Temat: Spadająca prędkość WiFi

Mam Flint'a 2 na 24.10. Po lanie kilka sprzętów i na 2.4ghz z 6 urządzeń.
SQM cake, bez HFO. Dwie sieci, podstawowa i guest z izolacją klientów.
Problem w tym, że jak podłącze się telefonem to mam między 40-100Mbit, wynik zadowalający. Im dłużej jednak telefon jest podłączony, to prędkość spada. Z rana to było już ok 1Mbit. Rozłączenie z wifi i podłączenie ponowne tel przywraca szybką prędkość.

Nigdzie nie jestem w stanie znaleźć rozwiązania na ten problem.

2

Odp: Spadająca prędkość WiFi

Ale to samo połączenie na taką wartość,  czy jak coś realnie ściągasz?
Bo to, że utrzymywane jest połączenie z jak najmniejsza prędkością jest normalne , ważne eko.one.pl, żeby podczas np.speedtestu przełączyło się na szybciej.

3

Jak będzie mniejsza prędkość to nie rozłączaj klienta, zaloguj się na router przez ssh i zrób

echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

I zobacz czy to coś da. To czyszczenie cache.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Przy realnym korzystaniu. Youtube nawet zaczął mi się zacinać i wtedy sprawdziłem ile wyciągam na speedtest. Z customowych rzeczy ustawiłem DTIM na 3.
Jak spadnie mi prędkość na którymś urządzeniu to odpale echo testowo

5

Wygląda na to że samo się naprawiło. Zastanawiam się, czy przyczyną nie jest fakt, że zmieniłem router zostawiając poprzednie SSID i to coś namieszało w telefonie. Będę jeszcze obserwować. Dzięki

6

Jednak mamy powtórkę, obecnie prędkość spadła. Komenda wywołana nic nie zmieniła. Telefon przy samym routerze leżący również nie powoduje przyspieszenia. Dla przykładu laptop wyciąga 200Mbit, więc to nie dotyka wszystkich klientów w tym samym czasie.

7

co to za telefon? Mam realme 9i który przy długim połączeniu wariuje a dodatkowo jak sam sprzęt ma wysoki uptime ogółem prędkość sieci szoruje po dnie, pomaga tylko restart telefonu.

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

8

batorencjusz napisał/a:

co to za telefon? Mam realme 9i który przy długim połączeniu wariuje a dodatkowo jak sam sprzęt ma wysoki uptime ogółem prędkość sieci szoruje po dnie, pomaga tylko restart telefonu.

Mam relame gt 5g ale nie mam tego problemu, caly czas wifi działa elegancko czy to z ruckusów czy z xiaomi ax3000t, czy z dynalinka / nokii ac400i, cudy ap3000 czy tam bpi r4. Niemniej jednak nie zaszkodzi spróbować sklecić skrypt restartujący radia w nocy.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

batorencjusz napisał/a:

iphone 14, ale odpale jeszcze stary tel and androidzie i zobaczę, czy dzieje mu się to samo