226

Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt

Ale jakbyś połączył, to Ci co tylko (jak ja leniwiec) korzysta z LuCI to instalował by jeden pakiet lol
Ale to już zależy od Ciebie. W końcu to Twoje dzieło. Jak sobie tak wymyśliłeś....To ja jestem wdzięczny za to co mam do dyspozycji. Pozdrawiam

227

I tak będziesz instalował jeden pakiet. Reszta się pociągnie jako zależności.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

228

Cezary napisał/a:

Fajnie, jakbyś już wrzucił pakiety do
https://dl.eko.one.pl/packages/opkg/all/

To by można było aktualizowac z zakładki oprogramowanie.

Jest jakiś sposób, aby wpisać https://github.com/obsy/apcontroller/releases do konfiguracji opkg, tak aby sprawdzał i instalował nowe wersje ?

229

Wrzuciłem. W sumie jest w stanie na tyle zadowalającym żeby może się tam znaleźć.

230

kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Fajnie, jakbyś już wrzucił pakiety do
https://dl.eko.one.pl/packages/opkg/all/

To by można było aktualizowac z zakładki oprogramowanie.

Jest jakiś sposób, aby wpisać https://github.com/obsy/apcontroller/releases do konfiguracji opkg, tak aby sprawdzał i instalował nowe wersje ?

wget -qO - http://dl.eko.one.pl/packages/opkg/repo-ekoonepl.sh | sh -
opkg update

i masz

231

No to teraz ja... W końcu znalałem czas ,żeby to przetestować....
Więc zrobiłem

root@OpenWrt:~# cd /tmp
root@OpenWrt:/tmp# wget https://dl.eko.one.pl/packages/opkg/all/apcontroller_20250921-r1_all.ipk
root@OpenWrt:/tmp# opkg install apcontroller_20250921-r1_all.ipk
Installing apcontroller (20250921-r1) to root...
Installing sshpass (1.09-r1) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/24.10-SNAPSHOT/packages/x86_64/packages/sshpass_1.09-r1_x86_64.ipk
Configuring sshpass.
Configuring apcontroller.

Wszystko ładnie poszło ,a w luci nic nowego nie widzę ... Robiłem restart , robiłem czyszczenie przeglądarki... Gdzie to jest ?:)

232 (edytowany przez szyper 2025-09-21 18:13:56)

brakuje modułu luci...
luci-app-apcontroller
luci-i18n-apcontroller-pl

233 (edytowany przez roblad 2025-09-21 18:17:41)

szyper napisał/a:

brakuje modułu luci...
luci-app-apcontroller
luci-i18n-apcontroller-pl

a czy nie ma zadnych parametrow?

apcontroller -h
apcontroller -?

234

Ok , faktycznie smile
Zmyliło mnie to all , myślałem ,że to wszystko w jednym jest ...

235

Sam apcontroller nie przyjmuje parametrów. On wykonuje to co w konfigu jest

236

MiG25 napisał/a:

Ok , faktycznie smile

All akurat oznacza że jest na wszystkie architektury a nie że wszystko w jednym smile

237

Cezary napisał/a:
MiG25 napisał/a:

Ok , faktycznie smile

All akurat oznacza że jest na wszystkie architektury a nie że wszystko w jednym smile

Jak Cezary dodał do swojego repozytorium, to trzeba instalować z niego, zainstaluje się wszystko i będzie aktualizowało.

238 (edytowany przez MiG25 2025-09-21 18:43:14)

Też trzeba osobno 3 pliki instalować smile

No chyba ,że zaczniemy od pl ...

239

U mnie na OpenWrt SNAPSHOT'cie nie działa opkg. Instalowałem do tej pory ręcznie pakiety *.apk. Czy można jakoś zautomatyzować instalacje/aktualizacje w takim przypadku? Czy można automatycznie aktualizować pakiet/y podczas aktualizacji routera poprzez Attendend Sysupgrade. Do tej pory, po każdej aktualizacji, musiałem dograć ręcznie pakiet @Cezarego. Mam tzw. czyste OpenWrt, nie korzystam z kompilacji OpenWRT Cezarego.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

240

ZbiG napisał/a:

U mnie na OpenWrt SNAPSHOT'cie nie działa opkg. Instalowałem do tej pory ręcznie pakiety *.apk. Czy można jakoś zautomatyzować instalacje/aktualizacje w takim przypadku? Czy można automatycznie aktualizować pakiet/y podczas aktualizacji routera poprzez Attendend Sysupgrade. Do tej pory, po każdej aktualizacji, musiałem dograć ręcznie pakiet @Cezarego. Mam tzw. czyste OpenWrt, nie korzystam z kompilacji OpenWRT Cezarego.

Dziwne by było gdybyś korzystał jak ja nie udostępniam buildów od wersji rozwojowej. Kiedyś będzie moje repo z apk, na razie nie ma. I nie, nie możesz z tego zrobić automatyzacji bo serwer z którego korzystasz w Attendend Sysupgrade obsługuje tylko i wyłączenie pakiety które są w OpenWrt. Innych nie.

241 (edytowany przez ZbiG 2025-09-21 19:22:42)

Cezary napisał/a:
ZbiG napisał/a:

Dziwne by było gdybyś korzystał jak ja nie udostępniam buildów od wersji rozwojowej. Kiedyś będzie moje repo z apk, na razie nie ma. I nie, nie możesz z tego zrobić automatyzacji bo serwer z którego korzystasz w Attendend Sysupgrade obsługuje tylko i wyłączenie pakiety które są w OpenWrt. Innych nie.

OK. Nie ma sprawy. Będę instalował ręcznie. To w sumie drobiazg, minutka i zaktualizowane/zainstalowane.
W ogóle dzięki @Cezary za Twoją pracę, bo pakiet sprawuje się świetnie, w moim przypadku tylko do dwóch routerów połączonych tunelem WG, ale bardzo usprawnia mi podgląd i restartowanie drugiego, bardzo odległego routera.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

242

pakiet świetny.

Mi brakuje jednej rzeczy:
Uruchamianie własnych skryptów.
W zakładce skrypty można wpisać treść skryptu, który odpali się na kliencie. Uruchomienie skryptu z zakładki Urządzenia, jako dodatkowe polecenie w menu "uruchom skrypt". To by mi załatwiło moje specyficzne modyfikacje i pozwoliło przejść na obrazy od Cezarego, zamiast własnych.

Dodatkowo, ale niekoniecznie:
Przydała by się też zdalna aktualizacja routera, najlepiej na całą grupę - wskazuje się plik firmware u siebie i skrypt przesyła go do całej grupy i wywołuje aktualizację.

243

kmaras77 napisał/a:

pakiet świetny.

W zakładce skrypty można wpisać treść skryptu, który odpali się na kliencie. Uruchomienie skryptu z zakładki Urządzenia, jako dodatkowe polecenie w menu "uruchom skrypt". To by mi załatwiło moje specyficzne modyfikacje i pozwoliło przejść na obrazy od Cezarego, zamiast własnych.

Przydała by się też zdalna aktualizacja routera, najlepiej na całą grupę - wskazuje się plik firmware u siebie i skrypt przesyła go do całej grupy i wywołuje aktualizację.

Ale skrypt chcesz sam pisać jednorazowo czy znów lista/przechowywanie/usuwanie i edycja itd?

244 (edytowany przez kmaras77 2025-09-21 19:59:02)

Cezary napisał/a:
kmaras77 napisał/a:

pakiet świetny.

Ale skrypt chcesz sam pisać jednorazowo czy znów lista/przechowywanie/usuwanie i edycja itd?

Tak to sobie wyobrażam:

W katalogu konfiguracji appcontroler jest folder customscripts, wrzuca się tam skrypty .sh i po wybraniu na urządzeniu opcji uruchom skrypt, pojawia się lista wielokrotnego wyboru skryptów do uruchomienia zczytana z tego folderu. Zaznaczone skrypty wykonują się na wskazanym urządzeniu, po kolei.

245

Hmm, w ten sposób można by wywalić akcję "log" i "reboot" i zrobić to jako skrypt wybierany z listy.

246

Cezary napisał/a:

Hmm, w ten sposób można by wywalić akcję "log" i "reboot" i zrobić to jako skrypt wybierany z listy.

Gdybyś zrobił też zwracanie stdout i wyświetlenie tego w oknie, to tak.
Dodatkowo w pakiecie były by te dwa skrypty na dobry początek, jako wzór.

247

Z technicznego punktu widzenia nie ma większych problemów żeby to zrealizować Ale menu złożone z kilkunastu pozycji to już jest problem używalności i trzeba by to jakoś zastąpić. Log i reboot nie są aż tak krytyczne żeby nie mogły być dostępne po kolejnych dwóch czy trzech klikach. Zastanowię się jak to fizycznie zrobić.

248

Cezary napisał/a:

Z technicznego punktu widzenia nie ma większych problemów żeby to zrealizować Ale menu złożone z kilkunastu pozycji to już jest problem używalności i trzeba by to jakoś zastąpić. Log i reboot nie są aż tak krytyczne żeby nie mogły być dostępne po kolejnych dwóch czy trzech klikach. Zastanowię się jak to fizycznie zrobić.

Pierwsze menu było by krótkie, a dopiero po wybraniu "własny skrypt" pojawia sie okno z lista i wyborem. Coś w stylu listy pakietów w zaawansowanej interaktywnej aktualizacji.

249

Dokładnie tak.

250

Nie wiem ,czy ktoś się o to pytał , ale czy oprócz klientów wifi możnaby listować czy jest coś podłączone do fizycznych portów rj45 i ew z jaką prędkością ? ( fizycznie czy wpięty kabel do jakiego gniazda).