26

Odp: sprzet oparty na mtk filogic 8xx oraz mtwifi

A sprawdzałeś "country" darknighty?

27

daarkknight87 napisał/a:

Jeszcze o ile dobrze pamiętam to sterownik wifi w immortalwrt umożliwia wybór mniejszą liczbę kanałów w paśmie 5Ghz niż Openwrt. W immortalu o ile dobrze pamiętam są to kanały do 100, 149-165. Nie było kanałów 108, 112, 116, 120, 124, 128 itp. Przynajmniej na tej wersji co mi skompilowałeś.

zanim odpowiem użytkownikowi @szyper (bo był pierwszy ze swoim pytaniem w #24) to proszę Ciebie żebyś napisał jak wygląda zamiennik openwrt-owskiej komendy

iw list 

bo na tym Immortalu nie mogłem znaleźć zamiennika, a iw list nic nie zwraca poza błędem nl80211.
Czy sprawdzałeś na czuja wpisując kanały i patrzyłeś czy radio wstanie?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

28

Czy ten immortalwrt poza lepszym działaniem wifi z powodu używania własnościowych sterowników ma jeszcze jakiekolwiek inne zalety?

29 (edytowany przez szyper 2025-08-24 13:53:26)

immortalwrt-mt798x (wersja 21.02 lub padavanaowa 6.6) używa zmodyfikowanej obsługi firmware (poczytaj https://cmi.hanwckf.top/p/immortalwrt-mt798x/), same pliki firmware są te same co w openwrt mt76, tylko inaczej sie nazywają.

Podobnie próbuje robić Chen z x-wrt (https://downloads.x-wrt.com/rom/) - dodaje akceleracje itp, ale jakoś ostatnio wtopił mi ap3000, bo kernel 6.12 ma jakąs niekompatybilność podczas wgrywania firmware, i po wgraniu x-wrt nie mogłem na filogicu wgrać nic innego poźniej. Pomógł serial initram plus od razu później sysupgrade. Na razie patrzymy co jest grane, ale jakis bug kernela...

immortalwrt jako taki to openwrt plus chinskie dodatki. Także ostrożnie z tym nazewnictwem, generalnie immortalwrt sam wgrany nic własnościowego z mtk nie ma wspólnego.

Co do zalet, to główna czyli właściwa prędkość wifi do 2/2 Gbitów po wifi to chyba jest o co walczyć - jeśli masz oczywiście coś po drugiej stronie co to obsłuży.

30

no tak, ale filogic 8xx nie występuje tylko na jedynym słusznym sprzęcie jakim jest AP3000 z portem 2,5G.

reklamując soft proszę napisz jego wady lub pokaż jak skonfigurować inne sieciowe protokoły, żeby działały.
czy można wylistować wszystkie tryby pracy Wifi oraz dostępne moce na zmodyfikowanych sterownikach/firmware/ immortala, podobnie jak w czystym Openwrt komendą:
# iw list ?
Czy trzeba go używać tylko na tym co jest domyślnie ustawione?
Skąd na starcie moc radia txpower 100 ?
Wiesz ile to jest Watów?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

31

Mar_w,

Doceniam Twoją troskę o te sprawy co piszesz, ale nie jestem w stanie sprawdzić wielu rzeczy.
Komenda iw list nie działa prawidłowo - pewnie wiesz o tym.
Co do mocy to przeczytać można "https://github.com/lgs2007m/Actions-OpenWrt" gdzie jest troche informacji o tym jak sterować mocą, nie wiem jak to działa w praktyce.
Pewnie dlatego bonding nie działa tobie właściwie.
Mam propozycje, żebyś przetestował build x-wrt (tam jest WED domyślnie włączony) na ax3000t, i tam bonda sprawdził. Może będziesz miał dobre prędkości...

32

szyper napisał/a:

i
immortalwrt jako taki to openwrt plus chinskie dodatki. Także ostrożnie z tym nazewnictwem, generalnie immortalwrt sam wgrany nic własnościowego z mtk nie ma wspólnego.
.

Chwila to w końcu co jest używane tam mt76 (od openwrte) czy mtwifi w jakiejś wersji 7.6.6.1 która jest od mtk? Bo z tych chińskich znaczków wynika że mtwifi czyli zamknięte sterowniki od mtk. Wiec coś mieszasz albo tłumaczenia są do kitu.
Nie zgłębiałem się w temat od dawna (jeszcze chyba jak siedziałem na padavanie i widziałem jego robotę) ale z tego co pamiętam hanwckf maczał palce by sterowniki mtk działały w openwrt, albo mnie pamięć myli.

33

napisz co znaczy "tam", bo nie wiem o które wersje Ci chodzi.
openwrt i immortalwrt są bardzo podobne, hanwckf dodał do starszej wersji openwrt obsługę mtwifi, a ostatnio padavan wziął wersje 24.10 (z obsługą np. cudy czy innych filogicow) i zrobił swoje commity.