1 (edytowany przez aloisy 2025-09-09 17:11:51)

Temat: Cudu wr3000h - radius

Cześć, dodam ze w temacie jestem zielony jak trawa latem, ale zostało mi postawione zadanie w pracy i sięgam po ostateczności. Czyli o trucie tyłki ludziom z forum.
Router jak wyżej, jedynie do testów bo docelowo będzie to rodzina ubiquiti. Ale do rzeczy.
Od kilku dni walczę z serwerem zentyal jako AD i smaba. Dodatkowo padło hasło ze Wi-Fi tez miło byłoby obsługiwać po AD. No ale nie mam sprzętu na testy bo na produkcji nie będę testować. Jako że prywatnie kupiłem sobie ów router z przeznaczeniem na jednego z kilku rozsiewaczy sygnału a sterownik zamieszania będzie na x86.
Ale za diabła nie mogę nic zrobić by zmusić skubańca do współpracy po radius, wciąż coś, czegoś brakuje, coś nie działa. Nawet edytor nano zastrajkował.
Nie mam już pomysłów wiec proszę was o pomoc.

2

Odp: Cudu wr3000h - radius

Chyba nie napisałeś najważniejszego - ale co w końcu nie działa? Nie możesz do zmusić do współpracy, no dobrze, ale co zrobiłeś ze działał z radiusem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Właśnie cały ambaras w tym że tplink 1043n jest za mały i nie starcza miejsca na doinstalowanie pakietów. A cudu zarówno w oryginalnym sofcie nie wspiera radius client i w openwrt nie ma odpowiednich sterowników. W ogóle jakieś bidne to oprogramowanie, ale po wygraniu języka to i jakieś repo zaciągnęło. Ale wsparcia brak nadal.

4

Nie że openwrt nie wspiera tylko ty nic nie zainstalowałeś. Oczywiście że wspiera - czytaj https://openwrt.org/docs/guide-user/net … cess_point

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ok, wspiera, ale jak uaktywnić WPA2 Enterprise? Bo jakoś opcji nie widzę ani w GUI, ani nie chce zadziałać w CLI.

6

Wystarczy odinstalować wpad-mini i zainstalować pełny wpad. U mnie jest WPA2-EAP i komplet ustawień na WR3000H.

7

dzięki @dontonico, rozwiązało to wszystkie moje problemy. Dzięki bardzo.