Temat: Mikrotik ATL 5G R16
Skusiłem się ,żeby przetestować ten sprzęt.
Zdjęć nie będę wklejał ,bo każdy znajdzie jak to wygląda . Generalnie spory talerz...
PoE jest w postaci kawałka kabla ethernetowego i gniazda na zwykły zasilacz ( gdzie wpinamy 24V zasilacz Mikrtotika).To chyba tradycja , bo w poprzednim ATL LTE18 jest identycznie...
Jakby nie można było normalnego PoE injectora wrzucić jak inni to robią i trzymać się standardu 802.3af ( bo przecież samo urządzenie takim standardem jest oznaczone i deklaruje napięcie wejściowe do 60V) Ale i tu jest po Mikrotikowemu ( Bo to ich standardowy zasilacz z takim właśnie napięciem). Ja w każdym razie działam na PoE 48V Ubiquiti U-PoE-af 802.3af ,bo taki mam wraz z kablem na zewnątrz (działa bez problemu)....
Co do menu to jest tam standardowy RouterOS ( wersja do której się zaktualizował to 7.19.4,czyli na bieżąco) , do tego stopnia ,że takie rzeczy jak interejsy bezprzewodowe ( w sensie zakładki) są dostępne , a nie do wykorzystania ( no chyba ,że wyjmiemy modem i wsadzimy kartę wifi , bo to jedyna możliwa droga rozszerzeń , nie ma np. portu USB)...
Także fani Mikrotika powinni być wniebowziąci , a zwykli użytkownicy już gorzej , bo nie ma w miarę normalnych prezentacji sygnału ,nie ma normalnego menu z SMSami ( o USSD można zapomnieć, przynajmniej z przeglądarki), nie ma nic tak na prawdę standardowego znanego z innych domowych routerów , wszystko jest po Mikrotikowemu (czyli teoretycznie jest ale inaczej ) ... Nie oceniam czy to lepiej czy gorzej.
Przykładowo standardowy adres IP ustawiony był na 192.168.188.1 , ja go zmieniłem na inny zakres i zatwierdziłem zmiany ( myśląc , że w zakresie przyznawania DHCP ten zakres się zmieni) , no i kicha...Adres przydzialał ciągle ze starego zakresu, a sam sobie zmienił na inny zakres.... ( To już nawet Luci to potrafi). Stąd ostrzeżenie , że to nie jest sprzęt dla kogoś nieobeznanego.
Funkcje typowo dla modemu ,czyli wybór pasm w menu jest do wyklinania, bardziej "ekskluzywne" rzeczy ( cell lock , klonowanie IMEI ) z komend AT da się robić ( modem Quectela ,więc daje sporo możliwości).
Na razie tak to wygląda
[admin@MikroTik] > interface/ lte/ at-chat lte1 input="ATI"
output: Quectel
RG520F-EU
Revision: RG520FEUEAR03A04M4GX
OK
[admin@MikroTik] > interface/ lte/ at-chat lte1 input="AT+QCAINFO"
output: +QCAINFO: "PCC",3350,100,"LTE BAND 7",1,100,-86,-11,-52,11
+QCAINFO: "SCC",1474,75,"LTE BAND 3",1,100,-79,-10,-57,13,0,-,-
+QCAINFO: "SCC",525,75,"LTE BAND 1",1,100,-78,-12,-57,12,0,-,-
+QCAINFO: "SCC",6275,25,"LTE BAND 20",1,100,-75,-10,-55,15,0,-,-
+QCAINFO: "SCC",639072,12,"NR5G BAND 78",100,-85,-11,377
OK
[admin@MikroTik] > Z kolejnych mankantów na dzień dobry to wkładanie kary SIM. Teoretycznie pod klapką jest gniazdo i wystarczy wsunąć w nie ,żeby się "zatrzasnęło". W praktyce ta powierzchnia po której można by to wsuwać jest na innym/głębszym poziomie przez co zaczepia się o gniazdo ,albo nawet karta może być w stanie wsunąć się do środka routera zamiast do gniazda.... Nawet nie będę próbował wymieniać karty SIM na kominie ,bo ją pewnie upuszczę zamiast wsadzić pewnie do gniazda... Żeby ją wsadzić ,trzeba po prostu mieć dobrą kontrolę i precyzję trafiając w wąską szczelinę gniazda .
Co do eSIM , to pewnie działa , kolega na youtube sprawdzał... (tylko ,żeby wgrać profil na chipa ,to bez tutoriala mało kto sobie da radę , a takiego na chwilę obecną nie ma).
Dla mnie powinna być w modemie uwzględniona obsługa eSim ,ale zamiast chipa w środku powinno być drugie gniazdo i karta eSIM w postaci simki ( może nawet opcjonalnej) ,co by można było wgrać profil poza routerem jak i w samym routerze ( wiem ,że gniazda sim w Mikrotikach są kiepskie i użytkownicy narzekają ,że z czasem styki z kartą nie współgrają , no ale gniazda też można lepsze lutować...).No ale wyszłoby drożej. Tym bardziej ,że włożona karta 5ber jest obsługiwana w menu ( da się odczytać ,edytować i kasować profile , dodawać nie próbowałem).
Bo po wstępnych testach wychodzi mi , że w mojej lokalizacji nie jest ani szybszy od MC889A PRO , ani nie ma lepszego sygnału.
(Jak będę miał wenę to powrzucam screeny ,z poziomu sygnału , ze speedtestów)
Poziomy sygnałów ( mniej więcej ten sam czas , oba umieszczone na kominie w odległości od siebie niecały 1m):
Dla pasma B20 - 800MHz:

Dla pasma B3 - 1800Mhz:

Dla Pasma B1 - 2100Mhz:

Dla Pasma B7 - 2600Mhz

Speedtesty:
Mikrotik ATL R16:

MC889A PRO

Testy z T-Mobile i n28(Mikrotik):
Poziomy sygnału

I speedtest:
I MC889A PRO:

No i na siłę można powiedzieć ,że przy pasmach LTE sygnał jest trochę lepszy , ale już dla 3500 jest niższy.
Zdecydowanie lepszy sygnał jest też na 800Mhz... Może to będzie grało rolę przy 5G700.... (choć z drugiej strony to pasmo jakoś wybitnie szybkie nie będzie w stosunku do 3500)...
Wg tego co Mikrotik twierdzi , to poziom sygnału powinien mieć wyższy..... no i na niskich pasmach ma , ale już na pasmach pojemnościowych LTE nieznacznie , a na paśmie C jest na pewno gorzej.
Akurat tak wyszło ,że ATL ma szybszy DL , a MC889A PRO szybszy UL... W rzeczywistości jest raczej równo ( muszę się zmobilizować i wstać wcześnie rano ,kiedy jeszcze nikogo nie ma
)
Na elektrodzie ktoś się zachwycał jak to szybko startuje R16 , więc zmierzyłem ( wtyczka sieciowa wpięta do gniazda komputera , w wierszu poleceń uruchomiony ping 8.8.8.8 -t , no i mierzyłem czas od wpięcia wtyczki zasilania do pojawienia się pierwszej odpowiedzi , i tak MC889A Pro 71s , Mikrotik ATL 5G R16 - 55s ... No jest szybciej ![]()
Na sam koniec , przywracanie ustawień domyślnych - po Mikrotikowemu ,czyli standardowe wciskanie RESET na działającym sprzęcie nic nie daje , trzeba go wcisnąć przy wyłączonym zasilaniu i trzymać wkładając wtyczkę RJ45, trzymamy aż prawa skrajna zielona dioda zacznie migać i szybko puszczamy ( bo jak za długo , to się nie uda....) Spróbujcie to zrobić na maszcie jedną ręka.... Bez pomocnika , który nam odetnie zasilanie i je przywróci może być ciężko. Dużo prościej można to zrobić z web , no ale pod warunkiem że działa ( a jak decydujemy się na przywrócenie do ustawień fabrycznych to z reguły nie działa bo coś namieszaliśmy).
Sprzęt zwrócony , więc to tyle z testów...