201

Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt

szyper napisał/a:

ta najnowsza wersja z gita czy z eko do pobrania?

Dotyczy OpenWrt 22.03 gdzie apcontroller nie dodaje wi-fi, nie działają logi, reboot i wywala timeout w luci.
Więc wersja z gita, czy z eko nie ma znaczenia.
Po zainstalowaniu dodatkowych pakietów działa wszystko ale tylko dla routera gdzie jest zainstalowany apcontroller.
Nie działa z AP.
Trzeba rozkminić co dalej.

202

A nie prościej zainstalować 24.* ? Chyba że ogranicza Cię flash?

203 (edytowany przez Cezary 2025-09-17 06:29:43)

Focus napisał/a:
szyper napisał/a:

ta najnowsza wersja z gita czy z eko do pobrania?

Dotyczy OpenWrt 22.03 gdzie apcontroller nie dodaje wi-fi, nie działają logi, reboot i wywala timeout w luci.
Więc wersja z gita, czy z eko nie ma znaczenia.
Po zainstalowaniu dodatkowych pakietów działa wszystko ale tylko dla routera gdzie jest zainstalowany apcontroller.
Nie działa z AP.
Trzeba rozkminić co dalej.

Pisałem już żebyś się zaktualizował.

dropbear z 22.03.7 nie ma odpowiedniej opcji:

root@OpenWrt:/# ssh -o help
ssh: Available options:
    ExitOnForwardFailure
    UseSyslog
    Port

Więc żeby to działało wystarczy jak doinstalujesz pakiet openssh-client

EDIT: jest jeszcze jeden bagol w 22.03.7 - luci że przelicza sobie jednostki transeru i wyświetla jakiś bzdurne wartości.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

204

Cezary, te najnowsze testowe pomysły to pobieramy z repo eko?

205 (edytowany przez Cezary 2025-09-17 06:41:49)

Jeżeli tylko skompiluję bieżące pracy i je wrzucę do pakietu to tak.

EDIT: pakiet z licznikiem ap nie jest jeszcze wrzucony jak by coś. Tam jeszcze potrzebuję trochę pracy.

206

Wrzuciłem aktualne kody do git'a

207

Pieknie wyglada!
Dzieki!

208 (edytowany przez Focus 2025-09-18 00:19:02)

Cezary napisał/a:

Przecież na aktualnym wszystko działa co oznacza, że jestem zaktualizowany.
Ale skoro to ma działać na wszystkim, a widać że nie działa to spotkałeś @Focus-a na swej drodze, który drąży temat.
Zainstalowanie openssh-client niczego nie rozwiązuje.

Edit.
Teoretycznie dropbear idzie skompilować według zapotrzebowań.
Czy jesteś w stanie "dokoptować" brakujące rzeczy dla dropbear?
W sensie testowo?
Nie musi być teraz.

209

Focus napisał/a:
Cezary napisał/a:

Przecież na aktualnym wszystko działa co oznacza, że jestem zaktualizowany.

22.03 nie jest aktualnym systemem.

.

Ale skoro to ma działać na wszystkim, a widać że nie działa to spotkałeś @Focus-a na swej drodze, który drąży temat.
Zainstalowanie openssh-client niczego nie rozwiązuje.

Rozwiązuje. sprawdzałem u siebie na 22.03.7, po instalacji robią się inne dowiązania do ssh i scp i zaczyna wszystko działać.

Edit.
Teoretycznie dropbear idzie skompilować według zapotrzebowań.
Czy jesteś w stanie "dokoptować" brakujące rzeczy dla dropbear?
W sensie testowo?
Nie musi być teraz.

Nie. Nie kompiluję już tak starej wersji. Możesz zainstalować sobie dropber'a z 24.10.

210

Kilka dni nie zaglądałem do AP controllera i dzisiaj mnie przywitało takie okno...https://zapodaj.net/plik-GnSJ4RdULi

211

Nie skasowałeś /etc/config/apcontroller? Pokaz

ubus call apcontroller status

212 (edytowany przez Cezary 2025-09-20 15:11:47)

Zrobiłem dodatkową rzecz

https://i.postimg.cc/VNFv0X4B/Zrzut-ekranu-z-2025-09-20-15-25-17.png

https://i.postimg.cc/KzvzP4HX/Zrzut-ekranu-z-2025-09-20-15-25-40.png

Opcja pozwala za stworzenie własnego skryptu który będzie uruchamiany przez założeniem każdej wysłanej sieci wifi. Opcjonalnie,  bo można tego nie używać. Po co to? Załóżmy że mamy czyste openwrt i chcemy na nim założyć sieć gościnna (inny network, inny dhcp, inny firewall), albo chcemy na AP zrobić VLANy. Robimy skrypt, który coś tam grzebie w systemie a później dopiero zakłada sieć wifi. Jak na przykładzie w screenshocie - można założyć po prostu dodatkową sieć jak jej nie ma żeby wifi jej używało.

Wrzuciłem wersję do testowania do https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/

PS. Aby zapisać zmiany w skrypcie trzeba wybrać 'Save & apply". Samo save tego nie zrobi.

213

Zaktualizowałem pliki na githubie. Tym samym zrealizowałem pierwotne założenia które sobie postawiłem przed projektem + doszło do tego kilka pomysłów przedstawionych tutaj na forum. Jeżeli nie będzie żadnych większych uwag to pakiet o takiej formie wleci do mojego repo wraz z następnymi kompilacjami orbazów.

214

Cezary napisał/a:

Zaktualizowałem pliki na githubie. Tym samym zrealizowałem pierwotne założenia które sobie postawiłem przed projektem + doszło do tego kilka pomysłów przedstawionych tutaj na forum. Jeżeli nie będzie żadnych większych uwag to pakiet o takiej formie wleci do mojego repo wraz z następnymi kompilacjami orbazów.

bedzie w buildzie, czy dogrywac sobie trzeba bedzie?

215

W repozytorium. Standardowo do obrazów tego nie będę dorzucał, bo nie jest to rzecz którą będą używać wszyscy i wszędzie.

216

Cezary napisał/a:

W repozytorium. Standardowo do obrazów tego nie będę dorzucał, bo nie jest to rzecz którą będą używać wszyscy i wszędzie.

jedna sugestia, backup configow WiFi by sie przydal, na wszelki wypadek, jak ktos nacisnie niechcacy wyslij.

217

Cezary napisał/a:

Zrobiłem dodatkową rzecz

https://i.postimg.cc/VNFv0X4B/Zrzut-ekranu-z-2025-09-20-15-25-17.png

https://i.postimg.cc/KzvzP4HX/Zrzut-ekranu-z-2025-09-20-15-25-40.png

Opcja pozwala za stworzenie własnego skryptu który będzie uruchamiany przez założeniem każdej wysłanej sieci wifi. Opcjonalnie,  bo można tego nie używać. Po co to? Załóżmy że mamy czyste openwrt i chcemy na nim założyć sieć gościnna (inny network, inny dhcp, inny firewall), albo chcemy na AP zrobić VLANy. Robimy skrypt, który coś tam grzebie w systemie a później dopiero zakłada sieć wifi. Jak na przykładzie w screenshocie - można założyć po prostu dodatkową sieć jak jej nie ma żeby wifi jej używało.

Wrzuciłem wersję do testowania do https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/

PS. Aby zapisać zmiany w skrypcie trzeba wybrać 'Save & apply". Samo save tego nie zrobi.

Bardzo dobra opcja. W ogóle.skryptem powinno się sieć zakładać, bo w GUI jest za mało opcji konfiguracji, a utrzymywanie tego będzie trudne. A tak można założyć wifi z parametrami, jakie się chce.

218

roblad napisał/a:
Cezary napisał/a:

bedzie w buildzie, czy dogrywac sobie trzeba bedzie?

Pakiet agenta powinien być w buildzie.
Nie każdy musi używać, ale.jak się nowy router dodaje, to fajnie, aby można było nim zarząd,ich.
Możesz dodać też kopiowanie plików, i doinstalowanie pakietow, crony. Ale jak masz juz skrypt, to jest juz ogarniete. Tylko skrypt powinien być nie tylko przy zakładaniu sieci, ale  do uruchamiania z menu.

Jakby tak było, to nie musiałbym swoich obrazów robić, tylko zdalnie bym skrypt wywoływał.

219

kmaras77 napisał/a:

Pakiet agenta powinien być w buildzie.
Nie każdy musi używać, ale.jak się nowy router dodaje, to fajnie, aby można było nim zarząd,ich.
Możesz dodać też kopiowanie plików, i doinstalowanie pakietow, crony. Ale jak masz juz skrypt, to jest juz ogarniete. Tylko skrypt powinien być nie tylko przy zakładaniu sieci, ale  do uruchamiania z menu.

Jakby tak było, to nie musiałbym swoich obrazów robić, tylko zdalnie bym skrypt wywoływał.

Tzn? Nic w obrazie nie musi być dodatkowo, kontroler wysyła skrypty do ap i je wykonuje. Możesz takiego golasa od razu po flashowaniu dodać jako urządzenie i będzie działać.

220

Tzn? Nic w obrazie nie musi być dodatkowo, kontroler wysyła skrypty do ap i je wykonuje. Możesz takiego golasa od razu po flashowaniu dodać jako urządzenie i będzie działać.

Dodaj może komendę install agent w menu.
Aby po dodaniu routera do listy można było od razu zainstalować agenta.

221

Zrozum w końcu że nie ma czegoś takiego. kontroler sam wysyła skrypty i je wykonuje, nie musisz nic kompletnie instalować żeby działało.

222 (edytowany przez kmaras77 2025-09-21 16:20:41)

Cezary napisał/a:

Zrozum w końcu że nie ma czegoś takiego. kontroler sam wysyła skrypty i je wykonuje, nie musisz nic kompletnie instalować żeby działało.

A to przepraszam, bo mam wiedze sprzed tygodnia.

Wcześniej nie było informacji z agenta, jak nie było pakietu apcontroller.

A ta linijka w cronie to po co?
*/5 * * * * /usr/bin/apcontroller

223

Od zawsze tak było. A ta linijka to właśnie wywołanie skryptu który odpytuje urządzenia. I jest tam gdzie apcontoller a nie na urządzeniu.

224

Cezary napisał/a:

Od zawsze tak było. A ta linijka to właśnie wywołanie skryptu który odpytuje urządzenia. I jest tam gdzie apcontoller a nie na urządzeniu.

Teraz wszystko jasne. żyłem w błędzie, ze pakiet appcontroller jest konieczny na zarządzanym kliencie.

Może niezasadne pytanie - a nie można wszystkiego do jednego pakietu, tego od LUCI wrzucić? Z lini komend chyba nie ma komend do appcontrollera, całosc działa w LUCI.

Tak mi się wydaje, że łatwiej będzie instalować i aktualizować, jak będzie w jednym.

225

Oczywiście że można połączyć to w jedno, tylko nie będę tego robić - bo nie każdy używa luci jako gui.