26

Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt

Co mi sie marzy:
1. Twój AP status/controller dla moich meshowych punktów (mam kilkanaście) - czy da sie dodać akcje jak down/up - czyli monitoring uptime plus skrypt do powiadomień
2. Czy jest odpalony usteer/DAWN plus jaka wersja, badz aktualizacja configu (etc/config/usteer czy dawn)
3. Stan portów LAN - prędkość/ ile jest podłączonych/ i jeśli mniej niż zadeklarowane to alarm itp.

Dobra więcej nie pisze i dużą kawkę stawiam jakby co! Dzięki

27

Status urządzenia to skrypt - więc cokolwiek jesteś w stanie oskryptować to on jest w stanie to wyświetlić. Tylko to nie jest dynamiczne a zakodowane na stałe, więc do zmiany jest w kilku miejscach.

Skrypt jest wołany w cronie co jakiś czas, więc nie jest też live; odpadają więc wyliczanie chwilowych prędkości czy coś takiego, bo to jest coś skrypt musi zebrać i zakończyć działanie. Ilość danych przetransferowanych na interfejsach już dało by się jakoś zebrać (o ile to nie jest swconfig, bo tam nie rozróżniamy interfejsów).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

chodzi mi ze moje APki maja 4 porty lan - i chcialbym moc wiedzieć czy ktos rozłączył coś i na jakiej prędkości (10/100/1000 jest coś podłączone) - nie o aktualną prędkość mi chodzi.

29

Fizycznie jestem w stanie to zebrać bo i luci to robi i easyconfig to zrobiłem, gargoyle też to ma. Tylko trzeba jakoś fizycznie pokazać - najlepiej jakoś tak jak na statusie luci, żeby to było wizualnie kompatybilne.

30

Źródła i pakiety dostępne są na githubie: https://github.com/obsy/apcontroller

31

Skoro już jesteśmy przy usteer i zarządzaniu apekami, to czy jest jakaś opcja konfiguracji np. connect list, żeby wymusić przełączenie klienta do urządzenia z mocniejszym sygnałem, tak jak np ma to rozwiązane mikrotik?
Jest connect lista np -120 -- -70dB jako dropped, a wszystko powyżej allow. Próbowałem to ogarnąć z usteerem ale poległem.

32

Załóż nowy wątek o usterze bo tu po prostu śmiecisz takim pytanie. Ten wątek nie dotyczy tego.

33

@Cezary pytanie laika.
Dodałem do feeds Twoje repo.
w menuconfig ustawiłem sobie dla dir-2660A1:

Robię wg:
https://openwrt.org/docs/guide-develope … rmware.sdk
na końcu dostaję:

make package/apcontroller/compile
WARNING: Makefile 'package/feeds/packages/domoticz/Makefile' has a dependency on 'boost-system', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/packages/i2pd/Makefile' has a dependency on 'boost-system', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/packages/kea/Makefile' has a dependency on 'boost-system', which does not exist
make[2]: Entering directory '/home/marcin/openwrt/scripts/config'
make[2]: 'conf' is up to date.
make[2]: Leaving directory '/home/marcin/openwrt/scripts/config'
 make[1] package/apcontroller/compile
 make[2] -C package/utils/lua host-compile
 make[2] -C package/system/apk host-compile
 make[2] -C package/libs/toolchain compile
 make[2] -C feeds/packages/utils/sshpass compile
 make[2] -C feeds/apcontroller/apcontroller compile

a w bin mam:
libc-1.2.5-r5.apk
libgcc1-14.3.0-r5

co pominąłem?

34

Musisz najpierw pakiety wybrać - ustawić jako <M> żeby się w ogóle skompilowały.

35

Mam, dziękuje ;-)

36 (edytowany przez Cezary 2025-09-06 12:54:51)

Tydzień temu wymyśliłem sobie projekt, przez weekend posiedziałem, na tygodniu lekko pozmieniałem i projekt pojawił się na githubie, dałem także informację na forum OpenWrt - choć spodziewam się że feedback będzie raczej "ale wielkie G, toto nie działa i nie wygląda jak unifi".

Co dalej z projektem? Mam w planach:
- dodanie pingowania urządzenia (to już zrobiłem, nie wrzuciłem jeszcze tego do gita bo musiałem przekonać ComboButtona (takie coś z wieloma przyciskami, znacie to z przycisku Save & Apply) do współpracy tak jak ja chcę a nie on myśli że powinien działać)
- dodanie możliwości rebootu urządzenia jednym kliknięciem (a właściwie to dwoma, bo należało by to potwierdzić)
- i większa sprawa: tworzenie sieci o nazwie podanej w sekcji Wi-Fi, o ile nie istnieje ona w AP. To by pozwoliło na robienie np. odseparowanych sieci dla gości czy iot, a wykorzystał bym do tego szablon który można by było edytować, dzięki czemu użytkownik mógłby to dostosować do własnych potrzeb i widzimisie.

37

Cezary od małych rzeczy się zaczyna, gratulacje, chętnie coś podrzucam od siebie na githubie.
Ja musiałem siebie radzić SSH i skryptami z centralnego routera, ale apka na Luci fajna.
Dzięki!

38

Ehm, to właśnie jest ssh i skrypty z "centralnego" routera smile

39

W końcu wrzuciłem na dir2660, pomimo, że git ze mną nie potrafi rozmawiać wink
Prezentuje się fajnie. Tak jak pozostałe elementy GUI - proste i przejrzyste.
Jak dla mnie fajna sprawa.
Jedynie nasuwa mi się kwestia. Jeśli mam router bez wifi, to nie ustawie na nim wifi dla samych ap. Wówczas musiałbym na którymś "AP" zainstalować i konfigurować z niego pozostałe. Natomiast do przeglądania podstawowych parametrów już na routerze bez wifi można korzystać.
Dzięki

40

To możesz zainstalować nawet na AP, na czymkolwiek co ma LuCI. A jk urządzenie nie ma wifi to po prostu skrypty się na nim nie wykonają, do monitorowania i tak możesz dodać.

41 (edytowany przez lexmark3200 2025-09-06 15:10:01)

Postawiłem na er-x - BOMBA.

Nie potrzebne żadne unifi wink

Ciekawe, czy dałoby radę zaciągnąć nazwy klientów, którzy i gdzie są podpięci. Tak jak usteer to robi?

P.S. Nawet gdyby wskoczył interfejs na głównym routerze w głównym dashboard, też by to fajnie wyglądało.
Ale to moja prywata.

42

Jeżeli na ap nie ma serwera dhcp to nie, nie będziesz miał nazw klientów - wtedy trzeba by było ściągać klientów z AP i dodawać nazwy z dzierżaw dhcp z serwera który adresy przydziela.

43 (edytowany przez lexmark3200 2025-09-06 15:15:22)

Tak zgadza się.
Ale jeśli mam je na stałe przypisane na głównym routerze i są w /etc/ethers ( stąd pobieram na AP po każdym uruchomieniu), to wówczas można by wyświetlić?
Pobieram je na AP i zapisuje też w /etc/ethers ;-) zatem mam je wszędzie.

44

Czy będziesz je kojarzył z dzierżaw dhcp czy ethes/hosts czy innego pliku (jak ja mam zrobione smile to w sumie jeden pies - i tak trzeba to po prostu zrobić.

usteer jest lepszy do czytania klientów niż odpytywanie każðego z AP z osobna, bo dane "są" od razu i nie trzeba latać po AP.

45

Ok, rozumiem.
Zatem teoretycznie możesz "podebrać" dane z usteer - warunek, że masz usteer zainstalowane wink

46

lexmark3200 napisał/a:

Ok, rozumiem.
Zatem teoretycznie możesz "podebrać" dane z usteer - warunek, że masz usteer zainstalowane wink

Można - w easyconfig tak zrobiłem, na liście urządzeń widzisz ap a jak wejdziesz w niego to tam w opcjach zobaczysz podłączonych do niego klientów.

47

No właśnie wink o to mi chodziło. wink

48

ubus call usteer remote_info
ubus call usteer get_clients

Wykonaj jak masz poinstalowanego usteera to zobaczysz całe towarzystwo. Ale lekko zbaczamy już z tematu.

49

To chyba może być następny etap - dorobienie kolejnej zakładki i ściągnięcie listy urządzeń podłączonych do każdego AP.

50

Cezary napisał/a:

To chyba może być następny etap - dorobienie kolejnej zakładki i ściągnięcie listy urządzeń podłączonych do każdego AP.

Czy ktoś teraz ma dostęp do jakiegoś AP lub routera z dużą ilością klientów? Tak ze 20-30 lub więcej?