1 (edytowany przez kamil7 2024-04-24 20:18:39)

Temat: Konfiguracja Xiaomi BE7000 na Światłowodzie Orange z zewnętrznym ONT

Witajcie.
Walczę z konfiguracją Routera Xiaomi BE7000 na światłowodzie Orange z zentrznym ONT. Niestety router nie wykrywa automatycznie konfiguracji VLAN na chinskim sofcie ani nie ma opcji ręcznego ustawienia numeru vlan w menu. Odblokowałem wiec SSH, połączyłem się z routerem za pomocą WinSCP poprzez protokół SCP. Otworzyłem poniższy plik network.conf w lokalizacji /etc/config:

config interface 'wan'
    option mtu '1500'
    option peerdns '1'
    option ipv6 '0'
    option last_succeed '1'
    option password 'password'
    option special '0'
    option mru '1480'
    option wantype 'eth'
    option macaddr 'cc:a1:11:32:33:bb'
    option proto 'pppoe'
    option username 'username@neostrada.pl'
    option ifname 'eth0'

I edytowałem ostatnią linijkę zmieniając ją na:

option ifname 'eth0.35'

Później powrót do menu w przeglądarce, kliknięcie na ustawienia ręczne, ponownie na automatyczne i zatwierdzenie ustawień by router wychwycił edycje pliku network.conf (wybranie "ustawień ręcznych" nie działa, jak je wybieram to router zaraz wraca  do automatycznych) internet śmiga. Następnie puściłem mu polecenia:

iwconfig wl0 txpower 18   
iwconfig wl1 txpower 18

aby zmniejszyć moc nadawania do 69mW bo domyślnie router ma od 500mW do 1000mW.

Niestety mam 2 problemy:
1. Nie wiem czy musze edytować w pliku network.conf także wartości mtu '1500' i mru '1480'. Mam w menu wybrane  'ustawienia automatyczne', nie wiem czy w pliku  są właśnie te wartości pobrane automatyczne od operatora czy wartości dla "konfiguracji ręcznej". Nie wiem jaką komendą sprawdzić jakie jest aktualne mru i mru.  Domyślne Mtu dla orange to chyba 1492, przy mru nie mam pojęcia jakie jest domyśle dla orange. Czy mam edytować mtu i mru w pliku nawet na konfiguracji automatycznej?
2. Niestety zmiana mocy nadawania poprzez iwconfig wl0/wl1 txpower i dodanie 'eth0.35' w pliku network.conf działa tylko do restartu routera. Po restarcie znowu mam moc 500mW i 'eth0. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to ustawić na stałe? Najważniejsze to by vlan po restarcie routera zostawał na 35, moc mogę sobie zawsze zmienić recznie. Próbowałem po zmianach zapisać konfigurację do pliku i ją wczytywać. Ustawienia vlan i mocy niestety i tak się resetują do domyślnych.

Link do zdjęcia ustawień pppoe:

https://ibb.co/4sR80x4

2

Odp: Konfiguracja Xiaomi BE7000 na Światłowodzie Orange z zewnętrznym ONT

1. Zobaczysz jak będzie działać internet. Jeżeli część witryn nie będzie chciała się otwierać to tak, musisz edytować wartości. Na razie zostaw takie jakie są.
2. np. w /etc/rc.local jeżeli istnieje lub dopisz do jednego ze skryptów które uruchamiają się w kataligu /etc/init.d

PS. Używasz softu producenta. Mało to ma wspólnego z openwrt, producent niektóre rzeczy mógł zrobić po swojemu, więc nie wszystkie sposoby i rozwiązania znane z openwrt mogą działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kamil7 2024-04-25 02:15:13)

Zgadza się. Będę kombinował.

W routerze Xiaomi AX3600 na globalnym sofcie automatycznie wykrywało VLAN. Tutaj na chińskim niestety nie chce a global'a brak. Nie wiem dlaczego BE7000 nie wypuścili na rynek Europejski. Dla zainteresowanych niedługo dam znać jak wygląda porównanie AX3600 do BE7000 w kwestii transferów i zasięgu. Po bardzo wstępnych testach wydaje mi się że przy ustawionej identycznej mocy jest spora poprawa na standardzie AX zarówno zasięgu jaki i szybkości pobierania.

4 (edytowany przez kamil7 2024-04-25 03:53:45)

Najważniejszy problem rozwiązany. Oprócz edycji pliku network.conf trzeba także edytować plik port_map ustawiając podobnie jak w pierwszym pliku dla portu wan 'eth0.35'. Po restarcie vlan się już nie resetuje i połączenie internetowe z zewnętrznego ONT  nawiązywane jest automatycznie.  Dodatkowo istnieje możliwość zainstalowania w routerze jezyka angielskiego (domyślnie jest tylko chinski). Tłumaczenie jest chyba od ax3600/ax6000 wiec jest kompletne w około 90%, nie są tylko przetłumaczone  dodane w be7000 dodatkowe funkcje jak obsługa usb3.0 itp.

Zmiana mocy w pliku /etc/rc.local niestety nie działa. Po restarcie routera plik z powrotem jest pusty i znikają wszystkie zapisane komendy. Podobnie jest z edycją jakiegoś skryptu w /etc/init.d. Po restarcie routera dodane przeze mnie linijki w skrypcie znikają. Jedyny plik  jaki znalazłem którego router sam nie zmienia  do domyślnego stanu po restarcie to etc/config/port_map

Jeśli nikt nie ma żadnych pomysłów to zostanę przy ręcznym zmienianiu mocy poprzez ssh za pomocą putty, router i tak bardzo rzadko restartuje. Mam tylko ostatnie pytanie, czy wystarczy wpisać te 2 komendy:

iwconfig wl0 txpower 18
iwconfig wl1 txpower 18

aby doszło do zmiany mocy nadawania? Czy może muszę jeszcze dać jakąś komendę restartującą wifi ? Komendy:

iwinfo wl0 txpowerlist
iwinfo wl1 txpowerlist

pokazują że jest ustawione 69mW, ale czy zmiany doszły do skutku i moc zmieniła się z 500mW na 69mW ciężko mi ocenić bo jestem niedaleko routera, bez żadnych ścian po drodze i zmiana mocy nie powoduje żadnych zauważalnych skutków smile

5

Witajcie, mam pytanko. Czy da się odkodować konały 100 i wyżej w tym routerze?

6

A to nie jest kwestia ustawienia odpowiedniego kraju?

7

Z którego hacka korzystałeś? ja na be5000 też mogłem wejść i pozmieniać, ale zmiany permanentne mi nie wychodziły... Może coś nowego jest... Na razie leży i czeka na support openwrt (airoha)...coś tam sie rusza, ale powoli w tej kwestii...

8

Cezary napisał/a:

generalnie nie mogę ssh, bo zgłasza błąd parametru, gdy chcę odblokować bootloader,  może za wysoki soft, chciałem downgrade, ale jest zablokowana ta opcja. Kraju się nie da wybrać w stokowym.

9

Cezary napisał/a:

zapewne jest, ale nie mogę zmienić tej opcji pojawia się błąd....

10

Dorzucę się do tego wątku gdyż też chciałbym mój router BE7000 przyłączyć do ONTa (Fiberbox) zamiast dostarczonego przez INEAe Zyxela. Z tego co wiem ten ONT pracuje w trybie bridge tak więc mój router mam ustawić w trybie DHCP.
W pliku /etc/conf/network mam wtedy:
config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option mtu '1500'
        option peerdns '1'
        option wantype 'eth'
        option macaddr 'a4:a9:30:14:36:a5'
        option ipv6 '0'

Dorzuciłem do niego linię:
option ifname 'eth0.20' (z tego co wyczytałem w INEAi internet jest na VLAN 20)

Router dostaje ustawienia (ip, gateway, maska, dns) ale niestety internet nie działa. Czy coś robię źle, czy to problem po stronie operatora?

11

Jeżeli ont pracuje w bridge to raczej ty masz na swoim wykonać jaką autoryzację, pppoe czy coś takiego. Masz tak username/password do uwierzytelniania?

12

Sprawdź proszę dokładnie jaki VLAN,
(nie da się podejrzeć w ustawieniach Twojego zyxcela)

bo gdzieś na zrzutach innych użytkowników widać było VLAN60 do Internetu a VLAN20 do TR-069, ale może to stare rzeczy wstawiali

13

pytonlon napisał/a:

Sprawdź proszę dokładnie jaki VLAN,

Przetestowałem chyba wszystkie opcje VLAN jakie pojawiały się w internetach w kontekscie INEI, czyli 20, 35, 60, 65, 350. Tylko 20 daje jakikolwiek efekt w postaci przypisania adresów do routera. Z tego co widzę są to jednak inne adresy niż te które ma Zyxel INEI gdy jest podłączony do ONTa

14

Jaka to jest wersja OpenWRT? Wydaje mi się, że na 24.10 nadpisanie MAC powinno być w sekcji device, które potem przypisujesz do interfejsu:

config device
        option name 'wan.20'
        option type '8021q'
        option ifname 'wan'
        option vid '20'
        option mac 'de:ad:be:ef:ab:cd'

config interface 'wan'
        option device 'wan.20'

15

kszaq napisał/a:

Jaka to jest wersja OpenWRT?

Trudno powiedzieć - oryginalny chiński soft. Tak jak kolega z pierwszego postu ja tylko wchodzę po ssh i próbuje modyfikować to co już tam jest w pliku /etc/config/network. Może rzeczywiście dodanie tej linijki (option ifname 'eth0.20') nie jest wystarczające.

16

Przez cat /etc/os-release lub cat /etc/openwrt_release zobacz. I to czy używasz option ifname czy option device też zależy od wersji OpenWrt.

17

W powiecie chełmskim INEA na kablach Fiberhostu chodzi bez żadnego VLAN. Prosto z ONT do routera, żadnej autentykacji. Sprawdzałeś?

18

Cezary napisał/a:

Przez cat /etc/os-release lub cat /etc/openwrt_release

DISTRIB_ID='OpenWrt'
DISTRIB_RELEASE='18.06-SNAPSHOT'
DISTRIB_REVISION='unknown'
DISTRIB_TARGET='ipq95xx/generic'
DISTRIB_ARCH='aarch64_cortex-a73_neon-vfpv4'
DISTRIB_DESCRIPTION='OpenWrt 18.06-SNAPSHOT unknown'
DISTRIB_TAINTS='no-all busybox override'

19

W tamtych czasach było ifname i adres mac ustawiany bezpośrednio w interfejsie, choć to jest soft - fork producenta (nie openwrt!) więc nie wiadomo co pozmieniali samodzielnie.