1

Temat: RT AC-87U serial

Pierwszy od bardzo dawna sprzęt na Broadcomie, który mam zrobić. I teraz:
1. Router uruchamia się raz na może 10 razy (tzn. normalnie startuje). Pozostałe 9 razy wygląda trochę jak cegła – na chwilę się coś tam zapali i LAN się świeci (jak jest wpięty), ale nie da się wyczyśćić NVRAM-u ani wprowadzić w tryb recovery. Na początku myślałem, że jakiś syf we flashu może być, ale to raczej nie to. Zasilacz sprawny, do routera dochodzi prawidłowe napięcie. Jak już działa, to jest wszystko OK – do pierwszego wyłączenia.
2. W środku pięknie wyprowadzony serial, kondensatory niewybulone, wszystko wygląda jak nowe. Czy tam normalny CP2102 albo 2303 idzie? Chcę go jeszcze przez serial podłączyć i zobaczyć, co go boli.

2

Odp: RT AC-87U serial

Któryś chip (SoC?) ma oderwane kulki. I jak się nagrzeje to działa?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Może tak być. Hot aira próbować?

4

Spróbować możesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Scenic 2025-07-31 18:32:53)

A nie lepiej wpierw serialem zobaczyc co sie dzieje aby mniej wiecej oszacować co może byc problemem? Grzać na pałę  to raczej nie jest dobry pomysł  Jak już to reball i wymiana kul  ale to bez sita ręcznie dużo czasu zajmie.

Nieumiejętnie wygrzewanie pomoże tylko na chwilę  i na dłuższą metę znowu będzie to samo.

6

O reballu w sumie też myślałem, ale w pierwszej kolejności o serialu, bo bawić w grzanie mi się nie za bardzo chce.
Na jakichś forumach czytałem, że podłączają PL2303 do tego modelu.