Temat: Netgear LBR-20/Gargoyle 1.15 brak sieci WiFi w paśmie 5GHz
Co trzeba zmienić w ustawieniach tego firmware/sprzętu aby pojawiło się dostępne radio 5GHz dla komputera/telefonów?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear LBR-20/Gargoyle 1.15 brak sieci WiFi w paśmie 5GHz
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co trzeba zmienić w ustawieniach tego firmware/sprzętu aby pojawiło się dostępne radio 5GHz dla komputera/telefonów?
nic. Działa tak po prostu. Tylko że masz dwa radia od 5GHz i każde musi mieć ustawiony odpowiedni kanał, bo się nie uruchomi.
To u mnie jest jedno radio i działa powyżej kanału 100
Wybrany kanał oznaczony jest jako DFS (dynamiczny wybór częstotliwości). Przed transmisją Gargoyle musi najpierw przeskanować przez 60 sekund sygnały z instalacji radarowych zajmujących tę częstotliwość. Jeśli zostaną wykryte, Gargoyle może przestawić na inny kanał niż wybrałeś lub może wcale nie nadawać w zależności od tego konkretnego urządzenia. Gargoyle będzie nadal monitorowało impulsy radarowe podczas pracy i może przełączać kanały lub przestać nadawać w dowolnym momencie. Ale gargoyle przez ideologię nie obsługuje dobrze kilku radii
Albo ustaw z konsoli albo przejdź na zwykłe openwrt z luci czy mifi.
Albo ustaw z konsoli albo przejdź na zwykłe openwrt z luci czy mifi.
ustaw z konsoli/ zajrzałem w poradnik podstawowej konfiguracji OpenWRT, ale nie widzę takiej opcji. To że w MiFi wszystko działa z radiem oki/to wiem, cały czas go używałem. Zmieniłem soft ze względu na OpenVPN (serwer mam postawiony na Gargoyle/a poza tym nie możesz wykombinować podobnej konfiguracji VPN jak w Gargoyle, kilka kliknięć i wszystko banga- mają na to jakiś patent? ).
W /etc/config/wireless powinieneś mieć trzy sekcje od radia - radio0, radio1 i radio2, środkowe jest od 2.4, te dwa pozostałe są od 5GHz. Przestaw tam kanały (36 dla radio0 i 100 dla radio2 ), ustaw inne rzeczy i polecenie wifi żeby zrestartować interfejsy.
Nie zmieniałem nic/niby jest oki/ale nie działa
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option path 'soc/40000000.pci/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
option channel '36'
option band '5g'
option htmode 'VHT80'
config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option path 'platform/soc/a000000.wifi'
option channel '9'
option band '2g'
option htmode 'NONE'
config wifi-device 'radio2'
option type 'mac80211'
option path 'platform/soc/a800000.wifi'
option channel '100'
option band '5g'
option htmode 'HT20'
config wifi-iface 'ap_g'Zmień option htmode 'HT20' na option htmode 'VHT80'
Ok a teraz zrób odpowiednie sekcje wifi-iface dp w/w radia.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear LBR-20/Gargoyle 1.15 brak sieci WiFi w paśmie 5GHz
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc