Temat: Acer Predator Connect W6d - czy działa z OpenWRT?

No właśnie...
Wpadł mi w rękę router Acer Predator Connect W6d. Ponieważ lubię OpenWRT to oczywiście chciałbym je zainstalować. I... nie wiem czy się da (tak żeby działało)?
Znalazłem obrazy dla wersj W6, ale nie dla W6d. Z tego co czytam te dwa modele różnią się przede wszystkim tym, że W6d ma obsługę modemu 5g (choć ja tego w swoim roiuterze nie widzę). Ale trudno znaleźć jakieś sensowne porównanie. Z drugiej strony, wg strony acera, ten modem działa na openwrt. Czyli chyba "się da".

Czy wie ktoś, czy mogę zainstalować obrazy dla W6 na W6d?
Czy będzie działać?
Dodam, że na rzeczonej obsłudze modemu 5g zupełnie mi nie zależy.

2

Odp: Acer Predator Connect W6d - czy działa z OpenWRT?

W6D jest dwupasmowy, w6d jest ponoć trzypasmowy, W6D nie ma 6GHz. Więc może i jest to samo, ale radio jest inne. Wgrywaj na własną odpowiedzialność.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zapomniałem nieco o temacie, ale dziś podczas prasówki trafiłem tutaj:
https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … edator-w6d

Czy to oznacza dokładnie to co myślę? To jest pełnoprawna edycja openwrt dla mojego Predatora W6d i mogę ją (względnie) bezpiecznie instalować?
Akurat mam problem z ruterem (zapchałem FS i muszę trochę poczarować), więc przy okazji mogę podmienić sprzęt.

4

Od jakiś 6-8 miesięcy jest wspierany. Instaluj, używaj.

5

No właśnie - wygląda na to, że moje poprzednie pytanie w temacie, z 12 października zeszłego roku, wyprzedziło dodanie wsparcia o kilka dni zaledwie... smile
Dzięki za potwierdzenie.

6

Chciałem się wreszcie zabrać za instalację i... nie wiem który obraz wybrać?
Sysupgrade? On jest niby do upgrade, ale w sumie orginalne oprogramowanie to też openwrt, tylko jakieś ograniczone.
factory i od zera? Nigdy nie instalowalem z factory i nie wiem jak to zrobić?

7

Raczej przez serial będziesz musiał pociągnąć, tak jak dla zwykłego W6 https://openwrt.org/toh/acer/predator_w6

8

Nie na taką odpowiedź liczyłem... smile
Ale mam gdzieś przejściówkę USB->serial (używaną do programowania ESP8266), akurat się przyda.
Tylko, że nie zrobię tego dziś wieczorem, ani w najbliżyszch dniach - muszę się najpierw douczyć, zanim się za to wezmę.

9

Ogarniesz sprawę, wierzę w Ciebie.

10

Dzięki za wsparcie. Już kiedyś debrickowałem stareńkiego tp-linka, więc może i z tym się uda.
Ale po prostu - póki co, nawet jeśli się podłączę, to kompletnie nie wiem od czego zacząć. Dlatego muszę poczytać najpierw.

11

Masz tam opisane - robisz sobie serwer tftpd, umieszczasz na nim pliki, podłączasz serial, przerywasz bootloader, wprowadzasz te klika poleceń, sprzęt zaciąga obraz i masz go w ramie. Robisz sysupgrade i masz działający system. A co wyjdzie w trakcie to już czysta rozrywka.