1,176

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

Kiedyś wspominałem o problemie, że mi radio w AX3000T ustawia się na 6,45 GHz. Nie widzę nic w logu co dotyczyło by radia 5GHz (phy1). Kiedyś przewinęło się chyba coś, że wykrył radar, włączył skanowanie i nie znalazł innego wolnego kanału (?). Nie mam niestety zapisanego tego loga. Radio ląduje w takim stanie:

root@AP_PIETRO_AX3000T:~# iwinfo phy1 info
phy1      ESSID: unknown
          Access Point: 44:F7:70:13:B0:4F
          Mode: Master  Channel: 100 (6.450 GHz)  HT Mode: NOHT
          Center Channel 1: unknown 2: unknown
          Tx-Power: 26 dBm  Link Quality: unknown/70
          Signal: unknown  Noise: unknown
          Bit Rate: unknown
          Encryption: unknown
          Type: nl80211  HW Mode(s): 802.11ac/ax/n
          Hardware: embedded [MediaTek MT7981]
          TX power offset: none
          Frequency offset: none
          Supports VAPs: yes  PHY name: phy1

Coś jeszcze mogę sprawdzić?

1,177

Zgłoś to na https://github.com/openwrt/openwrt/issues bo w 6GHz nie ma kanału 100, a 6.450 nie jest określonym kanałem - coś się przekręciło w wyliczeniach częstotliwości na paśmie 5GHz w takim razie.

Nic, ustaw kanał 36, zrestartuj radio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,178

Udało się powtórzyć i złapać loga. Zgłoszone. https://github.com/openwrt/openwrt/issues/19371

1,179

Odrzucą zgłoszenie. Pierwszy komentarz jaki dostaniesz to to że oni nie wiedzą co zostało zmodyfikowane w tym obrazie i nie potrafią pomóc. I żebyś sprawdził na oryginalnym sofcie czy tak się zachowuje.

1,180

Trudno. Najwyżej przesiądę się na chwilę na oficjalny obraz 24.10.2. I tak miałem robić migrację tych AP do 24.10.

1,181

A jednak nie smile

1,182

Mieliście z tym xiaomi taki problem, ze działa jakiś czas ok i nagle część urządzeń nie może się po wifi połączyć? Mowa o telefonach samsunga, inne szroty działają. Konfig wifi to ssid taki sam i haslo takie same, dodatkowo zmieniona szerokosc kanalu na 160MHz dla piątki i kod kraju na Polska. Po reboocie działa ok. Nie ma radarów w okolicy, kilka lapkow, roomba, iphone, samsung i jakies tam gruzy plus falownik froniusa.  Wcześniej pracował asus rt-n18u z tomato advanced i zero problemów. Na xiaomi pracuje openwrt od Cezarego . Gdzieś z marca.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,183 (edytowany przez szyper 2025-07-11 13:47:15)

A czy to router czy tylko APek Ambrozy?
tak czy siak postawilbym na probe skompilowany obraz https://github.com/padavanonly/immortalwrt-mt798x-6.6
Wg mnie obsługa natywna mtkwifi jest dużo stabilniejsza i szybsza od openwrt.
a i sprawdz co w logu kernela przy tych zwiechach, moze firmware wystarczy podmienic?

1,184

No robi tam nat plus wifi, podmienie na cos lepszego chyba bo będzie potrzeba więcej portów lan.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,185

U mnie jako dummy AP działa ( i srednio ponad miesiąc uptime jest , ale tylko dlatego że PGE tak często "miga prądem")  , i łączą się albo wszystkie albo żaden ( bo radio 5G z rzadka ,ale jednak siada czasami , nie zlogowałem ,czy wykrywa jakiś DFS , czy tak po prostu , bo restart radia wystarczy,żeby od npowa działało ).

1,186

po wgraniu tego immortalwrt to to znacznie lepiej śmiga, zamyka gigabita, nie ma zjazdów prędkości po czasie, puki co zero problemów z wifi, jeszcze na t56 wrzuce na oba i przetestuje te wifi ile wyciagnie w wds.

1,187

ambrozy5 napisał/a:

po wgraniu tego immortalwrt to to znacznie lepiej śmiga, zamyka gigabita, nie ma zjazdów prędkości po czasie, puki co zero problemów z wifi, jeszcze na t56 wrzuce na oba i przetestuje te wifi ile wyciagnie w wds.

Czy mogę wgrać immortalwrt 24.10.2 na openwrt 21.10.2 z zachowaniem konfiguracji ? Czy będą jakieś problemy ?

1,188

trudno powiedzieć, zależy co masz w konfiguracji, opcje wifi mogą być zupełnie niekompatybilne, natomiast ustawienia interfejsów itp to pewnie przejdą. Radziłbym jednak na czysto i potem dograć sobie bądź porównać.

1,189

szyper napisał/a:

trudno powiedzieć, zależy co masz w konfiguracji, opcje wifi mogą być zupełnie niekompatybilne, natomiast ustawienia interfejsów itp to pewnie przejdą. Radziłbym jednak na czysto i potem dograć sobie bądź porównać.

A co z pakietami ? Czy taki np. safe-search będzie działał na immortalwrt ?

1,190

Oni mirrorują większość pakietów,  safe-search jest wśród nich:

root@ImmortalWrt:~# opkg install safe-search
Installing safe-search (2.0.1-r11) to root...
Downloading https://mirrors.vsean.net/openwrt/releases/24.10.2/packages/x86_64/packages/safe-search_2.0.1-r11_all.ipk
Configuring safe-search.
crontab: can't open 'root': No such file or directory

1,191 (edytowany przez daarkknight87 2025-07-20 20:54:07)

Cezary napisał/a:

Oni mirrorują większość pakietów,  safe-search jest wśród nich:

root@ImmortalWrt:~# opkg install safe-search
Installing safe-search (2.0.1-r11) to root...
Downloading https://mirrors.vsean.net/openwrt/releases/24.10.2/packages/x86_64/packages/safe-search_2.0.1-r11_all.ipk
Configuring safe-search.
crontab: can't open 'root': No such file or directory

Dzięki. Obraz factory.ubi będę mógł wgrać normalnie przez sysupgrade, tak ?

1,192

Generalnie tak.

1,193

Cezary napisał/a:

Generalnie tak.

Obraz factory.ubi czy sysupgrade. Chodzi że chcę to wgrać na openwrt 24.10.2 wersję immortal 24.10.2.

1,194

sysupgrade. Jak masz już openwrt to sysupgrade, zawsze.

1,195

Cezary napisał/a:

sysupgrade. Jak masz już openwrt to sysupgrade, zawsze.

Dzięki. Z tego co wyczytałem to immortalwrt jest lepiej przystosowany do chińskich urządzeń. Lepiej wykorzystuje procesor i ogólnie jest wydajniejszy. Ciekawe czy jest jakiś haczyk ?

1,196

Zbyt ogólnie napisane. Oni po prostu mają wsparcie dla chińskich modeli urządzeń lub odmian których u nas nie ma, mają pakiety np. do współżycia z chińskim wielkim firewallem i vpnami, czego u nas nie potrzeba, wkładają czasami łatki których nie ma jeszcze w openwrt. Po prostu zwykły fork openwrt dostosowany trochę pod chińczyków i robiony wg ich widzimisię.

1,197

Pamiętajcie żeby rozróżnić o jakim immortalu mówicie, jeśli o zwykłym to tak jak mówi Cezary, jesli o edycji np. padavana pod filogic to troche chodzi o inna obsluge wifi.
Na obu mozna sobie wybrac pakiety jakie chcecie podczas kompilacji.

pozdrawiam

1,198

To co warto wgrać do tego modelu z lepszą obsługą wifi ?

1,199 (edytowany przez daarkknight87 2025-07-21 21:51:21)

szyper napisał/a:

Pamiętajcie żeby rozróżnić o jakim immortalu mówicie, jeśli o zwykłym to tak jak mówi Cezary, jesli o edycji np. padavana pod filogic to troche chodzi o inna obsluge wifi.
Na obu mozna sobie wybrac pakiety jakie chcecie podczas kompilacji.

pozdrawiam

No dobra, a ściągnięty obraz z ich strony jakie ma pakiety ?

Wg mnie obsługa natywna mtkwifi jest dużo stabilniejsza i szybsza od openwrt.

Szkoda, że openwrt nie ma domyślnie tego...Chodzi mi o to żeby urządzenie było bardziej wydajnie i korzystało z tego ulepszonego wifi. Reszta dziwnych chińskich pakietów jest mi niepotrzebna...A samemu wolę nie bawić się w kompilację...

1,200

A jak z aktualizacją immortalwrt. Mają jakieś narzędzie np. jak u Cezarego własny serwer ASU. Czy może w inna metoda, z zachowaniem ustawień konfiguracji?.
Może bym spróbował i zobaczył jakie są różnice w działaniu wifi do ostatniej kompilacji Cezarego.

Drugie pytanie to czy po przejściu na immortalwrt, nadal będzie możliwe zainstalowanie i korzystanie z easyconfig ?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270