Odp: ZTE MF258
To jest program do uruchomienia na openwrt podłączonym do MF258, nie na samym MF258
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF258
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To jest program do uruchomienia na openwrt podłączonym do MF258, nie na samym MF258
To właśnie brzmi ciekawie, ale kompilacja to osobny spory rozdział. Czy kolega zostawił jakiś namiar na binarki ?
Na jaką architekturę chcesz?
Na jaką architekturę chcesz?
Sęk w tym że na dwie,
na ten mipsel:
ramips/mt7620 <> mipsel_24kc
oraz na
ipq40xx/generic <> arm_cortex-a7_neon-vfpv4
To tak dla jasności - rozumiem że na IDU 258 nie mogę wgrać Twojego obrazu.
I że ta jednostka idzie do szuflady, a do mojego mipsela z MiFi podłączam po wanie antenę ODU i odpalam z niego ten skrypt.
https://dl.eko.one.pl/test/lted-mf258/
To tylko skompilowany pakiet, nie ma tam skryptów startowych, konfiguracji sieci itd. Wszystko trzeba samemu ogarnąć, ja tylko to skompilowałem.
Dzięki @Cezary !
By rozwiać także wątpliwość elektryczną - Mam pytanie jeszcze o niezbędny injektor PoE. Czy w standardzie PoE jest przyjęty jakiś typ zasilacza czy po prostu Volty i Ampery muszą się zgadzać ?
Liczę na krótką odpowiedź.
No jest at i af, oba różnią się napięciami (a właściwe zakresami) i mocą jaką może dostarczyć. Jeżeli urządzenie obsługuje at/af to przyjmie raczej dowolny zasilacz poe.
A znasz standard MF258 ? Bo jest wiele takich urządzeń ,co nie wiadomo wg jakiego standardu jadą.... Przykładowo Huawei ma PoE o napięciu 19V , a ten MF258 zdaje się ma 24V... I strach podłączać coś "ze standardem".
Także standard standardem ,ale lepiej jak volty się zgadzają...(zwłaszcza jak urządzenie nie trzyma się żadnego standardu).
To raczej to było "pasyvne poe".
Ok pytanie czy mówimy tutaj tylko o ODU od 258 czy może ODU od MF256 działa bardzo podobnie ?
Zainicjowałem temat pisząc o ODU MF258 nic nie wiedząc o MF256 . I nadal o nim nie wiem nic , tyle ,że z zewnątrz wygląda zupełnie inaczej... Co wcale nie znaczy ,że serce- płytka jest ta sama , a różnica jest w mniejszej obudowie/antenach.
Powiedzcie jeszcze jak to jest z PoE. Jeśli wprowadzę powiedzmy 24V w domowy LAN pełny zwykłych urządzeń (switch, AP, PCty) a tylko jedno na końcu nitki używa tego 24V, czy to może popalić tamte urządzenia?
Tzn przez zwykły switch ci poe nie przejdzie, więc i tak to jedno urządzenie musisz wpiąć bezpośrednio do portu który daje poe.
No i popalić to może tylko wyższe napięcie niz to na tabliczce znamionowej , więc jeśli pozostałe urządzenia będą obsługiwać 48V czy może 54V nawet to nie popalisz ( inna sprawa czy w ogóle ruszą z niższym napięciem).
No i popalić to może tylko wyższe napięcie niz to na tabliczce znamionowej , więc jeśli pozostałe urządzenia będą obsługiwać 48V czy może 54V nawet to nie popalisz ( inna sprawa czy w ogóle ruszą z niższym napięciem).
Miałem na myśli urządzenia które nie używają PoE. Czy one z założenia po prostu są ślepe na te dwie żyły ?
One z założenia nie powinny dostać poe bo switch nie będzie tego negocjował.
Wpadło mi w ręce 258K-Pro. Ktoś wspomniał że ODU wersji Pro działa jak samodzielna brama, którą wystarczy wpiąć w Wan routera z openwrt i nie wymaga wspomnianego wcześniej skryptu do pakietów "alive". Czy ktoś potwierdzi czy potrzebny jest jeszcze jakiś etap kontrolny ?
Jak wpadł Ci w ręce to może sam potwierdź ![]()
Ja takie założenie zrobiłem tylko dlatego , że był sprzedawany sam ( w sensie jednostka zewnętrzna plus PoE ) , bez jednostki wewnętrznej (stąd wniosek , że jednostka wewnętrzna nie potrzebna , i założyłem ,że będzie działał z każdym routerem).
Coś jest nie tak, wersja firmware tego IDU to ZTE_MF258kPRO_PLAY_V1.0.0B03 z kolei ODU to MG62_BYPASS_V2.0.6_D3
Ktoś podpowiedział że "BYPASS" to taki awaryjny firmware, który IDU może wgrać do ODU po nieudanej aktualizacji i wyłącza on częściowo modem.
Karta SIM już się wykrywa, połączenie LTE jest niby ugadane, lecz nie ma żadnych parametrów sygnału ani pasm.
Podpowie ktoś jak znaleźć sprawny FW oraz procedurę aktualizacji ? W GUI nie widać opcji wgrania pliku, tylko online.
Pod gniazdem SIM jest drugi przycik Reset - wielka szkoda byłaby gdyby powodował on ten tryb BYPASS.
Dogrzebałem się jednak do javascriptu tego GUI, i widać jasno że są ukryte podstrony advanced_upgrade oraz automatic_upgrade.
Bezpośrednio w http://192.168.1.1/automatic_upgrade.html nie wejdzie, lecz jak odpali się pewien skrypt w konsoli javy w tej sesji, to mamy dwa nowe miejsca:

oraz

Na marginesie są też inne niespodzianki:

Wracając do upgrade'u:
tool exe do odpalenia w Windzie nie występuje w katalogu tylko instrukcja do niego:
https://frog01-41052.wykr.es/files/img/user_guide.pdf
Potem w sekcji automatyczne - jest dostęp do serwera ftp://zmfota-europe.ztems.com:21211 a na nim kilka wariantów:
Aug 19 2020 Airtel_MF256K
Nov 10 2023 fix servers secu.txt
Sep 10 2025 POL_Orange_MF258K
Nov 30 2022 POL_P4_MF256K
Jul 22 2025 POL_P4_MF258K
Jun 23 2025 POL_P4_MF258KPRO
Sep 10 2025 POL_STD_MF258PRO
Oct 16 17:49 STMP951
Oct 23 22:55 ZTE_POLDo pobrania jest firmware:
24751641 Jun 13 2025 ZTE_MF258kPRO_PLAY_V1.0.0B05-20250606.bin
24751641 Jun 13 2025 ZTE_MF258kPRO_PLAY_V1.0.0B05-F-20250606.binOgólnie te ukryte zakładki można znaleźć w http://<ruter>/js/pages/menu.js
Te wszystkie 'sub' są do sprawdzenia poprzez konsolę Javy narzędzi developerskich przeglądarki.
Wklejamy do tej komendy któryś sub, np. web_shell:
allow pastinga następnie
fetch('automatic_upgrade.html').then(r=>r.status===200&&(window.location.href='automatic_upgrade.html'))albo
fetch('web_shell.html').then(r=>r.status===200&&(window.location.href='web_shell.html'))i chyba mamy komendy AT dla ODU przez www IDU:

Udało się przez podmianę serwera FTP na tej stronie wymusić aktualizację, ale jedynie zaktualizowało się IDU. Tak czy siak jest brak łączenia, CSQ = 99, karta SIM Aktywna, status mówi Wyszukiwanie, Operator = PLAY(Orange PL), brak wartości sygnału.
Model MF-258K PRO
Wersja oprogramowania ZTE_MF258kPRO_PLAY_V1.0.0B05
Wersja modułu MG62_BYPASS_V2.0.6_D3Witajcie.
Ciekawym zrządzeniem losu wszedłem w posiadanie ODU MF258, a konkretniej to ktoś wystawił go na osiedlowym śmietniku xD... nawet w oryginalnym pudle ZTE i z kablem 10m, ale niestety bez IDU.
Zacząłem szukać po internecie informacji na temat urządzenia oraz czy jest warte pobawienia się i tak ostatecznie trafiłem tutaj i chciałbym się podzielić uwagami i ciekawym "odkryciem", może komuś się jeszcze przydadzą takie informacje - szczególnie komuś mniej doświadczonemu.
Podkreślam: mam tylko ODU (modemo-antenę), nie mam IDU (czyli "routera").
Karton ani urządzenie nie są w żaden sposób brandowane, nie ma oznaczeń operatora, ale obstawiam, że pochodzi z dystrybucji T-Mobile - ich karta sim była w urządzeniu (oczywiście już niedziałająca).
Zgodnie z tym co w tym wątku wyczytałem podłączyłem zasilacz 24V/1A z pasywnym PoE (do kupienia np. na allegro za ~30zł) i zapaliła się dioda zasilania na ODU.
Po podłączeniu kabla do komputera, komputer dostał z DHCP adres z zakresu 169.254.0.0 i z bramą na 169.254.0.1. Wszedłem w przeglądarce na adres bramy i bez żadnego logowania pojawił się panel zarządzania modemem.
Co ciekawe panel jest brandowany jako "GCT Semiconductor, Inc.", a nie ZTE czy choćby T-Mobile.
Włożyłem w ODU aktywną karę sim z internetu w T-Mob i na podstronie LTE - Status pojawiły się informacje o aktywnym połączeniu, z poprawnym IP uzyskanym od operatora.
Niestety ruch nie był routowany dalej do laptopa. Z wcześniejszych postów wiedziałem, że trzeba będzie się pewnie bujać z ustawianiem VLANów itp. Postanowiłem jednak jeszcze trochę pogmerać i poszukać co można jeszcze naprawić... lub popsuć.
Oczywiście coś przestawiłem tak, że przestał się łączyć z siecią komórkową.
A że nie miałem ochoty tego odkręcać i nie miałem nic do stracenia, postanowiłem przywrócić do ustawień fabrycznych przez Factory Reset.
Tu pojawia się moje małe "odkrycie" i zdziwienie.
Po factory resecie modem zaczął w DHCP nadawać adresy z zakresu 192.168.0.10-100 z bramą na 192.168.0.1.
Nie robiłem wcześniej screenów, ale wydaje mi się, że pojawiły się też nowe pozycje w menu po lewej - może ktoś zweryfikuje później.
Modem nie łączył się w tym momencie do sieci komórkowej, ale w ustawieniach LTE -> Setting -> APN table wyłączyłem zbędne APNy. Zostawiłem włączony tylko nr 3 - ma ustawiania APN T-mobile. Po restarcie urządzenia modem od razu połączył się z siecią, a nawet zaczął normalnie routować ruch sieciowy do komputera! Bez konfigurowania VLANów i czegokolwiek innego.
Jeśli ktoś nie potrzebuje żadnych zaawansowanych funkcji do szczęścia, to właściwie tyle z konfiguracji - można łączyć się do internetu.
Co ciekawe na ODU dalej świeci się tylko i wyłączne jedna dioda - zasilania.
Teraz zastanawiam się nad używaniem tego modemu jako łącza zapasowego w mojej sieci domowej - ale to już temat na inny wątek.
dzien dobry, ja niedawno też grzebaem w samym modemie ODU i nic mi nie wyszło. nawet jest gorzej bo po jakimś ustawieniu nie daje już iPv4 ani tego 169 ani 192. reset wykalaczką od początku nie dzialal. mam już IDU i mam błąd komunikacji z modułem. nie potrafie tego ODU zresetować. Ma ktoś pomysł jak to zrobić? pozdrawiam
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF258
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc