Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt
Nie będzie działać. Masz starszą wersje systemu gdzie nie masz w wireless bandu tylko hwmode. Nie chciałem tego robić, ale dobra, ogarnę to wieczorem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → System zarządzenia AP dla OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie będzie działać. Masz starszą wersje systemu gdzie nie masz w wireless bandu tylko hwmode. Nie chciałem tego robić, ale dobra, ogarnę to wieczorem.
Aby zainstalować AP dla OpenWrt to muszę jaką wersję posiadać.
Obecnie mam
| OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd |
| |
| Build time: 2025-02-07 06:44 UTC |
| Cezary Jackiewicz, https://eko.one.pl
Pozdrawiam
Jaką chcesz. Może być to co masz.
zrobiłem opkg update
ściągnąłem pliki z github-a i mam komunikat
root@Piratee:/tmp# opkg install luci-app-apcontroller-r1.apk
Unknown package 'luci-app-apcontroller-r1.apk'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-apcontroller-r1.apk.
zrobiłem opkg update
ściągnąłem pliki z github-a i mam komunikatroot@Piratee:/tmp# opkg install luci-app-apcontroller-r1.apk
Unknown package 'luci-app-apcontroller-r1.apk'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-apcontroller-r1.apk.
A teraz wytłumacz wszystkim dlaczego mając system oparty o opkg chciałeś instalować pakiet apk?
apk to jest dla wersji rozwojowej OpenWrt, nie dla opkg dla którgo masz ipk.
ok mój błąd bo ściągnąłem *.ipk i *.apk a z automatu tabulacją do komendy wrzuciło *.apk
(
ok mój błąd bo ściągnąłem *.ipk i *.apk a z automatu tabulacją do komendy wrzuciło *.apk
(
Bywają i takie zdarzenia.
dla mnie bajka bo mogę w jednym miejscu podglądać router połączone przez wireguard
Hej Cezary, szukam i szukam tego twojego testowego githuba z apcontrollerem i albo jestem slepy...
Bardzo prosze o link..
Dzięki!
https://github.com/obsy/apcontroller
I to w pierwszym poście jest...
Jak najnowsza wersja stabilna jest starsza, niz wymagana, to chyba za grube ograniczenie.
Cezary napisał/a:Nie będzie działać. Masz starszą wersje systemu gdzie nie masz w wireless bandu tylko hwmode. Nie chciałem tego robić, ale dobra, ogarnę to wieczorem.
Jak najnowsza wersja stabilna jest starsza, niz wymagana, to chyba za grube ograniczenie.
Jaka najnowsza wersja stabilna? hwmode wyrzucili w maju 2021r. Czego ty używasz że masz jeszcze hwmode w konfigu?
Sorry, jakos to "obsy" nie pasowalo mi i myslalem ze to kogos innego. ale wtopa.
kmaras77 napisał/a:Cezary napisał/a:Nie będzie działać. Masz starszą wersje systemu gdzie nie masz w wireless bandu tylko hwmode. Nie chciałem tego robić, ale dobra, ogarnę to wieczorem.
Jaka najnowsza wersja stabilna? hwmode wyrzucili w maju 2021r. Czego ty używasz że masz jeszcze hwmode w konfigu?
Tam, gdzie jest ten wpis jest Wersja firmware:OpenWrt 24.10.2 r28739-d9340319c6
Pewnie ze starych backupów to się przeniosło i nadal działa.
Czym to zamienić?
Żeby było jak trzeba - przenieść /etc/config/wireless do wireless.old, zrobic wifi config żeby plik się zrobił, ręcznie przenieś ustawienia sieci.
Na szybko (znów: bo co się może stać w piątek po południu...) zmieniasz option hwmode 11g na option band 2g i hwmode 11a na band 5g
Żeby było jak trzeba - przenieść /etc/config/wireless do wireless.old, zrobic wifi config żeby plik się zrobił, ręcznie przenieś ustawienia sieci.
Na szybko (znów: bo co się może stać w piątek po południu...) zmieniasz option hwmode 11g na option band 2g i hwmode 11a na band 5g
To są meshe, bez żadnych kabli, AP to dumb AP, a połączenie z DHCPem jest po meshu. Jak tak zrobię, to tyle go widziałem w sieci i trzeba jechać na miejsce.
Popatrzę na innym routerze, gdzie jest ok i po prostu podmienię w pliku i przeładuję interfejs.
No to nie rób na razie, zrobisz jak będziesz pewny że nadal będzie działać.
Ja apcontrollera i tak zmienię, bo dzięki tej zmianie będzie także można kontrolować routery teltoniki na oryginalnym sofcie (właśnie to sprawdziłem). Choć nadal będą się przedstawiałby jako openwrt i nie zwracają standardu wifi dla klientów, ale monitorować je będzie można.
No to nie rób na razie, zrobisz jak będziesz pewny że nadal będzie działać.
Ja apcontrollera i tak zmienię, bo dzięki tej zmianie będzie także można kontrolować routery teltoniki na oryginalnym sofcie (właśnie to sprawdziłem). Choć nadal będą się przedstawiałby jako openwrt i nie zwracają standardu wifi dla klientów, ale monitorować je będzie można.
Który pakiet ipk zaktualizować?
Apcontrol, czy luci, czy oba?
Oba. Ale to nie teraz, muszę to najpierw zrobić.
Kurczę, ależ to genialne.
Z innej beczki; informacja o danych Pobranych i Wysłanych jest w kontekście AP, dało by się to odwrócić aby Pobrano wskazywało na dane pobrane przez urządzenie i analogicznie przedstawiał Wysłano? Jakoś tak dziwnie to wygląda że kamerka ip ma w pobrane X GB natomiast smartfon ma w wysłanych X GB ;p
Tak, mogę liczniki odwrócić, nie ma z tym problemu.
Testujcie: https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/
- zamienione liczniki miejscami
- poprawka dla starszych wersji openwrt, gdzie jest hwmode zamiast band w konfigu wireless (tylko wspomniana teltonika będzie działać)
- dodałem możliwość zdefiniowania url'a do gui routera, jeżeli jest zdefiniowany to kliknięcie w nazwę otwiera ten adres w nowym oknie
Jak dla mnie petarda.
Ogólnie piękne narzędzie <3
Przed chwilą zainstalowałem celem pierwszych testów i mam pytanko, czemu przy części urządzeń widzę Std oraz adres IP, a przy części tego nie widzę?
(dodam że nie konfigurowałem sieci WiFi z poziomu APControllera, ponieważ miałem je ustawione wcześniej, oraz że serwer DHCP mam na odrębnym urządzeniu które nie pracuje pod kontrolą OpenWRT, dlatego tez zapewne wyświetlanie nazw nie działa)

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → System zarządzenia AP dla OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc