151

Odp: Pakiet luci-app-modemdata i co dalej..

luci-proto-modemmanager akurat nie, do odczytu to ty luci nie potrzebujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

152 (edytowany przez IceG 2025-08-17 20:46:12)

Cezary napisał/a:

luci-proto-modemmanager akurat nie, do odczytu to ty luci nie potrzebujesz.

Akurat proto jest na wyrost, dobra to pominę. Ambitnie podejdę do tematu że użytkownicy jednak wiedzą co to konsola.

Edit:
Czyli to co wypisałem powinno być ok?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

153

Tak.

154

Cezary napisał/a:

Tak.

Oki thx smile.

Postaw kawę

155 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-18 03:16:50)

IceG napisał/a:
adreskontaktowy napisał/a:

Czy pakiet luci-app-modemdata działa na ZTE MF286D, bo nie ma go na liście wspieranych sprzętów (za to jest dwa razy ZTE MF286A) i nic nowego mi się nie dodało do menu po zainstalowaniu tego pakietu?

Przed instalacją nowego pakietu do modemu trzeba było wywalić obecny.

Inna sprawa, Lucyna tak ma.. jak dodajesz pakiet i go nie widać to trzeba przeklikać menu lub się wylogować aby cache się odświeżył.

A gdzie w ogóle i pod jaką nazwą ma się coś nowego pojawić?
Odinstalowałem pakiet 'modemdata', zainstalowałem ponownie (był nowszy), przelogowałem i dalej niczego nowego nie widzę.

Pakietu luci-app-modemdata nie widzę u siebie na liście.

156 (edytowany przez IceG 2025-08-18 03:47:14)

A gdzie w ogóle i pod jaką nazwą ma się coś nowego pojawić?
Odinstalowałem pakiet 'modemdata', zainstalowałem ponownie (był nowszy), przelogowałem i dalej niczego nowego nie widzę.

Pakietu luci-app-modemdata nie widzę u siebie na liście.

Jak instalujesz samo modemdata to nie dziwne ze nic w LuCI nie ma, inna sprawa ze pakiet dla Lucyny na ten moment do pobrania jest tylko tu https://github.com/4IceG/luci-app-modemdata/releases jeszcze nie dodalem go do repo.

Postaw kawę

157 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-18 21:13:57)

Dzięki, działa.
Musiałem usunąć modemdata, aby ipk się zainstalowało.

U mnie przycina niektóre teksty np. Doskonały (przy owalach), Info o modemie i Cell Info (w ramkach), nie wygląda to zbyt przejrzyście. Brak jest CSQ (Signal Strength), brak jest legendy (wyjaśnień skrótów). No i brak tłumaczeń gdzieniegdzie np. Fair (w 3ginfo mam 'Średni zasięg').
Nie odświeża płynnie na bieżąco jak 3ginfo.
Gdy ustawię 2s, to się przywiesza. 5s działa.
Wolę dotychczasowe, skaczące słupki sygnału, ale np. rysujące się wykresy byłby czymś extra.

158

Dzięki, działa.
Musiałem usunąć modemdata, aby ipk się zainstalowało.

Co zrobiłeś? Bo ten pakiet zależy od modemdata...

159 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-18 21:40:01)

Pobrałem luci-app-modemdata_1.0.7-r20250817_all.ipk i chciałem zainstalować (poprzez LUCI).
Napisał, że jest błąd (chyba 255) i że nie może zainstalować modemdata.
Więc usunąłem modemdata (poprzez LUCI) i puściłem ponownie luci-app-modemdata_1.0.7-r20250817_all.ipk i poszło.
Chyba używasz modemdata r2, może się nie lubią z tym z LUCI.

160

Jaka wersja ci się zainstalowała?

161 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-18 21:55:11)

Teraz mam modemdata 20250818-r1.
Ale puściłem aktualizację.
Bezpośrednio po instalacji luci-app-modemdata 1.0.7-r20250817 była chyba wersja 20250816.

A co było gdy nie chciało się zainstalować, to nie pamiętam.
Mogę ewentualnie wszystko wyrzucić i spróbować odtworzyć.

162

Czyli dzisiejszą, poranną wersję

163 (edytowany przez IceG 2025-08-19 06:25:14)

U mnie przycina niektóre teksty np. Doskonały (przy owalach), Info o modemie i Cell Info (w ramkach), nie wygląda to zbyt przejrzyście. Brak jest CSQ (Signal Strength), brak jest legendy (wyjaśnień skrótów). No i brak tłumaczeń gdzieniegdzie np. Fair (w 3ginfo mam 'Średni zasięg').
Nie odświeża płynnie na bieżąco jak 3ginfo.
Gdy ustawię 2s, to się przywiesza. 5s działa.
Wolę dotychczasowe, skaczące słupki sygnału, ale np. rysujące się wykresy byłby czymś extra.

Chcąc pokazać więcej w pasmach musiałem zrobić tak a nie inaczej. Pakiet wygląda słabo na wydaniu stabilnym, ale w wersji rozwojowej jest dużo lepiej. Teksty są ucinane bo są za dlugie dla takiego ukladu, lepiej uciąć niż ma wystawac. Coś za coś..
Nikomu nie narzucam uzywania pakietu.

Brak legendy?

Tłumaczenie jest pełne, kwestia jest tylko czy wgrałeś tłumaczenie i wyczyściłeś cache w przeglądarce.

LuCI standardowo odświeża się co 5 sekund. Nie ma sensu ustawiać na mniej.. a wręcz Cezary sugerował że lepiej więcej.
Paski testowałem, ale one są całkiem nieczytelne przy takiej ilości sygnałów blisko siebie.

Rysujące się wykresy, proszę bardzo, jak ktoś to zrobi sensownie. Jestem otwarty na inne pakiety / inicjatywy.

Postaw kawę

164 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-19 21:53:50)

A gdzie się znajduje ta druga wersja rozwojowa?

Legenda, chodziło mi o opisy do skrótów RSSI, RSRP, RSRQ, SINR, np. CSQ (Signal Strength).

Co do opisów poziomów sygnałów, to może lepiej zrobić krótkie angielskie np. FULL, GOOD, MID, LOW, BAD lub jeszcze lepiej procentowo (zamiast napisów lub obok poziomów np. '-80dB / 82%'. Może wtedy zmieściłoby się CSQ lub paski mogłyby "skakać"?
Tabelki 'SIM Card' i 'Informacje o modemie' połączyłbym w jedną szerszą lub dał dwie, ale poziomo (jest w nich mało wierszy).

Jeśli odświeżanie nie powinno być mniej niż 5 sekund, to OK, ale to odliczanie i kółeczko mnie osobiście denerwuje.
Może warto dodać opcję wyłączenia tego (□ Hide countdown)?

Domyślam się, że się mocno napracowałeś @IceG nad pluginem, dzięki Ci za to i trzymam kciuki za rozwój.
Jednak dla mnie, w obecnej wersji, dla mojego konkretnego routera, nic nowego nie wprowadza (poza tabelką SIM Card z IMEI) w stosunku do 3ginfo, a jest nawet mniej informacji np. CSQ, a sam poziomy układ (całkiem fajny) mnie nie przekonuje, bo jest zbyt ściśnięty.

165

A gdzie się znajduje ta druga wersja rozwojowa?

Mowilem tu o wersji rozwojowej OpenWrt, jest tam troche zmieniony motyw, dlatego pakiet inaczej, lepiej wyglada.

Legenda, chodziło mi o opisy do skrótów RSSI, RSRP, RSRQ, SINR, np. CSQ (Signal Strength).

Co do opisów poziomów sygnałów, to może lepiej zrobić krótkie angielskie np. FULL, GOOD, MID, LOW, BAD lub jeszcze lepiej procentowo (zamiast napisów lub obok poziomów np. '-80dB / 82%'. Może wtedy zmieściłoby się CSQ lub paski mogłyby "skakać"?
Tabelki 'SIM Card' i 'Informacje o modemie' połączyłbym w jedną szerszą lub dał dwie, ale poziomo (jest w nich mało wierszy).

Jeśli odświeżanie nie powinno być mniej niż 5 sekund, to OK, ale to odliczanie i kółeczko mnie osobiście denerwuje.
Może warto dodać opcję wyłączenia tego (□ Hide countdown)?

Wyglad pakietu to miks teltoniki i 3ginfo-lite. Dlatego tego nie zmieniam, za dlugo nad tym siedzialem aby to tak wygladalo i dzialalo. Z nowym OpenWrt pewnie uaktualnia tez motyw i bedzie cacy. Opisy sygnalow i wartosci tez sa z teltoniki, wiec nie tlumacze dalej z angielskiego na angielski. Sympatyczne odliczanie i odswiezanie specjalnie dalem w rogu aby sie nie rzucalo bardzo w oczy, a jednak aby informacja byla (bo zaraz ktos napisze ze on nie wie za ile mu sie dane odswieza). Ja rozumiem jakie sa czasy itd ale serio denerwowac sie z powodu jakiegos malego napisu?

Domyślam się, że się mocno napracowałeś @IceG nad pluginem, dzięki Ci za to i trzymam kciuki za rozwój.
Jednak dla mnie, w obecnej wersji, dla mojego konkretnego routera, nic nowego nie wprowadza (poza tabelką SIM Card z IMEI) w stosunku do 3ginfo, a jest nawet mniej informacji np. CSQ, a sam poziomy układ (całkiem fajny) mnie nie przekonuje, bo jest zbyt ściśnięty.

Podsumowujac..
Uzywaj 3ginfo-lite, serio. Jezeli dziala lepiej, pasuje Ci wyglad to zostan z tym pakietem.

Owszem pakiet kosztowal mnie sporo czasu i  emocji, ale moim zdaniem to kawal dobrego pakietu. Chociaz troche Cezaremu narobilem dodatkowego zajecia (niechcacy).

Postaw kawę

166 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-20 06:37:19)

Zgadzam się, że odliczanie jest sympatyczne (użyteczne).
Jednak, gdy używam poziomów do znalezienia idealnego miejsca ustawienia routera, to skaczące paski są pomocne w tym, a odliczanie trochę rozprasza.
Jeśli nowy plugin (mający być następcą 3ginfo) nie spowoduje, że "stary" będzie usunięty, to oba mogą znaleźć zastosowanie.

167

Stary pakiet 3ginfo-lite zostanie w repo, jest szybszy niż modemdata, nie musi aż tyle ustawień doczytywać i ma tam łatwiej jeżeli chodzi o odświeżanie, tu za każdym razem generuje zakładki, tabele i w niej grafikę. 3ginfo-lite miał jedne ustawienia, plus musiał tylko odświeżyć parę linijek tekstu i paski postępu.

U siebie tak dla testu dodałem wybór między paskami a tymi "chmurkami" co są teraz, efekt jest taki że to na moje oko zwolniło, więc im więcej zaczytywania ustawień, weryfikacji tym wolniej. Dlatego zostawiam tak jak jest, nie kombinuję bardziej.

Dlatego albo ktoś zaakceptuje to co jest albo proszę wrócić do 3ginfo-lite.

Postaw kawę

168

Lekko OT: ponad rok temu napisałem na własne potrzeby inny parser poleceń AT. Jego "siła" objawia się tam gdzie jest wiele parametrów w jednej linii, które teraz za każdym razem są przetwarzane przez echo $O | awk '/coś tam/{print "coś tam"}' | ew. xargs. A parser robi tylko jedno wywołanie awk i umieszcza wszytko w zmiennych. Musze sprawdzić czy całościowo nie było by szybciej z jego wykorzystaniem, ale to oznacza że musiał bym przepisać jeden ze skryptów żeby używał nowego mechanizmu.

169

IceG napisał/a:

Podsumowujac..
Uzywaj 3ginfo-lite, serio. Jezeli dziala lepiej, pasuje Ci wyglad to zostan z tym pakietem.

Owszem pakiet kosztowal mnie sporo czasu i  emocji, ale moim zdaniem to kawal dobrego pakietu. Chociaz troche Cezaremu narobilem dodatkowego zajecia (niechcacy).

Wystarczy umieścić informacje w stałym widocznym miejscu adnotacje, że jest to "wersja beta".

170

Cezary napisał/a:

Lekko OT: ponad rok temu napisałem na własne potrzeby inny parser poleceń AT. Jego "siła" objawia się tam gdzie jest wiele parametrów w jednej linii, które teraz za każdym razem są przetwarzane przez echo $O | awk '/coś tam/{print "coś tam"}' | ew. xargs. A parser robi tylko jedno wywołanie awk i umieszcza wszytko w zmiennych. Musze sprawdzić czy całościowo nie było by szybciej z jego wykorzystaniem, ale to oznacza że musiał bym przepisać jeden ze skryptów żeby używał nowego mechanizmu.

Zrobiłem testy. Dotyczą same przetwarzania, bo odczytu danych się nie przyśpieszy. Samo parsowanie danych dla +CSQ gdzie są dwa argumenty (trzy licząc +CSQ) to przejście  z 0.010s na 0.007s. Samo parsowanie +QENG gdzie jest 23 argumentów to zmniejszenie czasu z  0.040s na 0.009s.
Więc średnio widzę przepisywanie skryptów, jeżeli było  by do parsowanie 100 linii to już czas był by znaczący, a tak - robię po 5-10 linii max.

171 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-21 19:24:05)

IceG napisał/a:

Stary pakiet 3ginfo-lite zostanie w repo.

To fajnie.

Pewnie to zbieżność, ale jak usunąłem "niezgodny" modemdata i zainstalowałem luci-app-modemdata,
to usunęło mi wszystkie SMSy z ZTE MF286D.
Trochę szkoda, bo miałem kilka ważnych informacji o bonusach i pakietach.

172

Jesteś pewny że usunęło? A może zmieniłeś obszar i dlatego ich nie widzisz?

173 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-21 20:18:05)

Jaki obszar? Router jest stale w tym samym miejscu.
Trochę grzebałem w ustawieniach luci-app-modemdata, aby działało (aby pobierało dane z modemu).
Ustawiłem finalnie /dev/ttyUSB2. Tak samo mam ustawione w 3ginfo-lite.
Jak luci-app-sms-tool-js przestał wyświetlać SMSy i zaczęło się pojawiać 0/100 SMSów, 13/100 SMSów, 0/100 SMSów,
usunąłem luci-app-modemdata, zrestartowałem router i już miałem stabilne 0/100 SMSów.

Zadziało się to po świeżo zainstalowanym najnowszym snapshot, więc to może jest jakoś powiązane.

174

karta sim i modem komórkowy. Zrób

sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s SM status
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s ME status
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s SM recv
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s ME recv

/dev/ttyUSB2 zmień sobie na takie port jaki używasz.

175 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-08-21 20:47:32)

Niczego nie ma, są tylko nowe spamy z numeru 80772 z dzisiaj.

root@LTE:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s SM status
Storage type: SM, used: 0, total: 25
root@LTE:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s ME status
Storage type: ME, used: 2, total: 100
root@LTE:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s SM recv
root@LTE:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -s ME recv
MSG: 1
From: 80772
Date/Time: 08/21/25 12:50:20
Reference number: 229
SMS segment 1 of 2
Zyskaj RABAT do 30 zl/mies. przy przejsciu z karty na abonament i zakupie smartfona (kwota rabatu zalezy od wybranej oferty). Zainteresowany? Odpisz SMS

MSG: 2
From: 80772
Date/Time: 08/21/25 12:50:20
Reference number: 229
SMS segment 2 of 2
o tresci TAK w ciagu 48h (bezplatny SMS na terenie kraju), a my oddzwonimy i przedstawimy szczegoly.