51

Odp: Cudy C200P

Pytał się Cezary, czy wyślą odblokowany, odesłali mu odpowiedź, że ma podesłać pliki do testów.
Ja jestem tylko użytkownikiem, więc nie bardzo wiem jak się zabrać za to wszystko. Widziałem tylko, w/w link, że gość portował na r700 z innego cudy i to im wysłał, a oni odesłali mu przejściowy.
Więc myślałem, że można na bazie tego r700 zrobić podobnie dla c200p? Platforma wydaje się ta sama, poza wspomnianym POE, USB i większym RAM.

52

A czyli minimalnie wykazuja jakas chec wspolpracy - niesamowite! Dobrze to o nich swiadczy.Ok czyli trzeba kibicowac Cezaremu

53

Ale czy mogę poprosić o wytłumaczenie - powiedzmy, że kompilujemy obraz do wgrania na urządzenie cudy, które już jest wspierane, ale przed finalnym make'm binarek zmieniamy "model number" na inny - czy tak się da?

54 (edytowany przez lexmark3200 2025-08-31 11:51:00)

Generalnie, czytam dział wsparcia Cudy i wg nich, potrzebują oficjalnego wsparcia openWRT dla danego modelu, żeby dać plik przejściowy... To jak zrobić oficjalne wsparcie, bez wgrania i testowania?
To pozostaje podmiana nazwy z podobnym i wysyłanie do nich na testy?
MT7621 jest świetnie wspierany. Zarówno bez USB jak i z USB. Poe też bo er-x jest z poe. Więc...

55

Za bardzo kombinujesz. Podczas kompilacji określa się czym to urządzenie jest. Nie ma problemu żebyś sobie skompilował dowolne urządzenie i nazwał jest R74 żeby cudy to widziało.

Problem jest znów ten sam - masz tylko jedną próbę. Bo jak nie wstanie to później nie będziesz miał jak wgrać ponownie softu bez użycia programatora i wylutowania kostki pamięci.

Ale pewnie i tak nie uda się wgrać bo cudy ma podpisane softy - i właśnie dlatego dla cudy zwykle wymagany jest soft który dopuszcza nie podpisane obrazy (i nie chodzi tu o ten identyfikator urządzenia R74).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

56

No ok. To jak przygotować obraz dla Cudy? Skoro nie możesz odpalić tego obrazu na "żywym sprzęcie"? Na czuja?

57

lexmark3200 napisał/a:

No ok. To jak przygotować obraz dla Cudy? Skoro nie możesz odpalić tego obrazu na "żywym sprzęcie"? Na czuja?

I właśnie takie pytanie im zadałem - czy chcą lipny obraz do testów czy podeślą obraz z odblokowanym bootloaderem. Na razie cisza.

58

No właśnie. To czekamy na ich odpowiedź....

59

Ej no Cezary, w Ap3000 mogłem wgrać z konsoli U-Boota dowolny obraz do testów, który sobie wysmazylem. Zawsze zostawał uboot do wgrania ponownie.
Tu jeśli dobrze rozumiem, recovery jest też zaszyte poza obrazem do testowania, czy się mylę, wgranie złego recovery zamaże U-Boota?

60

Nie wiem co robi robi recovey bo ich obraz zawiera w sobie bootloader. Więc nie będę sprawdzał czy mój bez bootloadera wejdzie bo jak go uwalę to dalej już nie pojadę.

61

Ale bede wgrywał tylko obraz openwrt (powiedzmy z podpisem r74), wiec on nie zawiera uboota.
Tak z teorii na tych urzadzęniach na 99% zawsze zostaje uboot, bo on jest odpowiedzialny za recovery - jeśli mam na wspieranym cudy (np. m3000) obraz openwrt, to przez ichniejsze recovery sobie moge przywrocic obraz stockowy przez tftp.
Tak czy siak jakby ktoś kojarzy gdzie jeszcze w openwrt ten numer modelu sie wpisuje - czy to jest tylko w w DTS (tam widze), czy gdzieś indziej?
Mogłbym skompilować na bazie dts'a (mamy z wersji lede 17.01), mt7621.mk oraz 02_network wersje initram, zamienic nazwe i wgrać przez recovery.
Mogą być problemy z kompilacja ze starym dtsem, ale może by sie udało - jak myślicie?

62

Chcesz to sprawdź. Bo może być tak jak w tplinkach mr200 - że on oczekuje że tam jest uboot i wgrywa bez sprawdzenia na początek flash, nadpisując uboota.

63

O dziwo bardzo szybko odpisuje Cudy na zapytanie ws przesłania odblokowane go pliku w celu wgrania openWRT:
@Dear lexmark,
The OpenWrt firmware is not developed by Cudy but by the developers. We need the OpenWrt forum official support the router at first, then we can release a middle firmware for you, then you can use and upgrade to the OpenWrt firmware.

Więc Cezary, jedyna nadzieją w Tobie, że po omacku w wolnej chwili i przy odrobinie chęci spróbujesz zrobić binarkę i podesłać do Cudy. Może wówczas podeślą nam plik przejściowy.

64

To samo dostałem za pierwszym razem. Tylko jak opracować oficjalnie firmware jak nie możesz go wgrać żeby przetestować czy działa...

65

Cezary, jeśli to nie problem, to spróbuję napisać do gościa który robił r700. Może coś podpowie.

66

Czemu miało by to być problemem, pisz.

67

ciekawostka

@catskull pochwalił się na swojej stronce jak do tego R700 się zabrał, (zmodyfikował 3 pliki) https://catskull.net/porting-openwrt-to … -r700.html
nie testowane firmware wysłał do Cudy i odpowiedni pull request do Openwrt tez utworzył

(r700 bazował na Cudy WR2100)

68 (edytowany przez lexmark3200 2025-09-01 15:42:07)

Tak zgadza się.
A mi odpisał najpierw:
Note I don’t think it’s working fully and I do not have time to investigate.
https://github.com/openwrt/openwrt/pull … 2818895606

i po chwili dodał:

I had to build the image blind, email it to curt, and the flash it. Not ideal but better than nothing.

Więc Cezary widzisz, to błądzenie w ciemności, jak to nazwałeś kilka postów wyżej...

69

Hej, ja w przypływie rozpaczy w niedzielę zaimportowalem dtsa, parę modyfikacji i kompilacja 24.10.02 zrobiła mi model number r74, ale tylko iinitramfs (dlaczego nie sysupgrade nie wiem).
Co ciekawe w trybie recovery c200p łyknął image, napisał że correct model number, ale już nie zabootował z tego inita, bo strzelam że w trybie recovery idzie to trochę inaczej niż z U-Boota, gdzie komenda bootm wgrywalem image przez np. serial.
Czy to się może przydać do czegoś nie wiem...nie próbowałem wgrać tego przez stronę www c200p, ale wątpię żeby puścił bo nie jest signed.

70

Możesz wysłac do Cudy, może Ci podpiszą, może sprawdzą na swoim czy ruszy, czy nie ;-D

71

@Cezary, coś Ci z Cudy odpisali?
@szyper, wysłałeś może do Cudy swój plik??

72

Nie, nic nie odpisali.

73 (edytowany przez spamsool 2025-09-03 20:42:16)

Schemat rozmów z Cudy jest widzę podobny z każdym modelem, w wątku o TR1200 Cudy podesłało użytkownikowi z forum na jego prośbę odblokowane pośrednie oprogramowanie, ale on niezależnie od tego wgrał swoje testowo poprzez programator.
Oby Cudy okazało się przychylne i wysłało Cezaremu odblokowaną wersję. Może ktoś jeszcze powinien poprosić Cudy o takowe?

https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … /198787/17
https://forum.openwrt.org/t/support-for … /210028/19 a tu widzę że forumowy kolega @Królik również jakoś otrzymał odblokowane firmware od Cudy

74

Napisałem wielką prośbę do Cudy o przysłanie odblokowanego obrazu. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie...

75

Dear Customer,

Thanks for contacting the Cudy support team. Have you build the firmware on the github, if yes, please send the link and we will offer your the intermediate firmware based your development.

No więc tak czy siak, musi być coś zbudowane. Zapewne chcą sami najpierw wrzucić soft i sprawdzić, czy to zadziała...