Temat: Konfiguracja Xiaomi BE7000 na Światłowodzie Orange z zewnętrznym ONT
Witajcie.
Walczę z konfiguracją Routera Xiaomi BE7000 na światłowodzie Orange z zentrznym ONT. Niestety router nie wykrywa automatycznie konfiguracji VLAN na chinskim sofcie ani nie ma opcji ręcznego ustawienia numeru vlan w menu. Odblokowałem wiec SSH, połączyłem się z routerem za pomocą WinSCP poprzez protokół SCP. Otworzyłem poniższy plik network.conf w lokalizacji /etc/config:
config interface 'wan'
option mtu '1500'
option peerdns '1'
option ipv6 '0'
option last_succeed '1'
option password 'password'
option special '0'
option mru '1480'
option wantype 'eth'
option macaddr 'cc:a1:11:32:33:bb'
option proto 'pppoe'
option username 'username@neostrada.pl'
option ifname 'eth0'
I edytowałem ostatnią linijkę zmieniając ją na:
option ifname 'eth0.35'
Później powrót do menu w przeglądarce, kliknięcie na ustawienia ręczne, ponownie na automatyczne i zatwierdzenie ustawień by router wychwycił edycje pliku network.conf (wybranie "ustawień ręcznych" nie działa, jak je wybieram to router zaraz wraca do automatycznych) internet śmiga. Następnie puściłem mu polecenia:
iwconfig wl0 txpower 18
iwconfig wl1 txpower 18
aby zmniejszyć moc nadawania do 69mW bo domyślnie router ma od 500mW do 1000mW.
Niestety mam 2 problemy:
1. Nie wiem czy musze edytować w pliku network.conf także wartości mtu '1500' i mru '1480'. Mam w menu wybrane 'ustawienia automatyczne', nie wiem czy w pliku są właśnie te wartości pobrane automatyczne od operatora czy wartości dla "konfiguracji ręcznej". Nie wiem jaką komendą sprawdzić jakie jest aktualne mru i mru. Domyślne Mtu dla orange to chyba 1492, przy mru nie mam pojęcia jakie jest domyśle dla orange. Czy mam edytować mtu i mru w pliku nawet na konfiguracji automatycznej?
2. Niestety zmiana mocy nadawania poprzez iwconfig wl0/wl1 txpower i dodanie 'eth0.35' w pliku network.conf działa tylko do restartu routera. Po restarcie znowu mam moc 500mW i 'eth0. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to ustawić na stałe? Najważniejsze to by vlan po restarcie routera zostawał na 35, moc mogę sobie zawsze zmienić recznie. Próbowałem po zmianach zapisać konfigurację do pliku i ją wczytywać. Ustawienia vlan i mocy niestety i tak się resetują do domyślnych.
Link do zdjęcia ustawień pppoe: