Temat: Klika pytań TP-Link MR3420

Witam wszystkich

Zakupiłem router TP-Link MR3420. Dzięki opisom z tego forum bez problemu wgrałem Gargoyle:1.5.x (r29342), by obsy
(pełen szacunek dla twórcy za projekt smile   )

Teraz mam parę pytań

1.Co i gdzie wpisać , jeśli chciałbym , aby Wi-Fi startowało samoczynnie po starcie routera
2.Co i gdzie wpisać, jeśli chcę ,aby jakiś program startował z z automatu po starcie routera
3.Chciałbym wyprowadzić z tego routera port com, czy to będzie pełny com, do którego będę mógł bez problemu podłączyć czytnik kart procesorowych (wiem ,że mogę zakupic czytnik z FTDI ,ale zależy mi na comie )
Rozumiem, że lutuje goldpiny , podłączam pod wtyczkę rs 232 i działa czy też muszę zastosować jakiegoś MAX lub wlutować rezystory ?

2

Odp: Klika pytań TP-Link MR3420

1. Startuje jak je włączysz (domyślnie jest wyłączone właśnie)
2. Zależy jaki - albo go uruchamiasz przez skrypty startowe albo dopisujesz do /etc/rc.local
3. Nie, nie jest pełny - tylko rx i tx. Na dodatek jest tam konsola systemowa. I tak potrzebujesz maxa do konwersji poziomów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1.Ok , mam włączone Wi-Fi , problem w tym ,że np po restarcie muszę do niego podejść i wcisnąć WDS ,a chciałbym ,aby startowało samoczynnie.
2. Chciałby ,aby po starcie system wykonał /etc/init.d/oscam -b -c /etc/oscam start ale z 10 sekundowym opóźnieniem
i nie mam pojęcia , jak to zrobić
3. Mam zerowe pojęcie o pingwinie, skrypty startowe to *.sh ? Gdzie się je podpina ?

4

1. Nic takie nie ma miejsca. Przywróć ustawienia fabryczne, nie dotykaj się do wds, ustaw wifi i zrestartuj. MUSI samodzielnie się uruchamiać.
2. sleep 10; /etc/init.d/oscam -b -c /etc/oscam start jako pierwsza linia w /etc/rc.local. O ile własnie tak chcesz oscama uruchamiać.
3. Skrypty shelowe mogą jako startowe. Rozszerzenie to tylko kwestia umowna, mogą być bez tego .sh

5

1. Faktycznie smile rest fabryczny pomógł
2. Oto właśnie chodziło
3.Oki, zrobię jakis skrypt, kopiuje go do etc/init.d

wydaje polecenie /etc/inint.d/jakis_sktypy.xx eneble 

i to wszystko ?

6

3. Nie, nie jakiś. Ten skrypt musi być odpowiednio napisany - patrz inne skrypty w tym katalogu (pierwsza linia taka a nie inna, START określony i co najmniej funkcja start()

7

Ok , źle się wyraziłem, wiem ,że skrypt musi mieć ściśle określoną konstrukcję .

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

8

Dokładnie.

9 (edytowany przez darknes 2011-12-16 18:28:21)

Hm, może to przypadek ale po ostatniej aktualizacji Win XP nie mogę się zalogować na panel administracyjny poprzez www. Próbowałem z kilku przeglądarek, Chrome, IE czy Firefox. Soft w TP-Linku to Gargoyle 1.39. Uaktualnilem go do 1.5x. I dalej to samo, czyli jak wystukam 192.168.1.1  to lipa. Znalazłem jednak inne (pośrednie) rozwiązanie, mianowicie loguję się poprzez https://192.168.1.1:443 i wtedy wyskakuje mi komunikat, że witryna nie jest zaufana i pyta czy kontynuować. Jak już sie zaloguję w ten sposób to potem mogę już normalnie się zalogować poprzez 192.168.1.1 aż do czasu wyłączenia przeglądarki. Po wyłączeniu sytuacja się powtarza. Zapora windowsowa wyłączona, na pokładzie kompa Eset Smart Security. Nigdy nie miałem czegoś podobnego a TP-Linka uzywam już ponad rok, Eseta podobnie.

O co tu chodzi ?

10

Ktoś tu wspominał o problemach z Eset'em właśnie. Poszukaj.

11 (edytowany przez feru 2011-12-17 14:52:29)

Witam podepnę się pod temat. Chodzi mi czy da się na sztywno ustawić na 3G - HSDPA ?  Bo mam wspaniałe nadajniki i co chwile mi się przełącza. Czy taki konfig zadziała ?

config 'interface' 'wan'
    option 'auto' '1'
    option 'proto' '3g'
    option 'device' '/dev/ttyUSB0'
    option 'apn' 'internet'
    option 'service' 'hsdpa'
    option 'username' 'internet'
    option 'password' 'internet'
    option 'mobile_isp' 'Poland - Orange'

OK chyba działa smile

12

3G tak. Przeczytaj poradnik uważnie.

13

option 'service' 'hsdpa' nie oznacza wymuszenia hsdpa. jest tylko cdma lub coś innego, ale nie wymuszenie.

14

Witam wszystkich

Mam równiez kilka pytań
Wgrałem openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin wszystko działa. Zrobiłem extroot i przeróbkę modemu E173u-2 według instrukcji i poszło bez prblemów.
Tylko w logread mam wpis
" Gargoyle user.info kernel: eth0: link up (1000Mbps/Full duplex) " .

I jeszcze jedno wydając polecenie
iw dev wlan0 set txpower fixed 1800  lub  iwconfig eth0 txpower 18

po wpisaniu iwconfig wyświetla

wlan0     IEEE 802.11bgn  Mode:Master  Frequency:2.412 GHz  Tx-Power=15 dBm   
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:on
Czy to jest poprawinie ?

15

Wszystko tak. eth0 jest wewnętrznie gigabitem, bo tak chipset ma fizycznie to zrobione. iwconfig czasami wyświetla bzdury związane z txpower.

16

Dzięki smile