1 (edytowany przez Cezary 2025-06-26 09:36:27)

Temat: Problem z mejlami do WP/O2

WP zaczęło odrzucać mejle z eko.one.pl jako spam. Wiadomości do mnie dochodzą, natomiast ani ja ani forum nie jest w stanie wysłać mejla do odbiorcy na domenie wp.pl bo twierdzi że to spam. Więc cóż... zmieńcie sobie mejla.

PS. O2 też tak reaguje - przychodzi zwrotka od wp.pl. o2 zostało wykupione przez wp? Bo nawet tego nie wiem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Problem z mejlami do WP/O2

Cezary napisał/a:

WP zaczęło odrzucać mejle z eko.one.pl jako spam. Wiadomości do mnie dochodzą, natomiast ani ja ani forum nie jest w stanie wysłać mejla do odbiorcy na domenie wp.pl bo twierdzi że to spam. Więc cóż... zmieńcie sobie mejla.

Ja miałem dwa konta na o2, zmigrowałe..na gmaila. Czy mamy jakis naprawdę dobry hosting mailowy polski z serwerami w Polsce, niekoniecznie bezplatny bo i domeny pzecież nie są drogie dziś.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

ambrozy5 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ja miałem dwa konta na o2, zmigrowałe..na gmaila. Czy mamy jakis naprawdę dobry hosting mailowy polski z serwerami w Polsce, niekoniecznie bezplatny bo i domeny pzecież nie są drogie dziś.

Zależy od wymagań. Nie wiem dlaczego miałby być polski i z serwerami w Polsce, ale zacznijmy od mniej oczywistych: @gazeta.pl; @konto.pl; @protonmail.com. Po dopłacie można mieć większe możliwości.
Moim zdaniem zmiana adresu/serwera e-mail to ostateczność, kłopoty podobne do tych przy zmianie adresu zameldowania.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

4

Mówię o mejlu skojarzony z forum. Już dwa dostałem że ktoś wysłał sobie przypomnienie i mejl nie doszedł.

Powód został przedstawiony lakonicznie

<xxxx@wp.pl>: host mx.wp.pl[212.77.101.4] said: 554 (#5.3.0) Nie przyjmiemy
    tej wiadomosci poniewaz jest to spam - zobacz strone:
    https://pomoc.wp.pl/polityka-antyspamowa / We can't accept this message
    because it is spam - see: https://pomoc.wp.pl/polityka-antyspamowa  [127]
    (in reply to end of DATA command)

jeżeli ktoś pracuje wp.pl i może zobaczyć rzeczywisty powód - to niech to zrobi. Jak nie nie uda tego ograniczenia znieść - no trudno. po prostu użytkownicy wp.pl nie będą dostawiać mejli ode mnie czy z forum.

5

To ja wysłałem 2 wiadomości z forum sam do siebie.
Mam pocztę na wp i żadna z tych wiadomości nie przyszła, nawet w spamie ich nie ma, czyli one nie zostały wysłane.

6

Zostały wysłane. wp je odbija i nie dostarcza, do mnie idą w/w zwrotki.

7

Zrobiłem zgłoszenie ale otrzymałem zwrotkę "Otrzymaliśmy Twoje zgłoszenie.
Zapoznaje się z nim nasz zespół konsultantów.", więc od konsultanta nie spodziewam się rzeczowej odpowiedzi.
Będzie coś na zasadzie kopiuj-wklej.

8

Widze że eko.one.pl korzysta z hostingu zenboxa. Może być tak, że WP zbanował np. całą pulę ich adresów i się takie jaja dzieją.
Osobiście jestem fanem korzystania z zewnętrznych providerów do wysyłania poczty, a jest ich troche np. Sendgrid, AWS SES, resend.com

Przy ewentualnej zmianie providera, warto zadbać też o konfiguracje SPF, DKIM i DMARC

9

Hosting w zenboxie mam od 10 lat chyba i wszystko jest ustawione jak trzeba, chłopaki się sprawują w tym temacie. Zresztą do niedawna jeszcze wszystko działało z wp bo nawet z kimś korespondowałem.

10

Otrzymałem odpowiedź na zgłoszenie

Uprzejmie informujemy, że w przypadku tego typu sytuacji w celu podjęcia analizy zgłoszenia, nasi administratorzy potrzebują dodatkowych informacji.

Poniższe dane można uzyskać od administratora serwera Nadawcy wiadomości:

a) logi transmisji z naszym serwerem wraz z jego odpowiedziami
b) adres e-mail Nadawcy Kopertowego (wg. specyfikacji Mail-From lub Envelope-Sender / Return-Path)
c) adres e-mail odbiorcy
d) data wysłania wiadomości
e) przykład wiadomości zapisanej w formacie .eml

Na podstawie przekazanych informacji przeprowadzimy analizę i udzielimy konkretnej odpowiedzi.

11

Napisz do mnie mejla z wp jak masz ram adres, odpiszę na niego i zobaczymy czy dojdzie czy się odbije.

12

cezary @ eko.one.pl

13

Poszło, napisałem.

14

Ale ty masz wp.eu a nie wp.pl. Nie doszło. Daj mi innego mejla to Ci wyślę zwrotkę, niech analizują.

15

To jest ta sama poczta wp.eu i wp.pl ale już poszło z końcówką wp.pl

16

I tak nie doszło. Daj mi innego mejla to Ci wyśle nagłówki.

17

To napisz do nich postmaster@wp.pl
Zgłoszenie nr #1877840  554 (#5.3.0)

Podaj im co chcą i moje adresy e-mail.

18 (edytowany przez Cezary 2025-06-25 17:20:46)

postamaster też odrzucił:

<postmaster@wp.pl>: host mx.wp.pl[212.77.101.4] said: 554 (#5.3.0) Nie
    przyjmiemy tej wiadomosci poniewaz jest to spam - zobacz strone:
    https://pomoc.wp.pl/polityka-antyspamowa / We can't accept this message
    because it is spam - see: https://pomoc.wp.pl/polityka-antyspamowa  [127]
    (in reply to end of DATA command)

Z googla poszło, przyszedł mejl że otrzymali zgłoszenie. Więc męcz dalej sprawę.

19

Dostałem zwrotkę z wp o treści "ale o co chodzi" - cytuję

- dokładny opis problemu - co się dzieje i jakie działa zostały podjęte przed jego wystąpieniem
- treść komunikatu o błędzie (jeśli się pojawił)
- zrzut ekranu przedstawiający problem/nagranie ekranu

Od specjalisty ds obsługi klienta. Czyli dokładnie to zwykła formatka na zlanie klienta. @Focus, pisz do nich że dostali załączniki. Ja też im to odpisałem.

20

Zenbox odpisał że jestem czysty, nie leżę w żadnym spamie. Zgłosiłem to też do wp samodzielnie, bo dziś był kolejny mejl od usera i też nie dotarła odpowiedź.

21

Właśnie do nich piszę.
Masz tam jakiś numer zgłoszenia?
Moja odpowiedź od nich jest zupełnie inna niż Twoja.
Jak trafiłem u nich na kogoś kto ogarnia temat to powinien powiązać tematy zgłoszeń.
Podam im Twój adres e-mail forumowy i link do tego tematu, to może ktoś odpisze.

22

To moje poszło pod #1880172 - jeszcze nie odpisali.

23

Napisałem do nich. Czekamy na odpowiedź.

24

Przyszła zwrotka - znów standardowa odpowiedź i kazali wszystko jeszcze raz napisać - kto, do kogo, przykład mejla.

25

Do mnie też napisali

Uprzejmie informujemy, że w dalszym ciągu konieczne jest przekazanie kompletu wymienionych już informacji, pozwoli to na podjęcie kompletnej analizy zgłoszenia.

Udzielanie precyzyjnych odpowiedzi na udzielone zapytania, pozwoli sprawnie zweryfikować opisywaną kwestię, bez ewentualnego wydłużania czasu realizacji.