1

Temat: kompilacja najnowszego sterownika do r8126

Dzień dobry,

Czy mógłbym poprosić o dorobienie do obecnej edycji 24.10 obrazu, ew wskazanie jak w gicie pobrać identyczny kernel jak z tego snapshota co Cezary udostepnia dla x86_64 najnowszej wersji sterownika. To co jest w githubie - https://github.com/openwrt/rtl8126/rele … /10.016.00 jako kmod z jakims dopiskiem 10.016.00 (plus rss).
Niestety pobrałem wersje openwrt - oficjalna no i myślałem ze to dobry kernel, ale jest różnica oczywiście. Może łatwiej Cezaremu będzie dodać do własnego repozytorium lub jakieś dodatkowe, dopóki nie trafi do najnowszej. Tak to strasznie rzeźbiłem podmieniając pliki i sumę kontrolną, a pewnie dla Cezarego to bułka z masłem.

Btw. to w porównaniu z r8125 (2.5G) moduł r8126 (5G) działa z pełna prędkościa orange'a 2Gbit/600. Poprzednie próby z proxmoxem i r8125 dały maks 1.5Gbps, a tu pozytywne doświadczenie.
Testowałem też transfer 5G usb-c (laptop, r8157) <-->5G r8126 i koło 3Gbps wyciągało w librespeedzie, iperfa niestety nie zrobiłem.
Za 55 zł za sztuke (r8126) oraz 65 zł (r8157 - usb) to godne polecenia moduły -  będe testował...

2

Odp: kompilacja najnowszego sterownika do r8126

Pakiet do r8126 pochodzi od openwrt: https://github.com/openwrt/openwrt/tree … rnel/r8126

Ty chcesz po prostu go w nowszej wersji, tak?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez szyper 2025-07-23 13:31:30)

Poproszę jeśli to nie jest duży problem, może na razie z jakiegos repo testowego?
bazowa i z rss (tak jest domyślnie).
Dzięki i stawiam kawę :-)

ps. jest jakis sposob, zeby majac miejsce na routerze z openwrt, dograc odpowiednie pakiety (headersy i gcc) i sobie dokompilowac samemu?

4

Nie, na openwrt się nie kompiluje. Na zwykłym linuksie lub postaw maszynę wirtualną z linuksem i tam kompilujesz.

5

No tak robiłem, ale nie trafilem w twoj snapshot. Jak skorelowac nr snapshota z gitem?

6

Przecież przedstawia ci się z czego zostało skompilowane, masz to także w nazwie pliku. Ostatnie obrazy jaki kompilowałem to hash 009aad8a02 czyli https://github.com/openwrt/openwrt/commits/009aad8a02

Ściągasz źródła tak jak w poradniku masz, robisz później git checkout 009aad8 i masz źródła w tym momencie kiedy to skompilowałem. Za tydzień lub dwa jak będą kompilował to będą już nowe, bardziej aktualne.

7

Dzięki, o to mi chodziło Cezary. Pozdrawiam

8

Tu masz: https://dl.eko.one.pl/test/ , nie sprawdzałem czy w ogóle działają.

9 (edytowany przez szyper 2025-07-24 07:50:38)

Hej, niestety dały segfaulta ;-( ciekawe
Pozdrawiam

10

Nowszych nie ma. 10.016.00 to ostatnie na stronie realteka datowane na 1 lipca 2025r.

11

skompiluje testowo sam na tym snapshocie co Ty pisałes - porownam pliki.
Dzieki za pomoc

12

Hej, skompilowałem - troche sie różni, czy jest możliwość przetestowania modułu w modprobe czy to pasuje do kernela, nie znalazłem opcji -n w openwrt'owym modprobe? Macie jakis pomysł na taki dry-run?

13

Po prostu zrób insmod z nim

14

chodzi o połączenie zdalne, wczoraj wgrałem tą wersję co dała segfaulta no i klops, musiałem jechać żeby odinstalować, tak czysto teoretycznie czy da sie przetestować czy pasuje. Jutro przetestuje moją na miejscu. Sorry za taki dziwny przypadek. A niestety siedzi na głównym łączu.

15

Cezary - czy możesz dokompilować ten moduł w ostatniej wersji do swoich paczek? Dzięki z góry!

16

W jakim celu? Przecież nie działo, więc po co męczyć temat?

17

Ok poczekam, kiedy edycja openwrt wgra nowszy, same "niedziałanie" wynikało raczej z niezgodności z kernelem, nie wiem dlaczego. Przydałby się taki imageselector z możliwościa dokompilowania modułów i zmiany konfiguracji - coś takiego jak ma openwrt.org. Ale to pewnie dużo roboty.
Dzieki!

18

Nie, po prostu nie udostępniłem tego przez www bo mam za słaby sprzet na to. Samo asu istnieje i składa obrazy - jest oddzielny wątek od tego.