26

Odp: Dlink DWR 921 C3

Wczoraj sprawdziłem kilka stockowych firmware'ów ale 1 router z Cyfrowego Polsatu poszedł tylko na dosyć starym
DWR-921-C3-WW-V01.01.3.006-2017-08-23.bin

Jak próbowałem trochę nowszy DWR-921-C3-V1.00(TM)b07-2019-09-27.bin to nie zapamiętywał poprawnie APN'a.
Próbowałem również ten DWR-921_RevC3_Firmware_1013019.bin ale efekt ten sam.

Czytałem na jakimś forum że ktoś też z tymi routerami miał problem.
https://forum.openwrt.org/t/problem-wit … 3/130094/6

27

Żaden problem, po prostu uqmi po prostu nie umie ustawić apn'a i musisz ręcznie. Ostatnie uqmi mają set profile, ale nawet nie sprawdzałem czy to działa czy nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Tzn. że trzeba ustawić profil APN ręcznie za pomocą komend AT ?
Jak powinna przebiegać poprawnie procedura testowania tego modemu ?
AT
ATI
AT+CPIN? - jeśli potrzeba wpisać pin to podajemy AT+CPIN="0000" gdzie 0000 - oznacza pin
AT+CREG?

29

AT/ATI nie jest do tego potrzebne. Pin tylko jeżeli jest wymagany i sam musi złapać operatora.

30

Trochę to dziwne że na oryginalnym firmwarze i to jeszcze starym komunikacja wstaje a na openwrt 24.10 nie działa.
Czy to możliwe że ten najnowszy openwrt powoduje za duże obciązenie dla routera i poprostu nie daje on rady działać.
Jak używałem router przez przeglądarę i byłem jednocześnie połączony po ssh to odniosłem wrażenie że ten router zamula bo raz poprawnie reagował na komendy AT żeby np sprawdzić coś a za chwilę dawał ERROR. Pozatym ssh zamulało.

31

Porty modemowe są "jedno wątkowe". NIe możesz jednocześnie wykonywać i przeglądarce czegoś i przez ssh czegość. Jeden proces w tym samym momencie.

32

Ciekawi mnie to jak to możliwe że na starych firmware'ach router działa a na nowszych już nie
Przejrzałem parę wątków i np. w tym
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17428&p=5
i paru innych przewija się cały czas to żeby spróbować przełączyć router w tryb 3g a później w qmi.

Czy to możliwe że w nowszych wersjach openwrt wymagania systemowe są większe i router nie daje rady z powodu
- przeciążenia systemu, putty wolniej działa.
- przegrzewania się routera z powodu większego obciążenia systemu
- wadliwy zasilacz, większe obciążenie generuje większy pobór prądu i modem zaczyna wariować.

Mam kilka innych zasilaczy 12V ale akurat takiej wąskiej wtyczki to nie mam.
Czy zna ktoś parametry tej wtyczki to bym sobie do testu jakąś przejściówkę zrobił.

33

Każde nowsze ma większe wymagania, zwłaszcza na pamieć.

Kwestia ustawienia na 3g a potem na qmi - dlatego że 3g ustawia apn. Można też ręcznie, a później już można było używać qmi.

34

viper_lasser napisał/a:

Czy zna ktoś parametry tej wtyczki to bym sobie do testu jakąś przejściówkę zrobił.

3.5 (albo 3.8) x 1.35 mm (dawno miałem sprzęt).
Oryginalnie chyba 1 amper, ale ja bym wziął ze dwa.