Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt
@MiGu25 też chciałem kto mi co wpina ;-)
Ale status wynegocjonowanej prędkości by się przydał na pewno...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → System zarządzenia AP dla OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@MiGu25 też chciałem kto mi co wpina ;-)
Ale status wynegocjonowanej prędkości by się przydał na pewno...
Zainstalujecie sobie easyconfig, tam się to wyświetla. I prędkość i co jest podłączone.
Nie skasowałeś /etc/config/apcontroller? Pokaz
ubus call apcontroller status
root@68-router:~# ubus call apcontroller status
Command failed: No responseKonfiguracja jest w /etc/config/apcontroller, w logach potwierdzenie że loguje się do child,ale w Luci błąd:
can't access property "forEach", devicestatus.hosts is undefinedCezary napisał/a:Nie skasowałeś /etc/config/apcontroller? Pokaz
ubus call apcontroller statusroot@68-router:~# ubus call apcontroller status Command failed: No responseKonfiguracja jest w /etc/config/apcontroller, w logach potwierdzenie że loguje się do child,ale w Luci błąd:
can't access property "forEach", devicestatus.hosts is undefined
No, w końcu coś ciekawego. Mam nadzieję że nie zaorałeś jeszcze tego. Pokaż
uci show apcontrollerjak wyskoczy błąd to
cat /etc/config/apcontrolleri dodatkowo
sh -x /usr/libexec/rpcd/apcontroller call statusTego może być dużo więc albo wstaw na https://pastebin.com/ albo wyślij mi mejlem.
Cezary napisał/a:Z technicznego punktu widzenia nie ma większych problemów żeby to zrealizować Ale menu złożone z kilkunastu pozycji to już jest problem używalności i trzeba by to jakoś zastąpić. Log i reboot nie są aż tak krytyczne żeby nie mogły być dostępne po kolejnych dwóch czy trzech klikach. Zastanowię się jak to fizycznie zrobić.
Pierwsze menu było by krótkie, a dopiero po wybraniu "własny skrypt" pojawia sie okno z lista i wyborem. Coś w stylu listy pakietów w zaawansowanej interaktywnej aktualizacji.
Problem ideologiczny - jak zrobić wyświetlanie wyników z skryptów. Jeżeli zaznaczyłeś sobie 50 skryptów i się wykonują to wyniki każdego z nich umieszczać w zakładkach to bezsens. Z kolei łączyć wszystko w jeden wynik i pokazywać w oknie - też tak średnio, choć to chyba najlepsze co mi przyszło do głowy. Tworzenie 50 okienek z wynikami też jest średnim pomysłem.
kmaras77 napisał/a:Cezary napisał/a:Z technicznego punktu widzenia nie ma większych problemów żeby to zrealizować Ale menu złożone z kilkunastu pozycji to już jest problem używalności i trzeba by to jakoś zastąpić. Log i reboot nie są aż tak krytyczne żeby nie mogły być dostępne po kolejnych dwóch czy trzech klikach. Zastanowię się jak to fizycznie zrobić.
Pierwsze menu było by krótkie, a dopiero po wybraniu "własny skrypt" pojawia sie okno z lista i wyborem. Coś w stylu listy pakietów w zaawansowanej interaktywnej aktualizacji.
Problem ideologiczny - jak zrobić wyświetlanie wyników z skryptów. Jeżeli zaznaczyłeś sobie 50 skryptów i się wykonują to wyniki każdego z nich umieszczać w zakładkach to bezsens. Z kolei łączyć wszystko w jeden wynik i pokazywać w oknie - też tak średnio, choć to chyba najlepsze co mi przyszło do głowy. Tworzenie 50 okienek z wynikami też jest średnim pomysłem.
Wrzucasz do tempa wynik każdego skryptu pod nazwą skryptu oraz ip routera docelowego i errorlevel.
I drugie menu - wyniki skryptów, czyli pojawia się okno z listą i jak klikniesz któryś, to się pojawia treść. A zaawansowania sobie odpala nano, tafla lub winscp.
.
Średnio to wygląda z punktu widzenia użytkownika, bo np. woła skrypt od logów i musi gdzieś tam jeszcze klikać żeby uzyskać wynik działania z tych logów. Chyba że zrobić tak że jak wybierzesz jeden skrypt to masz wynik od razu na ekranie a jak kilka to masz linki i musisz klikać.
To drugie jest też ideologicznie złe - bo żeby czytać plik w luci z filesystemu muszę zdefiniować uprawniania aplikacji do czytania takiego pliku (konkretnego). Mogę tam dać gwiazdkę ale wtedy nie wiem czy to przejdzie jako że jest otwarte na wszystkie pliki. Muszę zobaczyć jak filebrowser ma to rozwiązane.
To ten sh -x ... jeszcze zrób.
jaketherake napisał/a:To ten sh -x ... jeszcze zrób.
Edit: usun /tmp/apcontroller/192.168.168.1.txt i zaktualizuj sobie pakiety - będą się od nowa aktywności naliczały W pierwszej wersji logowałem wszystko co powoduje że plik przyrastał co minutę. Później logowałem juz tylko godzinę. Ty masz pierwszą wersję, plik jest za duży i wykrzacza się na robieniu jsona.
Średnio to wygląda z punktu widzenia użytkownika, bo np. woła skrypt od logów i musi gdzieś tam jeszcze klikać żeby uzyskać wynik działania z tych logów. Chyba że zrobić tak że jak wybierzesz jeden skrypt to masz wynik od razu na ekranie a jak kilka to masz linki i musisz klikać.
To drugie jest też ideologicznie złe - bo żeby czytać plik w luci z filesystemu muszę zdefiniować uprawniania aplikacji do czytania takiego pliku (konkretnego). Mogę tam dać gwiazdkę ale wtedy nie wiem czy to przejdzie jako że jest otwarte na wszystkie pliki. Muszę zobaczyć jak filebrowser ma to rozwiązane.
To może zacznij od tego, abymozna było wołać tylko jeden skrypt. Wynik w oknie oraz plik w tempie.
Edit: usun /tmp/apcontroller/192.168.168.1.txt i zaktualizuj sobie pakiety - będą się od nowa aktywności naliczały W pierwszej wersji logowałem wszystko co powoduje że plik przyrastał co minutę. Później logowałem juz tylko godzinę. Ty masz pierwszą wersję, plik jest za duży i wykrzacza się na robieniu jsona.
Pomogło skasowanie wszystkich plików w /tmp/apcontroller/. Dzięki.
Ale zaktualizuj też pakiety. Dopóki tego nie zrobisz to znów się będzie robił duży plik.
Zaktualizowane do 20250921-r1
Cezary napisał/a:Średnio to wygląda z punktu widzenia użytkownika, bo np. woła skrypt od logów i musi gdzieś tam jeszcze klikać żeby uzyskać wynik działania z tych logów. Chyba że zrobić tak że jak wybierzesz jeden skrypt to masz wynik od razu na ekranie a jak kilka to masz linki i musisz klikać.
To może zacznij od tego, abymozna było wołać tylko jeden skrypt. Wynik w oknie oraz plik w tempie.
Zrobiłem

Skrypty definuje się samodzielnie, ten od logu to np.
#desc:Log
logread -l 100
rm -- "$0"
exit 0#desc to opis który pojawia się gui, rm -- "$0" to skasowanie skryptu jak się zakończy. Jak to działa macie na powyższych screenach - jest jedna akcja execute, otwiera sie okno, macie listę dostępnych skryptów, można wybrać i wykonać i tak w kółko. Jak się znudzi - zamyka się okno i tyle.
Skrypty są w /usr/share/apcontroller/scripts
Jak to działa macie na powyższych screenach - jest jedna akcja execute, otwiera sie okno, macie listę dostępnych skryptów, można wybrać i wykonać i tak w kółko. Jak się znudzi - zamyka się okno i tyle.
Dzięki. Będę codziennie sprawdzał opkg update, czy już jest nowa wersja do testów ![]()
Wrzuciłem do testowania do https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/
Dodałem jeszcze #warn, wyświetla się wtedy ostrzeżenie - żeby sobie przypadkiem np. rebootu nie wykonać.
Wrzuciłem do testowania do https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/
Dodałem jeszcze #warn, wyświetla się wtedy ostrzeżenie - żeby sobie przypadkiem np. rebootu nie wykonać.
Super. Działa. Rewelacja.
Można sobie np zrobić podgląd loga z filtrem.
Teraz to sam użytkownik może sobie zrobić dowolny potrzebny mu skrypt.
To nie jest ostateczna wersja - muszę funkcję rozdzielić bo za dużo rzeczy zaczyna już iść jednym requestem, ale funkcjonalnie powinno chyba by tak jak teraz.
Teraz to sam użytkownik może sobie zrobić dowolny potrzebny mu skrypt.
To nie jest ostateczna wersja - muszę funkcję rozdzielić bo za dużo rzeczy zaczyna już iść jednym requestem, ale funkcjonalnie powinno chyba by tak jak teraz.
Jest naprawdę fajnie. Co do wielu skryptów na raz, to można zrobić po prostu większy skrypt, połączony z dwóch - więc temat ograny.
Ale można by było jeszcze puszczać skrypt na grupę APków, sekwencyjnie - idzie na pierwszy, pojawia się output, klikamy dalej i wykonuje się na następnym.
kmaras77 napisał/a:Cezary napisał/a:Średnio to wygląda z punktu widzenia użytkownika, bo np. woła skrypt od logów i musi gdzieś tam jeszcze klikać żeby uzyskać wynik działania z tych logów. Chyba że zrobić tak że jak wybierzesz jeden skrypt to masz wynik od razu na ekranie a jak kilka to masz linki i musisz klikać.
Zrobiłem
Skrypty definuje się samodzielnie, ten od logu to np.
#desc:Log logread -l 100 rm -- "$0" exit 0#desc to opis który pojawia się gui, rm -- "$0" to skasowanie skryptu jak się zakończy. Jak to działa macie na powyższych screenach - jest jedna akcja execute, otwiera sie okno, macie listę dostępnych skryptów, można wybrać i wykonać i tak w kółko. Jak się znudzi - zamyka się okno i tyle.
Skrypty są w /usr/share/apcontroller/scripts
OK, a co z backupem, uwzgledni ta sciezke, czy trzeba dodac do configa backupu ?
To jest skrypt wykonywany po stronie ap, więc nic się do ścieżki nie doda, jak coś zwróci to się wyświetli. Chcesz zrobić backup to zrób, a potem w skrypcie coś z tym backupem zrób - np. przez scp skopiuj go na jakąś maszynkę.
jak się w skrypcie wykona jakąś operację, która rozepnie sieć, np rekonfigurację, lub zmiana wpada na inna wersje, jak sie jest na WiFi to raczej rozepnie ssh i skrypt się ubije?
Sądzisz, że screen -R by pomógł, aby skrypt się wykonał w pełni po rozpięciu sieci?
Możesz coś w tle wykonywać (...) & - wtedy z ssh wyjdzie ale to coś nadal się będzie na routerze wykonywało.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → System zarządzenia AP dla OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc