1

Temat: Linksys E8350 V1 port WAN jako kolejny port w LAN

Witam,
Moim celem jest konfiguracja routera jako switch zarządzalny czyli dodanie portu WAN jako kolejny w lan czyli lan5.
Ofiara E8350 V1
OpenWrt 24.10.2 (r28739-d9340319c6)

Robiłem już to nie raz ale na starych TP-link'ach TL-WDR4300 tam działa bez problemu.
1. Dokładnie to w Network>Interfaces wywalam WAN'Y
2. Network>Devices w konfiguracji br-lan w pozycji "Bridge ports" dolączam jeszcze port wan czyli w sumie są lan1, lan2 ... wan.
I po zapisaniu zmian tracę komunikacje na wszystkich portach LAN a działa tylko port WAN jako LAN.
jak tylko wywalę z pozycji "Bridge ports" port WAN to wszystkie porty LAN działają prawidłowo ale oczywiście port wan nie jest w lan
Ma ktoś pomysł co mogę jeszcze zrobić lub co robię źle smile

Konfiguracja poniżej

root@OpenWrt:~# uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.device='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fdea:1610:67ee::/48'
network.globals.packet_steering='1'
network.@device[0]=device
network.@device[0].name='br-lan'
network.@device[0].type='bridge'
network.@device[0].ports='lan1' 'lan2' 'lan3' 'lan4' 'wan'
network.@device[1]=device
network.@device[1].name='lan1'
network.@device[1].macaddr='c0:56:27:30:22:95'
network.@device[2]=device
network.@device[2].name='lan2'
network.@device[2].macaddr='c0:56:27:30:22:95'
network.@device[3]=device
network.@device[3].name='lan3'
network.@device[3].macaddr='c0:56:27:30:22:95'
network.@device[4]=device
network.@device[4].name='lan4'
network.@device[4].macaddr='c0:56:27:30:22:95'
network.lan=interface
network.lan.device='br-lan'
network.lan.proto='static'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.ipaddr='10.1.0.253/24'
network.lan.gateway='10.1.0.1'
network.lan.dns='10.1.0.1' '8.8.8.8'
network.@device[5]=device
network.@device[5].name='wan'
network.@device[5].macaddr='c0:56:27:30:22:96'

2

Odp: Linksys E8350 V1 port WAN jako kolejny port w LAN

Zmień adres mac dla wanu na inny?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez davi 2025-08-24 20:36:41)

smile standardowo on ma MAC inny ale ok zmieniłem na jeszcze inny ale i tak po tej zmianie gada tylko wan sad
to jeszcze przetestowałem zmianę mac wan'u na taki jak maja lany jak i w druga stronę ustawienie macu wanu dla wszystkich lan'ów i też nic z tego nie pomogło.

4 (edytowany przez MakaanPL 2025-08-24 22:06:44)

Bardzo dziwne, to się robi właśnie tak jak opisałeś i powinno działać. MAC "wan" w devices z tego co czytałem nie ma znaczenia, bo i tak przejmuje adres z mostka. Próbowałeś się cofnąć np. do 24.10.1 przez attended sysupgrade?

5 (edytowany przez davi 2025-08-25 09:39:39)

MakaanPL napisał/a:

Bardzo dziwne, to się robi właśnie tak jak opisałeś i powinno działać. MAC "wan" w devices z tego co czytałem nie ma znaczenia, bo i tak przejmuje adres z mostka. Próbowałeś się cofnąć np. do 24.10.1 przez attended sysupgrade?

nie próbowałem ale miałem chyba jakąś niższą wersje wcześniej z przed miesiąca bo wtedy próbowałem to uruchomić i poległem a wczoraj wróciłem do tematu i wgrałem najnowszą na czysto bo liczyłem, że może to pomoże sad
ten linksys niedawno chyba dostał wsparcie wiec może coś w nim jest jeszcze niedopracowane i nie działa tak jak powinien .... chyba pozostaje się pogodzić z 4 portami lan zamiast 5 hmm

6

Powinno działać samo z siebie. Sprawdź też wersję rozwojową openwrt, jeżeli nie będzie działać to zgłoś problem na https://github.com/openwrt/openwrt/issues

7 (edytowany przez davi 2025-08-25 20:40:19)

Cezary napisał/a:

Powinno działać samo z siebie. Sprawdź też wersję rozwojową openwrt, jeżeli nie będzie działać to zgłoś problem na https://github.com/openwrt/openwrt/issues

Tak też zrobię ale może jutro smile

Dzięki za info

8 (edytowany przez spamsool 2025-08-26 12:53:12)

A co masz wpięte w poszczególne porty zwłaszcza w port WAN który przerobiłeś na LAN? Bo u mnie w mtk7530 ten port WAN po dodaniu do br-lan jest kapryśny i np nie akceptuje nic ma funkcjonalność switcha, np kolejny router/ap

9 (edytowany przez davi 2025-08-26 13:22:38)

spamsool napisał/a:

A co masz wpięte w poszczególne porty zwłaszcza w port WAN który przerobiłeś na LAN? Bo u mnie w mtk7530 ten port WAN po dodaniu do br-lan jest kapryśny i np nie akceptuje nic ma funkcjonalność switcha, np kolejny router/ap

wpięta jest skrętka do innego switcha w routerze Asus'a ale problem jest w tym, że port Wan działa ok przy takim ustawieniu ale wszystkie inne porty lan1 ... lan4 przestają gadać hmm

10

Cezary napisał/a:

No więc wersja rozwojowa nie pomogła jak i starsze wersje z v.24 ale za to jak wgrałem tą wersje https://github.com/SergeyFilippov/openw … elease-qtn to wszystko działa jak należy i wan jest w lan.
Problem w tym, że ona jest chyba jeszcze z czasów rozwojowych i nie była z oficjalnego wsparcia dla tego routera.
W tej wersji jeszcze inaczej są zdefiniowane interfejsy nie ma lan1..lan4 i wan tylko tylko lan0.1 i lan0.2, już nie pamiętam dokładnie bo była tylko na chwilę wgrana dla testu w każdym razie jakoś tak.

Wygląda na to że pozostaje zgłoszenie problemu, może ktoś kiedyś coś z tym poprawi smile

11

Wersja przed przejściem na dsa. Zgłaszaj.

12 (edytowany przez spamsool 2025-09-03 14:15:31)

U mnie problemy z niedziałającą łącznością jak na AP dodałem port WAN do LAN były jak miałem na AP włączony WED i zainstalowany bridger, ale Linksys E8350 V1 to chyba nie jest Mediatek więc tam WED nie występuje ale może są jakieś podobne mechanizmy które mogą Ci psuć?

13

spamsool napisał/a:

U mnie problemy z niedziałającą łącznością jak na AP dodałem port WAN do LAN były jak miałem na AP włączony WED i zainstalowany bridger, ale Linksys E8350 V1 to chyba nie jest Mediatek więc tam WED nie występuje ale może są jakieś podobne mechanizmy które mogą Ci psuć?

Temat zgłoszony https://github.com/openwrt/openwrt/issues/19882 i nawet ktoś wstępnie ocenił na problem z kernelem. smile