Odp: Witam - kilka pytań początkującego
Biorąc pod uwagę że to program na windowsa to co to ma wspólnego z routerem? ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Biorąc pod uwagę że to program na windowsa to co to ma wspólnego z routerem? ![]()
Chodzi o to że program tworzy serwer dlna i poprzez podłączenie tv do rutera mogę oglądać filmy umieszczone na dysku komputera ale mam problem właśnie żeby komp mi znalazł tv podłączony do routera.
A jak je podłączyłeś? Kablem oba pod porty lan?
Tak i komp i TV podłączone poprze kable LAN.
To nie ma to kompletnie nic wspólnego z routerem. Porty lan są jednym switchem - system operacyjny na routerze możesz całkowicie wyłączyć, może działać sam tym bootloader a switch jak to switch będzie działać - czyli dwa podłączone urządzenia pod niego będą się widzieć bez udziału routera.
No to pozostaje coś w windowsie lub w samym programie. A czy ja program tworzy serwer na danym porcie to muszę coś na routerze robić jakieś przekierowanie lub odblokować dany port ?
A tak z innej beczki mając czysty OpenWrt chcąc sobie wgrać gargoyle to muszę wgrać plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin czy z factory, i czy po graniu gargoyle całą konfigurację szlak trafi ?
Jeżeli są połączone przez LAN - nie. W takiej konfiguracji router nie bierze udziału w transmisji
sysupgrade, nie doczytałeś tego. Tak cała konfiguracja idzie w piach, tym bardziej że gargoyle robi niektóre rzeczy po swojemu i by po prostu nie działały.
sysupgrade, nie doczytałeś tego.
Chciałem się upewnić, czy jak coś będzie nie tak to powrót do czystego OpenWrt będzie bolesny czy też tylko poprzez sysupgrade czy jakoś inaczej. ?
Tak - przejście do dd-wrt/openwrt/gargoyle/oryginalny na tplinkach przez sysupgrade możesz zrobić.
Tak - przejście do dd-wrt/openwrt/gargoyle/oryginalny na tplinkach przez sysupgrade możesz zrobić.
Co by się upewnić i nie popsuć czegoś jak chcę wgrać Gargoyle
1. Mam OpewWrt bez gui robię sobie backup i przegrywam folder overlay
2. Pobieram plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin
3. w/w plik przegrywam do routera
4. Wydaję polecenie sysupgrade -n openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin
lepiej z "n" czy bez ?
5. Cieszę się z posiadania GUI
6. Jeśli coś będzie nie tak i będę chciał powrócić do poprzedniego stanu pobieram plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin czy openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
7. Poprzez GUI instaluję w/w plik
8. Cieszę się z posiadania OpenWrt
9. Przywracam backup i przekopiowuję "overlay" i mam przywróconą konfigurację poprzednia
Czy wszystko się zgadza ?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Z -n oczywiście. W ogólnym zarysie tak to ma wyglądać.
Z -n oczywiście. W ogólnym zarysie tak to ma wyglądać.
Ok będę się bawił a co do pkt. 6 jaki plik wybrać ?
sysupgrade.
Witam
Czy mogę coś usunąć z Gargoyle żeby móc zainstalować DLNA, bo jak zainstalowałem gargoyle to już nie mam miejsca na DLNA a nie chciałbym na razie robić extroota.