 muszę robić soft reset modemu żeby sieć zechciała mi przyznać adres na nowo.

Pogrzebałem trochę i wyciągnąłem dts z urządzenia: https://pastebin.com/gn14Q7yM
Jest jakaś szansa, żeby na jego podstawie zbudować własny image openwrt? Architektura w OpenWrt zdaje się już być: qualcommax
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc