1 (edytowany przez rybirek 2025-07-17 20:24:45)

Temat: ZTE MC7010 i N28

Temat nie związany z openwrt, ale może komuś się przyda.
Kupiłem jakiś czas temu używany modem/router jak w temacie z myślą o modernizacji sieci "na wsi".
Oryginalnie był na nim soft Play - PLY_PL_MC7010V1.0.0B03

Pierwsze testy na sieci t-mobile (warunki dobre) - działa trochę gorzej od MC888, ale i tak wyciąga 750/80.

Docelowo miał pracować w sieci Telia.
Pierwsze podłączenie, wchodzę w zakładkę "Band selection" i nie ma N28

https://i.imgur.com/szWrh6E.png

Myślę dobra, pokombinuję z firmware, ale najpierw zrobiłem kilka testów i okazało się, że jednak jest ?
Czyli okrojony tylko frontend, a reszta została.
https://i.imgur.com/caeSe4D.png
Przy takim SINR, dużo drzew i duża odległość transfery na poziomie 140/45 (LTE-NSA), na czystym LTE miałem 50/30.

2

Odp: ZTE MC7010 i N28

Miał pracować w sieci Telia , czyli rozumiem , że to nie jest to polskie n28 (właśnie w tej chwili uruchamiane ) , tylko jesteś gdzieś w Skandynawii ?

W sumie tego można się było spodziewać , miałem MC888 z sieci Telnor/Szwecja ,i na nich w menu nie było N1 do wyboru , a mimo to i tak to agregował.
Tak samo MF286D nie ma b28 , a je agreguje.

Choć z drugiej strony z n41 tak łatwo nie jest.... Tu ,jak modem od początku tego nie obsługuje , to nie ma sposobu ,żeby to włączyć ( a zmiana fw daje gorszy efekt , modem wtedy w ogóle ma noservice)

3

MiG25 napisał/a:

Miał pracować w sieci Telia , czyli rozumiem , że to nie jest to polskie n28 (właśnie w tej chwili uruchamiane ) , tylko jesteś gdzieś w Skandynawii ?
...

Telia LT

4

I mimo ,że w menu nie ma n28 do odznaczenia , można je wyłączyć i tak poprzez dodatek Chrome ?

5 (edytowany przez rybirek 2025-07-19 20:22:46)

Tak, można włączać i wyłączać przy pomocy skryptu.
Natomiast pojawił się inny problem (jeszcze sprawdzam), późnym wieczorem, albo jak pada deszcz i liście tłumią sygnał to modem przełącza się na LTE B8 bez agregacji i nic nie jest go w stanie zmusić do większego transferu.
Może to specyfika mojej lokalizacji (3km do BTS, pagórki i drzewa), albo operatora, albo softu, ale jestem tu 5 dzień i jest tak codziennie.
Już się zastanawiałem nad powrotem do czystego LTE na MF297D, ale dziś wyłączyłem B8 i nagle zaczął agregować (4+1) .

Edit:
Jeszcze jedna uwaga, u mnie pracuje w trybie routera, bez problemu przydziala IP z dhcp, ale nie ma możliwości podejrzenia podłączonych urządzeń.
index.html#station_info nie istnieje.