Temat: [wybitnie archeo] Extreme Networks WS-AP3805i
Ocalić od zapomnienia....

Przyszła do mnie paczka, a w niej - Extreme Networks WS-AP3805i. Jest to AP sufitowy (w sensie - talerz), nie robiący we współczesnych czasach wielkiego chaosu - to zwykłe radia AC, 2.4GHz oraz 5GHz oraz gigabitowy interfejs sieciowy z możliwością zasilana przez PoE (jest też osobne gniazdo DC in, 12v)
Ich End-of-Life datowany jest chyba na 2016 rok, więc z technologicznego punktu widzenia jest już to elektrozłom, ale... nie, szkoda to wywalać do PSZOKa. To może OpenWrt? A proszę bardzo - rozkręcić, podłączyć serial, parę poleceń w bootloaderze i mamy działające OpenWrt. Jak na tamte czasy to miał on sporo flash i ramu, więc jeszcze chwilę można przedłużyć jego istnienie. Wgrałem już OpenWrt do niego i przez kilka godzin działania radził sobie całkiem nieźle. Można także na głównym routerze (lub jednym z takich AP) zainstalować apcontroller i mieć centralne zarządzenie.
Sprzęt jak sprzęt, nie ma czym się ekscytować i opisywać go na kilka stron. Będzie jeszcze pełnił swoją rolę, a jak ktoś nie potrzebuje przewalać terabajtów danych w trzy sekundy - to z pewnością taki sprzęt jeszcze się przyda.
Mam takich AP 4 szt (bez zasilaczy) i wszystkie je przerobiłem na OpenWrt. Pierwotnie planowałem oddać je za free w cenie przesyłki, ale zrobiłem odkrycie że niektóre sprzęty które oddawałem poleciały na olx. Więc żeby nie napędzać handlarzy - te 4szt są do oddania za symboliczną kwotę + koszt wysyłki paczkomatem. Przynajmniej to w jakiś sposób ograniczy pazerność niektórych ludzi. Ktoś potrzebuje 4 sztuki AP z OpenWrt do domu czy garażu? A ponieważ zbieram na nowy router dla ASU to każda cegiełka z pewnością się przyda.
EDIT: oferta już nieaktualna.