Temat: Witam proszę o pomoc początkującemu.

Witam. Mam problem jakąs tam wiedze o komputerach mam kupiłem modem E353 nie wykrywało mi go na żadnym orginalnym firmware na MR3420 więc zainstalowałem czyste OpenWRT nie gargoyle openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory jednak to mnie przerosło nie umiem tego skonfigurować żeby to działało przez WWW nie moge się dostać czarne tło mam jedynie próbowałem wejść przez putty da rade włączyłem obsługe E353 jaką komendą z innego poradnika jednak dalej nie działa internet modem błyka na niebiesko więc zasięg jest na wi fi normalnie router  pokazanu jest z nazwą OpenWRT i da się do niego podłączyć.
Teraz proszę kogoś aby krok po kroku napisał jak mam ustawić router aby działał internet przez SSH albo telnet
Oprogramowanie wgrywałem z orginalnego normalnie się zainstalowało 3 diody od PWR SYS i WLAN się świecą

2

Odp: Witam proszę o pomoc początkującemu.

Masz na eko.one.pl w poradniku opisane jak to ustawić.

Problem w tym że to co zainstalowałeś nie ma standardowo pakietów do 3g wiec musiał byś sobie ściągnąć na dysk pakiety i poinstalować.

Zainstaluj gargoyle, kilką wątków wcześniej masz opisane jak to zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wrzuciłem gargoyle sysupgarde dla mr3420  z nazwą a.bin przez winscp do tmp jednak jak przez putty wpisuje
sysupgrade -n /tmp/a.bin i wywala not found sad

4

Moze zasinstaluj po prostu luci czyli interface przez www.
jesli masz dostep do internetu na routerze to wykonaj to polecenie

opkg update

pozniej

opkg install luci

i ewentulanie

opkg install uhttpd

5 (edytowany przez sebi159 2011-12-21 16:21:25)

No niestety przez www nie wejde na router gdyż na chwile wywala na czarnym tle jakiś bład na routerze internetu nie ma modem ma zasieg bo błyka na niebiesko podłączony do routera jednak nie loguje go do sieci dioda 3G się pali tak jak cezary pisał mam czyste OpenWRT nie gargoyle więc nie mam chyba obsługi modemów. Do routera jedynie mogę się połączyć przez wi-fi jednak jest brak internetu jedyna możliwość to zrobienia czegoś z poziomu putty i winscp bo tylko z tego mam dostęp do routera.

6

Zrób przez putty

ls -al /tmp

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

ale przez telnet lub ssh mozesz sie zalogowac? wklej co dokladnie jest na konsoli po wywolaniu sysupgade oraz co pokazuje polecenie ls -a -l /tmp/

Zadjesz sobie sprawe ze to co w /tmp po resecie routera sie kasuje. To jest taki "ramdysk"

8

Dzięki wam nie wiem dlaczego wcześniej nie startowało teraz normalnie wgrało Gargoyle z sysupgrade może że teraz odłączyłęm modem od komputera wcześniej miałem to i to połączone.