Odp: Zyxel T-56 (EX5601-T0, EX5601-T1) uwagi, opinie
Sprawdź w logach adgurada.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zyxel T-56 (EX5601-T0, EX5601-T1) uwagi, opinie
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sprawdź w logach adgurada.
Nie bardzo wiem jak sprawdzić to w logach.
Generalnie wszystkie pliki są bazowo w /var/log/adguardhome i jak tak jest ustawione w pliku configuracyjnym to się odpala.
Jak zmienię na /mnt/adguardlog to nic się nie dzieje. Skopiowałem nawet pliki do tego katalogu ale po odpaleniu Adguarda nie są widoczne jak sprawdzam zawartość katalogu. Jak odmontowuję zasób sieciowy to są widoczne.
Coś powinno być. No. Że nie może robić katalogów czy odmowa zapisu bo nie ma uprawnień
Coś powinno być. No. Że nie może robić katalogów czy odmowa zapisu bo nie ma uprawnień
Coś tam udało się zrobić i zapisuje mi dane na serwerku sieciowym. Póki co /tmp zajmuje 2.5 mega od wczoraj anie ponad 300
.
Zobaczymy jak będzie dalej.
Cześć
Mam jeszcze pytanie odnośnie zapisu danych z Adguarda na dysk sieciowy:
1. Plik querylog.json zajmuje już 1.7 GB i ciągle rośnie (spoko miejsce mam:) ) natomiast czy gdzieś w konfigu można ustawić ile maks ma zajmować i/czy/lub jak ograniczyć jego objętość? Czy można go ot tak skasować a Adguard zacznie od nowa go zapisywać?
I jeszcze pytanie odnośnie zapisu z logów na routerze. Takie mam oto zapisy i co to oznacza i co mogę z tym zrobić:
Sun Jul 6 13:31:06 2025 daemon.err nlbwmon[30443]: Netlink receive failure: Out of memory
Sun Jul 6 13:31:06 2025 daemon.err nlbwmon[30443]: Unable to dump conntrack: No buffer space available
Sun Jul 6 10:34:03 2025 kern.warn kernel: [469851.090181] page_pool_release_retry() stalled pool shutdown 1 inflight 322350 sec
Pzdr
Brakuje pamięci dla nlbwmon. Jak przeszukasz to forum lub openwrt.org to znajdziesz info jak zwiększyć limity.
https://github.com/AdguardTeam/AdGuardH … figuration
Limitu nie ma. Możesz wyłączyć logowanie.
Mam problem z routerem. Od 4 miesięcy działał ok, aż nagle ciągle się resetuje/załącza no nowo.
Najpierw pojawiało się na chwilę wifi (czyli pracował jakieś 1-2min) teraz to już do uruchomienia wifi nie dochodzi.Ktoś coś słyszał o takim czymś? Co by z tym zrobić?
Wrócę do tematu po krótkiej przerwie.
Jak już napisałem problem zniknął, ale nie na długo. Przełączyłem na router zapasowy bo musiałem do szpitala. Po jakiś dwóch tygodniach chcę załączyć router a tu zasilacz martwy, więc może rzeczywiście problemem był zasilacz. Podłączyłem w zastępstwie też 3A zasilacz i napięcie udało mi się zbić do 11,80V, więc może przydał by się ciut mocniejszy zasilacz.
Jaki zasilacz by kupić?
Zwykłe 12v 2A weź od dowolnego innego.
2A to zdecydowanie za mało, przy podłączonym dysku. Jak napisałem to 3A jest mało.
To skombinuj sobie zewnętrzne zasilanie do dysku, bo przetwornice na usb pewnie i tak maja jakiś limit.
Przy moim dysku jest to niewykonalne.
3A to aż 36W , nie sądzę aby aż tyle pobierał choć z drugiej strony 5A niewiele droższy a zapas i lepsza stabilnośc przy mniejszych tętnieniach będzie.
Jakie zasilacze masz na myśli? Możesz coś polecić?
Markowe np delta, fortron itp.
Mam taki problem z tym routerem, że wywala mi komunikację po ethernecie, tzn windows pokazuje, że jest odpięty kabel - dzieje mi się tak na dwóch urządzeniach - telewizorze i komputerze - na telewizorze prawie cały czas, na kompie raz na tydzień.
Wgrane Openwrt EKO One.
Pomaga restart routera.
Ogólnie sieć wygląda tak :
brama wan w postaci ZTE MC889 w trybie bridge
Router Zyxel w trybie routera z adresem 192.168.1.1
Drugi taki sam zyxel w trybie bridge (wyłączone dhcp, maskarada itd) z adresem 192.168.1.2 - na nim są problemy.
Urządzeń w sieci około 50ciu, tylko te dwa wywala - jakby przestawały działać porty LAN w routerze.
Na obu routerach jest ten sam, najnowszy firmware EKO.One
Wgrane Openwrt EKO One.
Wydaje mi się, że zacząłem zauważać utraty linka po aktualizacji do 24.10.2. Jaką dokładnie masz wersję OpenWRT?
W sumie ważne może być też to czy jesteś podpięty do portów 2.5G czy 1G.
Witam
Wgrałem openwrt sposobem bez rozbierania ale chciałem zmienić na gargoyle i nie jestem do końca pewny czy wymusić aktualizację. Przy dodaniu pliku sysupgrage wyskakuje komunikat:
Sprawdzanie obrazu nie powiodło się:
Wed Jun 25 21:12:44 CEST 2025 upgrade: Device zyxel,ex5601-t0-ubootmod not supported by this image Wed Jun 25 21:12:44 CEST 2025 upgrade: Supported devices: mediatek,mt7986a-rfb-snand invalid sysupgrade file Image check failed.
Wgrywać czy do wersji T1 nie mogę wgrać gargoyle?
Jaki obraz próbujesz wgrać? To powinieneś: https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/1.15/ … pgrade.itb
Ja miałem wersję z Gargoyle 1.15 i wrzuciłem upgarde do wersji 1.15.0.2, po aktualizacji rozjechał mi się panel konfiguracji w GUI. Wrzuciłem obraz z factory i już nie wstał (jak w kompie przypiszę statyczny IP na 192.168.1.11 to na portach lan 2-4 odpowiada na ping 192.168.1.1, ale nie jest dostępny ani poprzez przeglądarkę, ani terminal SSH. Czy jest na to ustrojstwo jakiś tryb ratunkowy bez rozbierania obudowy?
ma recovery jak masz ubootmod.
A jak wejść w ten tryb awaryjny?
Cezary napisał/a:Ja miałem wersję z Gargoyle 1.15 i wrzuciłem upgarde do wersji 1.15.0.2, po aktualizacji rozjechał mi się panel konfiguracji w GUI. Wrzuciłem obraz z factory i już nie wstał (jak w kompie przypiszę statyczny IP na 192.168.1.11 to na portach lan 2-4 odpowiada na ping 192.168.1.1, ale nie jest dostępny ani poprzez przeglądarkę, ani terminal SSH. Czy jest na to ustrojstwo jakiś tryb ratunkowy bez rozbierania obudowy?
factory nie jest to wgrywania w ten sposób.
Co to znaczy "rozjechał się"?
factory nie jest to wgrywania w ten sposób.
Co to znaczy "rozjechał się"?
Panel konfiguracji podstawowej wołał ustawień wszystkich opcji-jako router, mostek, WiFi-nie jak standardowo że jednej konkretnej po wybraniu z menu.
Czyli źle coś podczytał z konfiga i wywalił gui w kosmos. Trzeba było krzyczeć zanim go zaorałeś...
Trzeba było krzyczeć zanim go zaorałeś...
Z pewnością bym tak zrobił/gdybym robił to na spokojnie w domu, a nie na kolanie na strychu/ w pierwszej kolejności wykonałem z GUI factory reset ale to nie pomogło, dlatego wrzuciłem mu obraz factory (też znieczulony aktualizacjami innych urządzeń z alternatyw- Tasmota, E2/gdzie kiedyś w przypadku tego drugiego aktualizacje na czysto potrafiły się wywalać, a dzisiaj jest to tak dopracowane że po przejściu na nową wersję softu przy dostępie do sieci wszystko się dogrywa z automatu ...
).
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zyxel T-56 (EX5601-T0, EX5601-T1) uwagi, opinie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc