Temat: Stabilne 24.10 kompilacja pakietów *.ipk zamiast *.apk
Żeby nie zaśmiecać wątku o zarządzaniu AP.
Używam stabilnej wersji 24.10.2, jak (o ile da radę) zmusić kompilator, aby wypluł mi *.ipk? Dostaję *.apk.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Stabilne 24.10 kompilacja pakietów *.ipk zamiast *.apk
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Żeby nie zaśmiecać wątku o zarządzaniu AP.
Używam stabilnej wersji 24.10.2, jak (o ile da radę) zmusić kompilator, aby wypluł mi *.ipk? Dostaję *.apk.
Nie jest to możliwe. 24.10 nie ma w ogóle kodu do produkowania apk, zostało to specjalnie wyłączone. Raczej brancha nie przełączyłeś i jedziesz na wersji rozwojowej.
Dobra, już szukam co gdzie mam wpisać....
zrób git branch i jak i jak widzisz main'a to zrób
git fetch --tags
git checkout v24.10.2
Zanim odpisałeś:
Próbowałem:
git checkout openwrt-24.10
error: Wybranie gałęzi nadpisałoby lokalne zmiany w następujących plikach:
feeds.conf.default
target/linux/ramips/image/mt7621.mk
Złóż swoje zmiany lub dodaj do schowka zanim zmienisz gałąź.
PrzerywanieTwóje komendy:
~/openwrt$ git fetch --tags
git checkout v24.10.2
remote: Enumerating objects: 108, done.
remote: Counting objects: 100% (108/108), done.
remote: Compressing objects: 100% (66/66), done.
remote: Total 67 (delta 56), reused 1 (delta 1), pack-reused 0
Rozpakowywanie obiektów: 100% (67/67), 9.69 KiB | 230.00 KiB/s, gotowe.
Z https://git.openwrt.org/openwrt/openwrt
b4294bc980..79d3db7447 main -> origin/main
b4294bc980..79d3db7447 master -> origin/master
2180b1d6de..6c7919471e openwrt-24.10 -> origin/openwrt-24.10
error: Wybranie gałęzi nadpisałoby lokalne zmiany w następujących plikach:
feeds.conf.default
target/linux/ramips/image/mt7621.mk
Złóż swoje zmiany lub dodaj do schowka zanim zmienisz gałąź.
PrzerywanieWykończy mnie ten git ![]()
Napisał ci o co chodzi - masz w plikach wykonane własne zmiany. Odmawia zmienienia brancha bo nie wie co z tymi zmianami ma zrobić, bo automatycznie przecież ich nie nałoży bo inny branch może być całkowicie czymś innym.
git stash - poczytaj. Ogóle to musisz swoje zmiany odłożyć na bok do schowka, przełączyć branch i nałożyć to pownie. W sumie to można to nawet ręcznie robić. Jak chcesz ręcznie:
git diff ci powie co zmieniłeś. Zachowaj sobie te zmiany, zrób git reset z odpowiednimi opcjami żeby wrócić do pierwotnych źródeł, przełącz brancha i nałóż zmiany (recznie albo przez patch jeżeli masz to w pliku).
Dwie rady, oparte na latach doświadczeń - kompiluj zawsze ze świeżego źródła. Ja mam z boczku skrypt, który każdorazowo czyści katalog, ściąga mi źródła z gita, modyfikuje konfigi, ustawia wersję. Bo inaczej co jakiś czas wszystko się psuło, nie kompilowało się, lub mieszały się wersje.
Druga rada - nie kompiluj, tylko buduj z imagebuildera. I oczywiście skryptem, który zrobi całe środowisko od nowa. Ale dzięki temu masz gotowy image w 2 minuty, zamiast kilku godzin kompilacji.
Przymierzam się do zbudowania arpwatcha z aktualnych źródeł, bardzo brakuje mi tej paczki ;-)
Porada wykorzystania imagebuildera dotyczy jak rozumiem tego artykułu? https://openwrt.org/docs/guide-user/add … agebuilder
imagebuilderem nie buduje się pakietów. Imagebuilderem składa się obrazy z gotowych już pakietów.
Jeżeli chcesz cokolwiek kompilować to potrzebujesz pełne źródła/sdk i skompilować przynajmniej kroskompiler i resztę.
Dwie rady, oparte na latach doświadczeń - kompiluj zawsze ze świeżego źródła. Ja mam z boczku skrypt, który każdorazowo czyści katalog, ściąga mi źródła z gita, modyfikuje konfigi, ustawia wersję. Bo inaczej co jakiś czas wszystko się psuło, nie kompilowało się, lub mieszały się wersje.
Druga rada - nie kompiluj, tylko buduj z imagebuildera. I oczywiście skryptem, który zrobi całe środowisko od nowa. Ale dzięki temu masz gotowy image w 2 minuty, zamiast kilku godzin kompilacji.
Gdzieś umknął mi Twój post.
Ja to raczkuje obecnie w tej "zabawie".
Wczoraj robiłem menuconfig obrazy dla dir2660 A2 - którego oficjalnie nie ma. Recovery które mi wygenerował, bez problemu startuje. Po zainstalowaniu LuCI mam podgląd i wszystko działa, ale jak daje już sysupgrade (ten plik to binarka wypluta przy okazji kompilacji recovery - bo dostaje dwa pliki dla recovery i sysupgrade), ucegla mi router, nie wiem czemu, czy coś źle zaznaczam w configu dla kompilacji?
imagebuilderem nie buduje się pakietów. Imagebuilderem składa się obrazy z gotowych już pakietów.
Jeżeli chcesz cokolwiek kompilować to potrzebujesz pełne źródła/sdk i skompilować przynajmniej kroskompiler i resztę.
Ja robiłem wg opisu na openWRT
make package/..../compile
Wypluwa pakiety dla architektury ustawionej w menuconfig.
Czy jest szybszy, łatwiejszy sposób??
Pozdrawiam
Cezary napisał/a:imagebuilderem nie buduje się pakietów. Imagebuilderem składa się obrazy z gotowych już pakietów.
Ja robiłem wg opisu na openWRT
make package/..../compileWypluwa pakiety dla architektury ustawionej w menuconfig.
Czy jest szybszy, łatwiejszy sposób??Pozdrawiam
Na kompilacje nie zresztą opisałem to w poradniku o kompilacji: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacj … egopakietu
@Cezary.
Możesz mi podpowiedzieć, co mam zaznaczyć w menuconfig, żeby dir2660 łyknął mi sysupgrade. Wysypuje się nawet gdy dam bez zapisu ustawień.
zrobiony obraz "recovery" chwyta bez problemu, wstaje, z konsoli instaluje LuCI, ale jak daję sysupgrade (wygenerowany razem z recovery) uwala mi router.
A moje sysupgrade działa? Jeżeli tak to ściągnij sobie mój konfig (ten od czystego openwrt bez luci) i porównaj opcje które są u mnie zaznaczone.
Pewnie nie, bo nie masz chyba dla dir-2660 a2 ?
Oto mój .config:
Ale to w ogóle nie jest wspierane. Więc po prostu obraz sysupgrade masz zwalony
Tak, nie jest wspierane.
Dodałem u siebie konfig dla tego modelu, generalnie tj. to samo co A1 (nawet po wgraniu A1 do niego) prawidłowo wszystko pracuje, choć na etykiecie ma A2.
Dlatego próbuje sam zbudować dla niego sysupgrade, chyba, że się nie da bo nie oficjalnego wsparcia??
https://zapodaj.net/plik-AThowVWNKZ
https://zapodaj.net/plik-RtEbcBJoxs
Jeżeli działa obraz od A1 to
- albo do A1 dodajesz wariant
- albo w generic.mk kopiujesz całą sekcję, zmieniasz A1 na A2, kopiujesz dts zmieniając nazwę z a1 na a2 i ew opis w środku. Potem idziesz po wszystkich skryptach i gdzie masz dir-2660-a1 dodajesz dir-2660-a2
albo w generic.mk kopiujesz całą sekcję, zmieniasz A1 na A2, kopiujesz dts zmieniając nazwę z a1 na a2 i ew opis w środku.
Dokładnie tak zrobiłem.
Potem idziesz po wszystkich skryptach i gdzie masz dir-2660-a1 dodajesz dir-2660-a2
Tutaj dla mnie zagadka, które skrypty masz na myśli?
target/linux/ath79/generic:
$ grep -R 2660-a1 *
base-files/etc/uci-defaults/09_fix-checksum:dlink,dap-2660-a1|\
base-files/etc/board.d/02_network: dlink,dap-2660-a1|\
base-files/etc/board.d/02_network: dlink,dap-2660-a1|\
base-files/etc/hotplug.d/ieee80211/10_fix_wifi_mac: dlink,dap-2660-a1|\To też musisz zmienić, bo jak zmieniłeś nazwę to sieć ci nie wstanie poprawnie
Ok. Zaraz przetestuje. Dziękuję.
Zmieniłem w sumie 4 pliki i poszło. teraz sysupgrade działa... dziękuje Cezary.
ramips/mt7621/base-files/etc/board.d/01_leds
ramips/mt7621/base-files/etc/uci-defaults/04_led_migration
ramips/mt7621/base-files/lib/upgrade/platform.sh
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Stabilne 24.10 kompilacja pakietów *.ipk zamiast *.apk
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc