1 (edytowany przez tqlis 2025-07-09 12:09:32)

Temat: Jaki router 2,5 Gbitowy

Cześć,

Doradzicie co kupić?
- Chciałbym w kotłowni zamontować ruter który przyjmie i wypcha minimum 2,5 Gbps w kierunku dwóch AP też 2,5 gigabitowych (nie są one teraz tematem). Dodatkowo chciałbym podpiąć kilka kamer i TV do tego routera, ewentualnie do jakiegoś switcha połączonego z ruterem, jeżeli sumarycznie wyjdzie taniej.
- z ONT od Orange wychodzi skrętka, ale też nie ma przeciwskazań aby połączyć się światłowodem przez SPF swoją wkładką.
- aktualnie nie mam takiej prędkości od Orange, ale pewnie za 2-3 lata jak to będzie w normalnej cenie, to będzie standardem, dlatego myślę o tych we/wy 2,5Gbit

2

Odp: Jaki router 2,5 Gbitowy

Gl.inet flint2? Tu masz wyniki testów: https://www.youtube.com/watch?app=deskt … amp;t=104s

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tqlis 2025-07-09 19:38:59)

Dzieki, ale chodzi mi o ruter przewodowy, który zainstaluje w kotłowni. Tam tez chce zakończyć kable od kamer, dwóch AP, kable z pomieszczeń.
Widzę, że w poście nie napisałem, że chodzi o przewodowy.
Generalnie ruter tski, aby wszędzie (oprócz kamer) można było mieć po kablu transmisje minimum 2,5Gbps. Do AP tez chciałbym doprowadzić 2,5Gbps.
Zamierzam trochę remontować i w związku z tym chcę kable porozciągać, bo kiedyś tego nie zrobiłem.

Chyba Mikrotik RB5009UG+S+IN router 2.5 Gigabit Ethernet spełniłby moje założenia plus switch 2,5 GB.
Kablem z ONT ->Mikrotik i z Mikrotika SFP->jakiś switch 2,5Gb.

Chyba, że polecicie coś innego?

4

Z przewodowych masz całą masę nanopi z portami 2.5 - poszukaj taki który ma wydajność jaką chcesz.

5 (edytowany przez smereka 2025-07-10 07:42:17)

zyxelik t-56 ma dwa porty 2,5 więc możesz z jednego zrobić wan a drugi otagowac i puścić to do tagowalnego stiwcha z poratmi 2,5. Pod warunkiem że zyxelik będzie na openwrt. Tagowanko po to aby móc rozdzielić kamery, wifi, iot i inny szajs każdy oddzielnie z odpowiednimi regułami firewallowymi  na zyxelu

6

Wstaw mini pc od chińczyka z n100 za 400zł i z głowy.

7

Zainteresowały mnie te nanopi.
Już dawno pogodziłem się z tym, że skośnoocy koledzy "zajadą" nas Europejczyków z takim podejściem cenowym.

Poczytam i podam konkret celem weryfikacji przez Was.
PS: Z tym tagowaniem też będę musiał zgłębić temat.

8

Za 2-3 lata będą wydajniejsze sprzęty taniej, czy warto się ograniczać wtedy do 2.5Gb?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

Może wykorzystać jakieś starsze PC oraz karta SFP+ podpięta pod zarządzalny switch 8 portowy 2.5g z SFP+ (ok 200 zł) i można jednym kablem DAC sie pobawić VLANem? Pytanie jaki limit energetyczny zużycia mocy chcesz osiągnąć.

10 (edytowany przez tqlis 2025-07-11 11:35:26)

Nie planuję składać tego aż tak:)
Chciałbym kupić sprzęt i mieć spokój na kilka lat, który przepcha mi po kablu 2,5Mbps w kierunku AP i do gniazd RJ45 w pokojach.
Bez różnicy mi czy wydam 1000, czy 2000 zł.
Jeżeli chodzi o wydajność energetyczną, to nie kalkuluję tego, ponieważ te urządzenia w tym zakresie raczej nie są jakoś specjalnie enrgożerne.

11

wiesz, jest różnica między np.  11W a 110W, więc warto się zastanowić długoterminowo.

12 (edytowany przez tqlis 2025-07-11 12:12:33)

110W to sporo w ciągu roku nakręci na liczniku.
Nie zgłębiałem tego tematu nigdy, bo zawsze miałem jakiś router typu TPlink, Asus, no bo to standard w praktycznie każdym domu.
Faktycznie, jakby to wszystko posumować, to te 110W pociągnie około 1MWh rocznie, co przełoży się na 1000 zł dla operatora. sad.
Więc muszę celować w jak najniższe zużycie w takim razie.

13

Chodzi mi ze jakbyś zbudował z PC i zrobił z tego kombajn z dockerami itp

14

Cezary napisał/a:

Z przewodowych masz całą masę nanopi z portami 2.5 - poszukaj taki który ma wydajność jaką chcesz.

R6s ma extra port Gbps + 2x2,5.

Da się ogarnąć na tym + na jakimś switchu TV Orange?

15

Nie wiem czy znajdziesz kogoś kto właśnie taką kombinację używa. Router jak router, jak można to zrobić na innych sprzętach to pewnie i na tym się da.

16

Piszą:
router z obsługą:

- PPPoE oraz VLAN z opcją znakowania ramek priorytetem 802.1p na wirtualnym porcie WAN
- mostu między wirtualnym portem WAN (tagowany vlan), a portem LAN (nietagowany) wydzielonym na potrzeby tv lub vod

Jak ja to czytam, to nie potrafię stwierdzić, czy nanopi to zrealizuje:)

17

Sprzęt to sprzęt. Soft to soft. vlany, pppoe to kwestia softu. Czytaj np. https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-rout … 690#M31605

18

Dziękuję!

19 (edytowany przez tqlis 2025-07-13 14:29:48)

Masa jest tego u skośnookich.
1. Do wyboru jest zazwyczaj "no ram storage, no disk" lub z ramem i dyskiem,
2. Soro różnych prockow do wyboru,

Nie sztuka wydać tysiaka i nie wykorzystywać tych mocy oferowanych.

Doradzicie w kwestii pkt. 1 i 2, ile ramu i jaki dysk i jaki procek do moich zastosowań będzie wystarczający, mając na uwadze, aby to nie ciągnęło za dużo kWh?

Jako, że wkraczamy albo zaraz wkroczymy w nową erę, to szukam takiego mini pc z kilkoma portami 2,5Gbps. Czytałem w innych tematach, że są "energożerne", ale chyba od tego nie ma ucieczki. Nie wiem jak pobór się różni w odniesieniu do 1Gbps portów.

20

Kupisz PC z N100 czy N150 i w idle będziesz miał ze 4-6W. Pod obciążeniem więcej.  Jeżeli nigdy nie oglądałeś to polecam kanał https://www.youtube.com/@tatageek/videos - masz tam różniej maści maszynki, w każdej recenzji zwykle masz też pobór prądu.

21 (edytowany przez tqlis 2025-07-13 18:19:47)

Fajne testy!
Ten mi pasuje bo 6x2,5Gbps:
https://a.aliexpress.com/_EHoflLk

Nie widzę podobnego z ddr5. Jak maja ddr5, to już inne procki oferują, a mi raczej i5, i7 na nic, bo się zmarnuje. Choć cenowo tylko kilka stówek wiecej.

22

tqlis napisał/a:

Fajne testy!
Ten mi pasuje bo 6x2,5Gbps:
https://a.aliexpress.com/_EHoflLk

Nie widzę podobnego z ddr5. Jak maja ddr5, to już inne procki oferują, a mi raczej i5, i7 na nic, bo się zmarnuje. Choć cenowo tylko kilka stówek wiecej.

na co 6x lan ?

https://www.cpubenchmark.net/compare/55 … -Gold-8505

ten pentium8505 ciekawie się prezentuje w jednowątkowej.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

23 (edytowany przez tqlis 2025-07-13 20:13:53)

Chcę po kablu mieć połączone:
2xAP do Wifi,
4x gniazda lan
5-6 kamer
Dekoder TV orange

Pewnie zabłądziłem. Nie jest ze mnie "as" sieciowy.

Sugerujesz kupić z mniejszą ilością portów i te wszystkie urządzenia w/w podpiąć do switcha? Nigdy nie miałem okazji nawet zalogować sie do switcha, no ale wszystko przede mną, jesienią mam dużo czasu.
Od dostawcy mam kabel z ONT.

24

Zobaczymy jak pierwsze maszynki z N355 będą się sprawować.

25 (edytowany przez tqlis 2025-07-14 15:46:08)

Cezary napisał/a:

Zobaczymy jak pierwsze maszynki z N355 będą się sprawować.

Widzę już są w ofercie I3-N355, około 600 zł więcej za "zestaw" w odniesieniu do czegoś na N150.

Czytałem, że te miniPC z n150 mają na obudowie w okresie letnim około 60stopni na i ponoć nie szkodzi temu, ale nie wiem jak z żywotnością tego po 2 latach smile
Są też wersje obudów z wentylatorem.
Myślicie, że warto zapewnić tam "przeciąg", czy dać sobie spokój i niech jest sobie ciepło?