276

Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt

Cezary napisał/a:

Wrzuciłem do testowania do https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/

Dodałem jeszcze #warn, wyświetla się wtedy ostrzeżenie - żeby sobie przypadkiem np. rebootu nie wykonać.

Hej Cezary. folder niestety jest pusty

277

kilgor napisał/a:
Cezary napisał/a:

Wrzuciłem do testowania do https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/

Dodałem jeszcze #warn, wyświetla się wtedy ostrzeżenie - żeby sobie przypadkiem np. rebootu nie wykonać.

Hej Cezary. folder niestety jest pusty

Okres testów tej wersji się już skończył. Dzisiejsza wersja jest już na githubie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

278 (edytowany przez kmaras77 2025-09-24 18:00:55)

Jest problem z wydajnością jak jest sporo routerów. Ja w tej chwili mam 10 szt podpiętych i 62 klientów WiFi.
Strona sie ładuje 35 sekund.

Podejrzewam, że wtedy wczytuje Activity, bo jak zszyszczę temp/apcotntroler/*.txt to jest szybko.

Mógłbyś albo zoptymalizować, aby activity się wczytywało, dopiero jak się je chce pokazać, albo parametr w configu, aby je wyłączyć?

279

kmaras77 napisał/a:

Jest problem z wydajnością jak jest sporo routerów. Ja w tej chwili mam 10 szt podpiętych i 62 klientów WiFi.

Podejrzewam, że wtedy wczytuje Activity, bo jak zszyszczę temp/apcotntroler/*.txt to jest szybko.

Mógłbyś albo zoptymalizować, aby activity się wczytywało, dopiero jak się je chce pokazać, albo parametr w configu, aby je wyłączyć?

Jeżeli nie usuwałeś danych z /tmp/apcontroller to zrób

rm /usr/libexec/rpcd/apcontroller
wget https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/apcontroller -O /usr/libexec/rpcd/apcontroller
chmod 755 /usr/libexec/rpcd/apcontroller

I w konsoli

ubus call apcontroller status
logread

Tam będzie pełno dat i czasu, pokaż mi to. Zobaczymy na czym spędza za dużo czasu.

280

Cezary napisał/a:
kmaras77 napisał/a:

Jeżeli nie usuwałeś danych z /tmp/apcontroller to zrób

rm /usr/libexec/rpcd/apcontroller
wget https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/apcontroller -O /usr/libexec/rpcd/apcontroller
chmod 755 /usr/libexec/rpcd/apcontroller

I w konsoli

ubus call apcontroller status
logread

Tam będzie pełno dat i czasu, pokaż mi to. Zobaczymy na czym spędza za dużo czasu.

już czyściłem, więc za parę dni, jakk sie przywiesi, znów to zrobię.

281

kmaras77 napisał/a:

już czyściłem, więc za parę dni, jakk sie przywiesi, znów to zrobię.

Ok, będę tutaj nadal.

282

Cezary, a jesteś w stanie sprawić aby pobierało też dane z cat /tmp/dhcp.leases i pokazywało DHCP Leases?

283

W sensie kiedy się dzierżawa adresu kończy?

284

Chodzi mi o to, że cat /tmp/dhcp.leases pokazuje kto jest i był podłączony ale niekoniecznie jest online przez co obecnie jest "niewidzialny".
Zdaje się, że cat /tmp/dhcp.leases pokazuje też klientów podłączonych kablem LAN, a ja nie widzę żebym był podłączony.

285

Ja nie wyświetlam innych klientów niż bezprzewodowych - bo dane które ściągam są tylko z interfejsów radiowych, inne rzeczy służą tylko do uzupełnia informacji. Sytuacja jest taka sama jak przy easyconfig - przy klientach przewodowych nie masz praktycznie żadnych danych łącznie z transferami - jest tylko adres mac, czasami ip, czasami nazwa jak korzysta z dhcp - a to i tak nie zawsze.

286

Wystarczy, że wyświetli dane z
cat /tmp/dhcp.leases | awk '{print $2" "$3" "$4}'

287

Focus napisał/a:

Wystarczy, że wyświetli dane z

Masz custom skrypty, dodaj sobie taki i będzie Ci wyświetlać.

288

kmaras77 napisał/a:

Masz custom skrypty, dodaj sobie taki i będzie Ci wyświetlać.

To podaj rozwiązanie.

289

A właściwie to

awk '{print $2" "$3" "$4}' /tmp/dhcp.leases

Zrób z tego skrypt pod nazwą 03-alamakota w /usr/share/apcontroller/scripts

Odśwież stronę, pojawi się na liście skryptów.

290

Ale jak z tego zrobić pozycję w zakładce?

291

Nie pojawi się to w zakładce, będzie się pojawiało tylko jak jawnie wybierzesz skrypt do wykonania.

292

No to bez sensu.

293

Ciekawe, bo w Cudy maja cos podobnego do zarzadzania AP

https://support.cudy.com/emulator/C200P/cgi-bin/luci/

294

Tak jak cisco, tplink, edimax, aruba, unifi i nawet mikrotika można pod to podciągnąć. Tak, prawie wszyscy.

295

Cezary napisał/a:

Tak jak cisco, tplink, edimax, aruba, unifi i nawet mikrotika można pod to podciągnąć. Tak, prawie wszyscy.

az dziw ze LuCi tego nie mialo

296

roblad napisał/a:
Cezary napisał/a:

az dziw ze LuCi tego nie mialo

Jak kiedys bylo ze soft producenta jest ubogi i nic nie ma, nie pozwala za wiele zrobic.. to teraz producenci tak poszli do przodu (nie wszyscy), OpenWrt zostalo daleko w tyle, tak ze w LuCI jest bieda i uzytkownik malo co sobie wyklika.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

297 (edytowany przez lexmark3200 2025-09-28 08:42:04)

Bo generalnie panuje przekonanie, że openWRT nie jest dla zwykłego użytkownika.
To tak jak z Linuxem do użytku codziennego...
A szkoda...

Wystarczy trochę otworzyć się na sugestie użytkowników i coś dodać, poprawić, wówczas trafi do większego grona...
Może dlatego takie przekonanie, że openWRT nie wychodzi już zainstalowane, tak jak soft producenta....
Trzeba podłubać samemu, ale z drugiej strony jak ktoś kupi (nawet laik) już z zainstalowanym openWRT to w takim LuCI odnajduje się w mniejszym lub większym stopniu.
Tak było ze mną. Kupiłem Meraki mr16 na portalu z wgranym bodajże 18... I tak zostało już..
A nie uważam się za wybitnego znawcę, wręcz przeciwnie... Dzięki Waszym szturchnięciom palca, czasem uda się coś podziałać.

Ja osobiście nie lubię konsoli, wolę GUI. Wolę klikać niż pamiętać te wszystkie komendy....

298

Luci jest beznadziejne. Naprawdę. Sugeruję żebyście zobaczyli jak wygląda starsza wersja softu teltoniki - to też było luci z innym motywem. Było mega czytelne i w bardziej przystępne dla użytkownika.

299

Cezary napisał/a:

Luci jest beznadziejne. Naprawdę. Sugeruję żebyście zobaczyli jak wygląda starsza wersja softu teltoniki - to też było luci z innym motywem. Było mega czytelne i w bardziej przystępne dla użytkownika.

Kiedyś mi to Cezary wysyłałeś ale teraz nie mogę tego na szybko namierzyć (zrzutów ekranu z tego). Jako osoba, która z Lucyną trochę miała do czynienia od strony kodu to niestety muszę się zgodzić, że to środowisko ogranicza. Jest bardzo sztywne w metodyce działania oraz wyglądzie, plus ubogie w kontrolki.

Ciekawe czy są jakieś plany np. porzucenia LuCI na rzecz czegoś innego. Przejście na JS poprawiło odrobinę sytuację, ale nie widzę drastycznego rozwoju, wzrostu ilości pakietów dla użytkowników.

Także szacun, że Cezary podjąłeś się stworzenia takiego dodatku smile.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

300

Także szacun, że Cezary podjąłeś się stworzenia takiego dodatku

Dokładnie tak.
Taki system, który wspiera sporą liczbę urządzeń, a nie ma opcji zarządzania kilkoma AP z jednego miejsca.
To się prosiło już dawno.
Choćby zrobić jako kontroler w docker - na wzór omady. Ale Cezary rozwiązał to inaczej i jest jeszcze lepiej... instalujemy w jednym miejscu i mamy wgląd na całą nasza sieć.

Generalnie chyba problem polega na tym, że do zmian podchodzi zespół openWRT bardzo sceptycznie.
A wiele osób które mogłyby coś ciekawego napisać i wdrożyć, po prostu nie chce się z nimi użerać...