126 (edytowany przez IceG 2025-08-16 21:09:00)

Odp: Pakiet luci-app-modemdata i co dalej..

Cezary napisał/a:

No też mogę. Pytanie tylko jaki to będzie miało sens dla urządzeń z jednym fizycznym slotem (np. Mikrotiki które maja modem wlutowany w postaci chipa)

Super, dzięks smile.

Akurat nie nasza wina że tak okaleczyli Mikrotiki, inna sprawa że czasem slot jest przestawiony programowo, chyba lepiej mieć na to wgląd.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

127

Jest mały problem z Krajami. Kraje wydzieliłem do oddzielnego pliku i np. Izrael i Palestyna korzystają z tego samego identyfikatora MCC. Niekoniecznie było by fajnie gdyby jako Kraj pokazywało się w takim przypaku Izrael/Palestyna, tak samo jest z Guam i USA. Chyba zintegruje kraj do mccmnc.dat, żeby wszystko było w jednym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Cezary napisał/a:

Jest mały problem z Krajami. Kraje wydzieliłem do oddzielnego pliku i np. Izrael i Palestyna korzystają z tego samego identyfikatora MCC. Niekoniecznie było by fajnie gdyby jako Kraj pokazywało się w takim przypaku Izrael/Palestyna, tak samo jest z Guam i USA. Chyba zintegruje kraj do mccmnc.dat, żeby wszystko było w jednym.

Cezary a możemy zrobić tak aby modemdata używało mojego https://github.com/4IceG/luci-app-modem … ncmax.dat?

Wiem plik jest duży i pewnie powiesz że na wyrost, plus trzeba trochę skrypty zmienić bo mam tam inny układ w przecinkach

425299;Palestinian Territory;Failed Calls
310370;Guam;Docomo Pacific

Ale ja tym plikiem ogarniam Operatora jeżeli go nie ma oraz Kraj. Po zmianie byłby jeden plik i wszystkie skrypty by na nim jechały.

Postaw kawę

129

Tak, coś takiego. Tylko skrypty które robią ten plik muszę zmienić.

130

Zrobiłem a i tak jest problem. Ale nie z mojej winy: https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_ne … 2%80%93_GU

Docomo w Guam ma 310370. To samo ma Northern Mariana Islands  oraz w samym USA. Podobnie ma TMobile w USA, Virgin Island oraz Puerto Rico...

Sam operator się zgadza. Ale ma to samo np. w trzech różnych obszarach, więc nie ma jak dokładnie określić kraju...

131

Az musze zerknac pozniej jak wyglada sytuacja w tym moim pliku, zrobic go zrobilem ale nie analizowalem pod wzgledem zawartosci. Nie tworzylem go z wiki.

Postaw kawę

132

Masa tego jest. Guam, Jamajka, Antyle, wszystko używa tych samych identyfikatorów.

133

Pewnie trzeba by przeszukiwac nie po samym identyfikatorze kraju a po polaczeniu identyfikator kraju plus operator i z tego brac kraj.

Postaw kawę

134

No nie, operator jest ten sam przecież, ponad to nazwa operatora może się różnić (np. u nas operator czyta się jako T-Mobile.pl #5GBardziej! czy jakoś tak, a w pliku mamy T-Mobile po prostu.

Ale ogarnąłem temat. Niektóre rzeczy są terytoriami danych krajów (np. wysepki należące do UK czy USA), więc nie ważne że to wyspa jak de-facto to jest nadal UK czy USA. To co jest wspólne np. Gujana Francuska i Antyle Francuskie to dwie różne sprawy, ale występują pod jednym identyfikatorem więc są wyświetlane oba. Oskryptowałem to sobie  i będzie dobrze.

135

Cezary napisał/a:

No nie, operator jest ten sam przecież, ponad to nazwa operatora może się różnić (np. u nas operator czyta się jako T-Mobile.pl #5GBardziej! czy jakoś tak, a w pliku mamy T-Mobile po prostu.

Musze zerknac na ten moj plik, sprawdzic czy sa identyczne COPS_NUM dla roznych lokalizacji.

Postaw kawę

136

Z jakich danych tworzyłeś swój?

137

Cezary napisał/a:

Z jakich danych tworzyłeś swój?

Ja robilem plik na podstawie danych z:
https://mcc-mnc.com/

Postaw kawę

138

Cóż, ja zrobię na podstawie wikipedii. Jakoś bardziej ufam takiemu zasobowi smile

139

Cześć, zerknij proszę na moją konfigurację bo nie wyświetlają się wszystkie informacje
https://drive.google.com/drive/folders/ … drive_link

140 (edytowany przez IceG 2025-08-17 13:06:15)

luckyman napisał/a:

Cześć, zerknij proszę na moją konfigurację bo nie wyświetlają się wszystkie informacje

Nie sprawdzalem wszystkich plikow ale po ikonie interfejsu to wyglada tak jakby nie wstal interfejs, jest tam ruch?

Ok, widze ze ruch jest ale skrypt od parametrow sie wyklada.

/usr/share/modemdata/params_qmi.sh: line 47: uqmi: not found

Komus, czegos brakuje w systemie?

Postaw kawę

141

Cezary napisał/a:

Cóż, ja zrobię na podstawie wikipedii. Jakoś bardziej ufam takiemu zasobowi smile

Moje zrodlo na pewno wymaga zabawy w pozyskaniu danych, nie mi oceniac czy jest gorsze lub lepsze od wiki. Na ten moment raczej sie sprawdza.

Postaw kawę

142

IceG napisał/a:
luckyman napisał/a:

Nie sprawdzalem wszystkich plikow ale po ikonie interfejsu to wyglada tak jakby nie wstal interfejs, jest tam ruch?

Ok, widze ze ruch jest ale skrypt od parametrow sie wyklada.

/usr/share/modemdata/params_qmi.sh: line 47: uqmi: not found

Komus, czegos brakuje w systemie?

@IceG: uzależnij możliwość wyboru qmi od tego czy uqmi jest w systemie, jak samo jak mm czy mmcli jest dostępne.

143

Cezary napisał/a:

@IceG: uzależnij możliwość wyboru qmi od tego czy uqmi jest w systemie, jak samo jak mm czy mmcli jest dostępne.

Wlasnie dlatego zrezygnowalem z opcji aktualizacji pakietu, bo musialbym skakac miedzy opkg i package managerem.

Serio Cezary trzeba az tak prowadzic uzytkownikow za raczke? Korci mnie aby tylko dopisac co musi byc w systemie dla danego wyboru, bo zaraz wyjdzie ze jak to zablokuje to bedzie potrzebny magiczny przycisk do instalacji niezbednych pakietow.

Postaw kawę

144

Osobiście uważam że tak - przykład masz powyżej. Nie ma narzędzi w systemie to nie ma opcji do wyboru. Port komunikacyjny też wybierasz z listy, a mogłeś pozwolić na wpisywanie z palca i olać cały mechanizm weryfikacji czy port jest czy nie.

Z drugiej strony możesz to włożyć do zależności, ale to oznacza że zawsze będzie ciągnięty bagaż nadmiarowych zależności.

Sam wybierz, Twój pakiet smile

145

Cezary napisał/a:

Sam wybierz, Twój pakiet smile

No jaki Cwaniak wink

Zachcialo mi sie robic pakiet to hehe mam za swoje. Postaram sie to jakos opisac, zobacze co da sie z tym zrobic i jak to sensownie rozwiazac bo samo ukrycie wyboru, to chyba troche malo. Dopisanie wszystkich zaleznosci to znow przesada, juz pakiet zajmuje za duzo.

Na ten moment dodam opis bo to najszybciej tu czy na githubie, jest niedziela i tez chce cos odpoczac.

Postaw kawę

146

ok poprawiłem się
- zainstalowałem sms-tool, potem na serial, /dev/ttyUSB2 i poszło

147

luckyman napisał/a:

ok poprawiłem się
- zainstalowałem sms-tool, potem na serial, /dev/ttyUSB2 i poszło

Czemu nie miałeś sms-toola? On w zależnościach przecież jest.

148

może przez to, że w między czasie odinstalowałem 3ginfo-lite

149

To by nie odinstalowało sms-toola, bo tym samym wywaliło by inne pakiety zależne od niego.

150

Cezary możesz mnie poprawić jeżeli się mylę, chodzi mi o pakiety minimum dla danej metody odczytu

1. serial: kmod-usb-serial kmod-usb-serial-option sms-tool
2. ecm (hilink): wget-ssl
3. uqmi: uqmi kmod-usb-net-qmi-wwan / kmod-usb-net-cdc-mbim
4. modemmanager: modemmanager luci-proto-modemmanager

Postaram się nad tym posiedzieć w nowym tygodniu, aby to zablokować to raz, a dwa dodać opcje ewentualnej instalacji.

Postaw kawę