51

Odp: ZTE WF830 ODU – brak dostępu po zmianie APN, szukam instrukcji

czy mogę prosić o pomoc jak połączyć sie przez scp albo jak wgrac ten plik konfiguracji przez tera term

52

michalik napisał/a:

czy mogę prosić o pomoc jak połączyć sie przez scp albo jak wgrac ten plik konfiguracji przez tera term

Nie przez scp, tylko telnet.
I nie wgrywasz żadnego pliku, tylko modyfikujesz to co jest.
Dokładnie chodzi o to co jest w poście #46

ucfg set config lan vlan ENABLE 0
ucfg set config wan lte apntable apn1 pdn_label aero2
ucfg set config wan lte apntable apn1 apn_name darmowy

53 (edytowany przez michalik 2025-08-29 08:23:51)

Dobrze mam telnet ale nie mogę w nim pisać w konsoli, łączę się przez tera term log się ładuje następnie wprowadzam komendę Shell i tam wprowadzić komendy do zmiany  ? Z czego pamiętam bo teraz nie wiem czy dobrze wprowadzałem nie chciały te komendy działać, i u mnie ładuje się zestaw numer 2 w logu

Edit.
ucfg get config
NOK

Może wprowadzam ta komendę gdzieś źle

54

Zatrzymaj bridge:

ifconfig br0 down
brctl delbr br0

Ustaw IP na eth0 zamiast na br0:
ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 up

to wprowadzam w shell i sukces dostałem sie do gui konsoli ale każdy reboot przywraca stan poprzedni nie mogę tych vlan wyłączyć nie wiem moze trzeba do innej powłoki wejść

55

Zrobione jest inny sposób jakby ktoś chciał opiszę

56

michalik napisał/a:

Zrobione jest inny sposób jakby ktoś chciał opiszę

kontynuuj proszę.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

57 (edytowany przez michalik 2025-08-30 22:49:10)

Myślałem tylko że wymyśliłem coś innego ale wychodzi na to samo raczej,
Zaczynamy wiec od zera modem zablokowany po ruszeniu apn świecą się wszystkie kontrolki
1. wlutowanie się w port szeregowy programator cp2102 na USB słuszna uwaga kolegi o tym napięciu jednak dość długo (3 nocki bawiłem się na napięcie standardowe 3v i nic się nie stało)
2. Program Tera Term prędkość bit najwyższa, komendy - shell - ifconfig eth0 169.254.0.1 netmask 255.255.255.0 up
3. modem połączony z komputerem przewodowo - ustawiamy stałe ip 169.254.0.2, maska 255.255.255.0, brama 169.254.0.1
    w przeglądarce adres 169.254.0.1 = otwiera się interfejs GUI
3. W interfejsie GUI  - factory reset apply (wyskoczy informacja że coś tam LTE device nie działa ok dajemy wchodzimy do LTE
    setting klikamy enable on (wyskoczy informacja uruchom ponownie OK) obserwujemy konsole reboot leci modem wstanie na     ustawieniach fabrycznych OK (dhcp juz działa ale adres ustawiłem taki sam jak w dhcp domyślny wiec nie trzeba grzebać powrót interfejs GUI działa
4. Program putty adres 169.254.0.1 port 23 other telnet otwieramy konsolę login root hasło: gct lub Si8a&2vV9 u mnie było to drugie i chwała temu kto je tutaj na forum udostępnił big_smile, wydajemy komendy
ucfg set config lan vlan ENABLE 0
ucfg set config wan lte apntable apn1 pdn_label aero2     (lub np. Plus, Pley, Orange)
ucfg set config wan lte apntable apn1 apn_name darmowy  (dla aero2, u mnie 'internet' dla plusa)
robimy reboot (komenda reset) po tym resecie mój modem wstał już połączony z internetem oczywiście wcześniej włożona karta sim bez pinu i wsunie to gotowe działa programator można odłączyć

Teraz najważniejsze przetestowałem wszystko i powiem czego nie tykać w GUI !!!!!!!!!!! bo jeśli ruszymy mamy powtórkę wszystkiego od początku ! APN jak chcemy zmienić to tylko przez telnet i komendy ucfg ! !
LTE
- LTE APN Table (cokolwiek ruszysz lub wyłączysz index przyjmie ustawienia do pierwszego reboot i modem zablokowany)
-  IMEI nie ruszamy
- AIR PLANE MODE disable
- UE Mode PS mode 2 (chociaż to przełączałem i po restarcie wszystko było ok)
-  PLMN Search Type (można spokojnie zmieniać sobie)
- PLMN Search Extension Info ( można zmieniać)
- EMM Timer ( można zmieniać)
- PSM Timer( można zmieniać)
- Location Service ( można zmieniać)
- IMS PCAP ( tego nie tykałem nie wiem lepiej nie ruszać)

Sim Pin ( nie sprawdzałem najlepiej aby karta była bez pinu i nic tam nie ruszać)
SMS
- Configuration - SMS Over IP (przełączyłem na disable)
- SMS Status - SCA (numer centrum SMS u mnie zgodny z operatorem nie ruszałęm)
- Message (miałem zapisane sms od poprzedniego własciciela zrobiłem delete)
Grzebanie w SMS nic nie porobiło sie wiec można tam grzebać

VoLTE (enable OFF) Testowałem to nic sie nie działo nie zawiesił się ale czytałem ze i tak to nie działa bez jednostki IDU wiec nie ma sensu tego ruszać lepiej wyłączyć

Wimax (nie jestem pewny ale robiłem off i miałem blokadę po restarcie wiec lepiej tego nie ruszać a ja jeszcze sprawdzę)

Network
można grzebać tylko jak wyłączałem
Ethernet Network, USB Network, - traciłem dostęp do konsoli i dostawał świra o vlan i blokada wiec lepiej nie grzebać tam

Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe komendy ustawienia w konsoli do wdrożenia to mogę posprawdzać

Edit
komenda w telnet
ucfg set config wan wimax ENABLE 0
wyłączamy wimax sprawdzone wszystko działa !

58

Po wielu zmaganiach i mi się udało odpalić sprzęt - u mnie prawie wszystkie APNy były włączone, dane zadziałały dopiero gdy większość wyłączyłem i ustawiłem poprawne dane na trzecim APNie.

Speedtest:

Server: Orange Polska S.A. - wyredagowane
         ISP: Orange Mobile
Idle Latency:    20.16 ms   (jitter: 17.52ms, low: 14.76ms, high: 39.90ms)
    Download:    54.78 Mbps (data used: 97.3 MB)
                614.27 ms   (jitter: 84.31ms, low: 22.64ms, high: 1797.21ms)
      Upload:    30.74 Mbps (data used: 13.9 MB)
                219.28 ms   (jitter: 53.92ms, low: 24.57ms, high: 1560.97ms)
 Packet Loss:     0.0%

Tyle się spodziewać? Zastanawiam się, czy CA działa, bo w zakładce status widzę tylko B7.

59

To bardzo indywidualna sprawa ,ile należało się spodziewać...

W ustawieniach LTE -Status jest coś takiego jak pierwsze pasmo i drugie pasmo , i to drugie jest puste ? Nawet jak robisz speedtest ?
Może ,żeby widzieć wszystkie informacje , trzeba zalogować się jako superadmin ( do tego trzeba mieć specjalne hasło ...)

60

Że max zależy od sieci, natężenia, sygnału itd to wiem, po prostu zastanawiałem się, na ile ten sprzęt stać w nie-laboratoryjnych warunkach. W sieci ludzie donoszą o ok. 70 Mbps DL, co mniej-więcej pokrywa się z moimi najlepszymi speedtestami.

Mam sam ODU - zdaje się, że do niego nie ma konta superadmin, tylko do IDU? W każdym razie nie znalazłem tutaj zakładki dla drugiego bandu

https://i.imgur.com/8j4r4tx.png

61 (edytowany przez MiG25 2025-09-29 20:16:52)

Tak, jak tu https://youtu.be/cQPP3ycqCbc?t=459
Od 7:40 minuty ,tylko faktycznie to chyba IDU pokazuje... Bo Ty tez masz sprzęt z PLay ?

I jak na sprzet cat.6 to wg mnie ok (choć ostatnio na elektrodzie znalazł się taki , co mu B535 robi speedtest z 205Mb/s.... Dla mnie to raczej nie możliwe).

62 (edytowany przez Robus 2025-09-30 14:32:47)

Sprzęt z Play, wpięty najtańszym injektorem PoE 48V z allegro.

Z innych ciekawostek:

Zestawia poprawnie sesje IPv6 ale sam z siebie nie robi 464xlat. Testowo stoi u mnie w oknie, uptime 2.5 dni, przepchał ok. 30GB transferu, na razie bez problemów.

63

Wracając do tego tematu.   Czyli, jeżeli ustawię APN dowolnego operatora pod IDU to czy potem będę mógł pozbyć się IDU i używać dowolnego routera, zamiast IDU ZTE? 

(ODU zasilę z POE 24V)

64

https://github.com/patryk4815/openwrt-gdm7243-lte wygląda jakby coś gotowego aby sterować naszym urządzeniem. Potrzebuje kompilatora zig do zbudowania. Jeżeli ktoś może zainstalować zig z dystrybucji (zamiast budować od zera) wystarczy zaaplikować tego patcha:

--- a/net/gctd/Makefile
+++ b/net/gctd/Makefile
@@ -6,8 +6,6 @@ PKG_RELEASE:=1
 PKG_LICENSE:=MIT
 PKG_MAINTAINER:=Patryk Sondej <patryk.sondej@gmail.com>

-PKG_BUILD_DEPENDS:=zig/host
-
 include $(INCLUDE_DIR)/package.mk

define Package/gctd
@@ -43,6 +41,7 @@ ifeq ($(ARCH),x86_64)
 endif

define Build/Prepare
+    $(if $(shell zig version 2>&1),, $(error Please install zig compiler.))
     mkdir -p $(PKG_BUILD_DIR)
     $(CP) $(CURDIR)/../../src $(PKG_BUILD_DIR)/src
     $(CP) $(CURDIR)/../../build.zig $(PKG_BUILD_DIR)/build.zig
@@ -50,10 +49,9 @@ endef

define Build/Compile
     cd $(PKG_BUILD_DIR) && \
-    $(STAGING_DIR_HOSTPKG)/bin/zig build \
+    zig build \
         -Dtarget=$(ZIG_TARGET) \
-        --release=small \
-        --zig-lib-dir $(STAGING_DIR_HOSTPKG)/lib/zig
+        --release=small
 endef

define Package/gctd/install

Sam na razie nie mam w zasięgu WF830, więc tylko przetestowałem budowanie.
Źródło: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/22783

65

A to nie w temacie o MF258 powinno być ?

66

A dlaczego powinno być? Mowa tylko o openwrt-gdm7243-lte, które prawdopodobnie (nie przetestowałem jeszcze) umożliwi sterowanie WF830 z poziomu OpenWrt, bez dodawanego IDU (do WF830) albo bez MF258.