Temat: OpenWRT, WireGuard, brak widoczności nazw hostów

Od jakiegoś czasu korzystam z VPN WireGuard, jak w temacie. Ogólnie jestem zadowolony z niego. Jednak ostatnio zauważyłem, że przez VPN nie mogę się odwołać do hostów w moim LAN-ie po nazwie. Z tego co zauważyłem, problem jest chyba dość powszechny, jednak nie udało mi się znaleźć skutecznego rozwiązania. Czy ktoś jest w stanie cokolwiek poradzić?

Od razu dodam, że dodanie nazw do pliku hosts po stronie klienta VPN nie wchodzi w grę. Choćby dlatego, że mam w sieci urządzenia, które mają IP przydzielanie dynamicznie.

2

Odp: OpenWRT, WireGuard, brak widoczności nazw hostów

Żebyś mógł wołać host w lanie to musisz mieć dns który te nazwy umie, czyli zwykle router. Masz takie dnsy ustawione na kliencie wireguarda?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak. W ustawieniach klienta, w polu Serwery DNS, mam podane: 192.168.0.1 (czyli IP routera).

PS. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale z jakiegoś powodu nie przyszło do mnie powiadomienie na maila o nowym poście.

4

I sprawdziłeś że klient potrafi ta nazwe rozwiązywać ?

5

Cezary napisał/a:

I sprawdziłeś że klient potrafi ta nazwe rozwiązywać ?

Jeśli pod klientem pinguję po nazwie - cisza. Jeśli po IP - urządzenia (kamera w moim przypadku) odpowiada.

6

Czyli zweryfikuj czy klient używa tych dnsów co mu podałeś. Jeżeli by używał to rozwiązywał by nazwy, prawda? Bo po stronie serwera potrafi rozwiązawać?

7

Ewidentnie coś mam nie tak. Gdy jako DNS w WireGuard wpisuję IP mojego routera, sprawy mają się tak:
- z przeglądarki nie mogę wejść ani na google.com, ani na 172.217.16.46 (IP google.com)
- w konsoli: ping google.com -- cisza, ping 172.217.16.46 -- są odpowiedzi.
Testy przeprowadzam na telefonie z Androidem.

8

To całkowicie normalne zachowanie. Serwer DNS nie przyjmuje zapytań z sieci innej niż LAN. Musisz to zmienić i wtedy powinno Ci działać wszystko smile

Jeśli używasz LUCI, to czego szukasz znajdziesz w Network > DHCP & DNS > General Settings

9

MrB napisał/a:

To całkowicie normalne zachowanie. Serwer DNS nie przyjmuje zapytań z sieci innej niż LAN. Musisz to zmienić i wtedy powinno Ci działać wszystko smile

Jeśli używasz LUCI, to czego szukasz znajdziesz w Network > DHCP & DNS > General Settings

Dziękuję za info!
Czy mogę prosić w wolnej chwili o dodatkowe wskazówki? Przejrzałem General Settings, ale na pierwszy rzut oka nie widzę, z czym tutaj podziałać. wink