51

Odp: Pakiet luci-app-modemdata i co dalej..

Powoli uzupełniam to czego brakowało i będzie z tego można zrobić wspólny pakiet z danymi do modemów.

Wczoraj zrobiłem też nową rzecz - pakiet z ustawieniami do modemów, ale niestety wymaga zrobienia opisu w jsonie z parametrami dla każdego modelu modemu osobno - trochę roboty z tym będzie. Koncepcyjnie na moim mikrotiku to działa, ale nie wiem jeszcze czy ostatecznie ma to być w takiej formie jak teraz zrobiłem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

MADRAFi napisał/a:

Dzieki pomoglo. Czasem niestety karta zawiesza dzialanie urzadzenia wwan0at0 i nie mozna odczytywac danych mimo ze polaczenie do sieci jest zestawione. Pomaga dopiero twardy reset.

Czyli ten identyfikator jest do dodania?

53

Cezary napisał/a:

Powoli uzupełniam to czego brakowało i będzie z tego można zrobić wspólny pakiet z danymi do modemów.

Wczoraj zrobiłem też nową rzecz - pakiet z ustawieniami do modemów, ale niestety wymaga zrobienia opisu w jsonie z parametrami dla każdego modelu modemu osobno - trochę roboty z tym będzie. Koncepcyjnie na moim mikrotiku to działa, ale nie wiem jeszcze czy ostatecznie ma to być w takiej formie jak teraz zrobiłem.

Strach napisac na forum bo Cezary zaraz lapie za klawiature big_smile.

Cezary bedziesz w koncu robil jakis nowy projekt dla tego modemowego multiwersum? Jak cos to dostosuje pod nowa nazwe pakiet dla Lucyny.

Ja na ten moment zawiesilem sie na komunikacji skryptu z LuCI. Nie wiem czy ja mam jakies zacmienie po calym tygodniu, czy ten projekt za ambitny albo moja wizja przekombinowana (ale wydaje mi sie ze inaczej jak na obrazku sie do tego nie podejdzie).

https://i.ibb.co/pjdXKp2m/md.png

aby tym potem dynamicznie zarzadzac

fs.exec_direct('/usr/bin/3ginfoxt', [modem.network, modem.comm_port, modem.method]

Tylko na ten moment cos mnie skrypty nie chca sluchac i jeszcze nie mam pomyslu na ta parke.

$RES/info_qmi.sh "$device" "$network"
$RES/info_modemmanager.sh "$device"
Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

54

Cezary napisał/a:

Czyli ten identyfikator jest do dodania?

Chyba te dwa (pci/17cb5201 & pci/17cb0308) mozna spokojnie dodac.

Postaw kawę

55

IceG napisał/a:

Tylko na ten moment cos mnie skrypty nie chca sluchac i jeszcze nie mam pomyslu na ta parke.

$RES/info_qmi.sh "$device" "$network"

Modem managera nie obsługuje się przez /dev coś tam tylko przez -m 0, -m 1 lub identyfikator na np. usb.

56 (edytowany przez Cezary 2025-07-26 11:55:07)

IceG napisał/a:
Cezary napisał/a:

Strach napisac na forum bo Cezary zaraz lapie za klawiature big_smile.

Cezary bedziesz w koncu robil jakis nowy projekt dla tego modemowego multiwersum? Jak cos to dostosuje pod nowa nazwe pakiet dla Lucyny.

Napisałem w pierwszym zdaniu że tak.

A co do drugiego: sneak preview: wymyśliłem sobie że zrobi się jsona z opisem parametrów, na chwilę bieżącą wygląda on np. tak dla EG12:

{
    "settings": [
        {
            "id": 1,
            "description": "Roaming",
            "status": "AT+QCFG=\"roamservice\"",
            "parser": "^+QCFG:\\s*\"roamservice\",\\s*\\(.*\\)$",
            "actions": [
                {"id": 1, "name": "Automatic", "commands": ["AT+QCFG=\"roamservice\",255"], "value": "255"},
                {"id": 2, "name": "Enabled", "commands": ["AT+QCFG=\"roamservice\",2"], "value": "2"},
                {"id": 3, "name": "Disabled", "commands": ["AT+QCFG=\"roamservice\",1"], "value": "1"}
            ]
        },{
            "id": 2,
            "description": "Network search mode",
            "status": "AT+QCFG=\"nwscanmode\"",
            "parser": "^+QCFG:\\s*\"nwscanmode\",\\s*\\(.*\\)$",
                {"id": 1, "name": "Automatic", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanmode\",0"], "value": "0"},
                {"id": 2, "name": "LTE only", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanmode\",3"], "value": "3"},
                {"id": 3, "name": "3G only", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanmode\",2"], "value": "2"}
            ]
        },{
            "id": 3,
            "description": "Sequence of searching network",
            "status": "AT+QCFG=\"nwscanseq\"",
            "parser": "^+QCFG:\\s*\"nwscanseq\",\\s*\\(.*\\)$",
            "restart": true,
                {"id": 1, "name": "Automatic", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanseq\",00", "AT+CFUN=1,1"], "value": "00"},
                {"id": 2, "name": "LTE, WCDMA, GSM, CDMA, TD-SCDMA", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanseq\",0403010502", "AT+CFUN=1,1"], "value": "0403010502"},
                {"id": 3, "name": "WCDMA, GSM", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanseq\",0301", "AT+CFUN=1,1"], "value": "0301"},
                {"id": 4, "name": "LTE, WCDMA", "commands": ["AT+QCFG=\"nwscanseq\",0403", "AT+CFUN=1,1"], "value": "0403"}
            ]
        }
    ]
}

A gui to automatycznie wyrenderuje i zrobi z tego opcje do wyboru na podstawie zawartości tego jsona. Fizycznie wygląda to tak:

https://i.postimg.cc/L6q2SKY7/Zrzut-ekranu-z-2025-07-26-12-53-27.png

Nie jest na stałe zakodowane w htmlu tylko robi się samo na podstawie w/w jsona.

57

Cezary napisał/a:

Modem managera nie obsługuje się przez /dev coś tam tylko przez -m 0, -m 1 lub identyfikator na np. usb.

Wiem o tym,

device    string    X    Full sysfs path of the device, for example /sys/devices/platform/soc/20980000.usb/usb1/1-1/1-1.2/1-1.2.1. Do not use /dev/cdc-wdm0.

ale cos do modemu jednak trzeba przypisac.

Postaw kawę

58

Ja to robię przez podanie urządzenia z network.wan.device, a to z kolei pochodzi przez skanowanie modemów (mmcli -L) i wybór jedno z listy

59

Cezary napisał/a:

Z tego zdania mozna co najwyzej domniemywac ce cos bedzie. Mniejsza o to.

Cezary wiesz ze Lucyna jest specyficzna, na ten moment bede sie cieszyl jak to co jest obecnie w 3ginfo jakos uruchomie. O predefiniowanej konfiguracji na ten moment nawet nie mysle. Mam problemy z ogarnieciem "prostszych rzeczy", o ile cos w LuCI moze byc proste.

Postaw kawę

60

Proponuję żebyś zrobił coś takiego:
- jedna lista: wybór typu odczytu: serial/qmi/modemmanager/ecm
- druga lista o zawartości zależnej od pierwszej listy: jak serial to wszytkie /dev/ttyUSBX, /dev/ttyACM itd, jak qmi to wszystkie /dev/cdc-wdmX, jak modemmanager to wynik działania mmcli -L, jak ecm to adres IP gatewaya

Wtedy użytkownik wybierze co chce, zapisze, a ty na tej podstawie będziesz mógł odpalać określony skrypt do odczytu danych. I dopóki nie wybierze typu i interfejsy to nic się nie będzie czytało.

61

Cezary napisał/a:

Ja to robię przez podanie urządzenia z network.wan.device, a to z kolei pochodzi przez skanowanie modemów (mmcli -L) i wybór jedno z listy

Musialbym to widziec polecenie po poleceniu co mamy i co dostajemy aby potem popchnac dalej w skryptach.

Na ten moment widze ze robi sie niezly sajgon, aby to wszystko jakos sensownie polaczyc. (Sam chcialem to teraz mam.. he..he za swoje).

Postaw kawę

62

Jeżeli uważasz że za dużo na razie to nie rób teraz qmi ani modemmanagera a doprować pakiet do funkcjonalności i później będziesz go rozbudowywał.

Przykładowe wynik mmcli
- tekstowy:

root@OpenWrt:~# mmcli -L
    /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0 [QUALCOMM INCORPORATED] 0
root@OpenWrt:~# 

I to samo w json

root@OpenWrt:~# mmcli -L -J
{"modem-list":["/org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0"]}
root@OpenWrt:~# 

63

Cezary napisał/a:

Proponuję żebyś zrobił coś takiego:
- jedna lista: wybór typu odczytu: serial/qmi/modemmanager/ecm
- druga lista o zawartości zależnej od pierwszej listy: jak serial to wszytkie /dev/ttyUSBX, /dev/ttyACM itd, jak qmi to wszystkie /dev/cdc-wdmX, jak modemmanager to wynik działania mmcli -L, jak ecm to adres IP gatewaya

Wtedy użytkownik wybierze co chce, zapisze, a ty na tej podstawie będziesz mógł odpalać określony skrypt do odczytu danych. I dopóki nie wybierze typu i interfejsy to nic się nie będzie czytało.

Na podobnej zasadzie ustawia sie teraz tylko musze troche kolejnosc poprzestawiac i porozdzielac interfejsy jezeli ma byc tak zachowana logika. No nic powalcze z tym, w jakiejs wolnej chwili.

Postaw kawę

64

Potem jak wołasz mmcli to można używać albo mmcli -m 0 albo mmcli -m /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0 -  działa i tak i tak.

65

Cezary napisał/a:

Jeżeli uważasz że za dużo na razie to nie rób teraz qmi ani modemmanagera a doprować pakiet do funkcjonalności i później będziesz go rozbudowywał.

Wydaje mi sie ze wstepnie pierwsza zakladke mam zrobiona, moga byc korekty ale to jak cos wyjdzie nowego co mi moglo umknac.

Kolejna jest wiec zakladka od "zdefiniowania modemow" i zgranie tego z ze skryptami. Pakiet i tak mam mocno rozkopany przez to ze ma byc multi i kompatybilny wstecznie, a ze nikt sie nie pali do pomocy, na motywujace bonusy tez nie licze wiec pomalu sobie bede dlubal w kodzie.

Postaw kawę

66

No nie, na lajki zawsze możesz liczyć... smile

PS. Błąd jest w skrypcie od modemmanagera. Tzn odwrotny syndrom midasa - czego się człowiek nie dotknie to dziurawe. A to mój kod....

67 (edytowany przez IceG 2025-07-21 18:53:25)

Szczecze, mam ochotę rzucic ten pakiet/projekt w najdalsze czeluscia mojego dysku. Nie bedzie pakietu do Lucyny, czytajcie sobie dalej wszystko z konsoli. Uhh.. przechodzenie miedzy protokolami to jakis dramat.

OK, sytuacja na ten moment wyglada tak, mm wykrywa modem i idzie to sobie poustawiac z poziomu LuCI, potem wywoluje sobie skrypcik

i tu juz jest zwiecha bo obecny pakiet potrafi czytac json rozdzielony na 3 sekcje, ja tu dostaje jedna wiec brakuje mi 2 i musze je jakos doczytac, Cezary jak dla mm pobierasz sekcje infoproduct & infonetwork (mam nadzieje ze nazw nie pomerdalem)?

Edit:
Powinienem to pewnie rozpisac tak jak to robi

/usr/bin/3ginfoxt
Postaw kawę

68

network jest takie samo - on jest niezależny od modemu. Info o modemie jest tutaj: https://github.com/obsy/packages/blob/m … nfig#L1208 docelowo będzie wydzielone do oddzielnego skryptu.

69 (edytowany przez Cezary 2025-07-23 08:32:49)

Dziś albo jutro pozbieram dane i zrobię z tego paczkę od wspólnego zastosowania. Skrypty będą musiały być trochę przepisane żeby były jeszcze bardziej ogólne, ale zakładam że wywołanie ich będzie tak wyglądało:

- network <sekcja sieci>
- param/param_qmi/param_networkmanager <urządzenie> [opcjonalnie 0|1 - wymuszenie odczytu operatora z pliku]
- product/product_networkmanager <urządzenie>

Jest też parę rzeczy w skryptach które chcę pozmieniać ale to po kolei - najpierw pakiet.

EDIT: https://github.com/obsy/modemdata

70

Mam nadzieje ze zmiany beda kosmetyczne, nie za bardzo mi sie widzi jakas wieksza adaptacja kodu.

Znamy juz kryptonim/nazwe nowego pakietu?

Postaw kawę

71

modem-data? Ty nie zmieniaj nazwy, albo zrób to jako luci-app-modem (albo modeminfo, ale taki już istnieje).

72

Pakietu jeszcze nie ma wiec mozna nazwe zmieniac. Mam nadzieje ze google nie zna luci-app-modem-data.

Postaw kawę

73

luci-app-modem brzmi lepiej.

74

Cezary napisał/a:

luci-app-modem brzmi lepiej.

Oki, wiec nowa nazwa dla pakietu jest.

Postaw kawę

75

@IceG: masz quectela, 5G i wersję rozwojową openwrt (tak?) - pokaż wyniki

uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-lte-cphy-ca-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-system-info

W momencie jak masz 5G aktywne i coś  transmitujesz (chodzi o to żeby agregacja pasm była aktywna).