26

Odp: speedtestpp - pierwsza paczka która zwraca rzeczywiste prędkości łącza

Jak najbardziej zalecam.
Mam Galaxy S21 na androidzie , i tam przez iperf3 na wifi mam 450Mbps  ( też zestawione na 160Mhz), a przez przejściówkę usbc-rj45 700Mbps.... Przez wifi nawet speedtest z internetem jest szybszy smile
Snapdragon 888 to chyba Galaxy S21 Ultra , pewnie lepszy ale może coś wciąż brakować....

27

Do testów sieci lokalnej można zainstalować librespeed-go, wtedy nie trzeba specjalnej aplikacji klienckiej, działa w przeglądarce na porcie 8989.

28 (edytowany przez MiG25 2025-10-04 09:07:52)

Na tym telefony też mają dziwne wyniki.
Właśnie przetestowałem jeszcze raz S21 , i po wifi ~700Mb/s , a przy przejściówce 2,5Gb usbc-rj45  jeszcze dziwniej ... DL 540Mb/s , UL 1600Mb/s ... Na laptopie jest ok , ~2400Mb/s zarówno DL jak i UL...
Znowu procesor ma znaczenie.

EDIT: Odpaliłem na AX3000T serwer Librespeed ( tylko na nich mam wifi , ale niestety porty 1GB/s) , i na karcie AX211 DL wychodzi zawsze 880Mb/s a UL 1500Mb/s , nie wiem skąd taka róznica ,ale obciążenie procka AX3000T jest na 100% ( htop pokazuje momentami 95% dla pierwszego rdzenia i 100% dla drugiego).

29 (edytowany przez mehow 2025-10-04 16:50:27)

Zainstalowalem sobie monitor zuzycia procesora na telefonie no i tak jak pisalem. Wielkiego obciazenia ten iperf3 nie generuje. Wiec to raczej nie jest problem procesora.

kszaq napisał/a:

Do testów sieci lokalnej można zainstalować librespeed-go, wtedy nie trzeba specjalnej aplikacji klienckiej, działa w przeglądarce na porcie 8989.

Zainstalowalem, ale jak to odpalic?

30 (edytowany przez MiG25 2025-10-04 18:22:17)

To napisz co to za monitor obciążenia , to zainstaluje na swoim s21 i zobaczę u siebie.( może to po prostu nie proceso ,a gdzieś indziej jest jakieś wąskie gardło.. jakaś szyna komunikacyjna czy coś...)

A librespeed-go odpalasz z konsoli po zainstalowaniu wpisując po prostu librespeed-go smile
Wtedy wchodzisz z innego urządzenia na ten uruchomiony deamon wpisując w przegladarce adres urządzenie i port 8989

31

Apka sie nazywa CPU/GPU Meter & Notification pokazuje na bierzaco ikonka jest z obciązeniem CPU itd. No u mnie w czasie testu to gdzieś w połowie jest, a jeszcze do tego pewnie część rdzeni wyłączona. Serio nie wydaje mi się żeby tutaj akurat procesor był ograniczeniem.
Wyniki z Librespeed praktycznie takie same jak z iperf3
https://zapodaj.net/images/1a151fae03943.png

32

Ta aplikacja obciążenie S21 też pokazuje na niskim poziomie ,a i tak tych 700Mb/s nie przekracza ... Także może nie samo CPU ,ale inne wewnętrzne połączenie smile