Temat: Gargoyle + alternatywne źródło internetu

Witam
Rzucam pomysł na usprawnienie gui gargoyle, oczywiście o ile w międzyczasie nie zostało to wprowadzone. Zastanawiam się nad tym, aby z poziomu gui było możliwe zdefiniowanie kolejki alternatywnych interfejsów dostarczających internet. Wiem, że jest to możliwe do zrobienia z konsoli i tak też mam zrobione dla routera obsługującego centralkę alarmową. W moim przypadku jest dość istotny dostęp zdalny do sieci domowej. Jeśli przykładowo coś się stanie z internetem podstawowym, to żeby sobie automatycznie przełączył na chociażby modem GSM lub inny interfejs dostępny na liście, która by była uzupełniona podczas startu systemu (ewentualnie żeby użytkownik mógł sobie to dodać podczas pierwszej konfiguracji).
Chodzi generalnie o to, żeby uniknąć nadpisania takiej konfiguracji podczas modyfikacji z poziomu gui.
Gdyby ktoś miał na to czas i chęci, to chętnie skorzystam.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Gargoyle + alternatywne źródło internetu

Gargoyle nie obsługuje wielu wanów, więc najpierw należało by wprowadzić obsługę w gui wielu połączeń, a później dopiero priorytetyzować lub/i wprowadzić mwan3.

Więc tu trzeba wykonać najpierw solidną pracę u podstaw.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To może wyjściem będzie kupienie zwykłego routera komercyjnego, który ma możliwości dodania karty SIM, a mój główny router z open VPN i Wireguard (mini PC) byłby podłączony do LAN tego routera, ale w dmz. Drugi LAN by poszedł do centralki alarmowej. Zadziała to tak?

4

Jak zrobisz tak będziesz miał. Ale przecież możesz zrobić na openwrt, przez zwykłe metryki na interfejsach lub mwan3 pracujący jako failover.

5

Dla mnie jest to wgryzanie się w kolejne zagadnienia. Trochę za bardzo nie mam na to czasu, bo mam oprócz aspektów zawodowych, również poświęcam czas na pisanie pluginów do autocada. Bardzo mnie to angażuje. Infrastruktura na której pracuję nad pluginami jest u mnie w domu. Potrzebuję bardzo często dostępu z zewnątrz, bo czasami w czasie pracy wyskakują jakieś moje niedociągnięcia lub nowe potrzeby pilne. Muszę na nie reagować niemal natychmiast w czasie pracy. Z tego powodu potrzebuję pewnego i stabilnego połączenia do domu. Nie mogę sobie pozwolić na jakikolwiek problemy spowodowane brakiem mojej wiedzy w zakresie sieci.

6

Lecisz: https://eko.one.pl/?p=openwrt-mwan3

7

Czy dobrze rozumiem, że według tego poradnika bym mógł skonfigurować router będący bramą do sieci domowej, do którego przez dmz mogę podłączyć ten mój mini PC spełniający funkcję routera?

8

Tam nie ma nic o dmz. Po prostu konfigurujesz ruch przez kilka wanów. A co przekierujesz i z czego na dmz to już jak chcesz.