1

Temat: karty sieciowe a przydzielanie nazw interfejsów

Witam serdecznie,

Czy może jest jakiś sposób, żeby linux (openwrt) przydzielał nazwy interfejsów wg ustalonej kolejności (wg np. macadresów, strzelam). Ostatnio musiałem testować różne karty i co przydzieliłem w proxmoxie do wirtualki, to ciągle miałem pomieszaną kolejność. Jakby były jakieś reguły, że taka karta (typ czy mac) to ma być taki adres itp.

Pozdrawiam i dzięki

2

Odp: karty sieciowe a przydzielanie nazw interfejsów

Tak, ale robi się to na poziomie skryptów startowych dla x86, zobacz https://github.com/openwrt/openwrt/blob … 02_network

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki Cezary,
problem leży też w tym, że adres/id pci widziany przez VM openwrt nie jest tym samym co widzi host Proxmoxa. Czy widzisz jakąs alternatywę - ja preferuje identyfikację przez macadres - tak wizualnie rozpoznaje co jest czym w interfejsach Openwrt.
Dodatkowo szansę widzę jeszcze w kolejności w proxmoxie, choc wizualnie nie dodali jeszcze narzędzia przesuwania kolejnosci urzadzeń pci, trzeba edytowac recznie.

Pozdrawiam serdecznie

4

Fizycznie robi to Ip link set .... Wiec możesz sobie zrobić skrypcik na starcie, zmienić nazwy interfejsów wg czegoś i zrestartować sieć

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.