76

Odp: Jaki router z WiFi 6 i wsparciem Openwrt

Focus napisał/a:

[ciach]

Tajemnicza drukarka co zawiesza tajemniczy router. Ciekawy temat pod warunkiem, że dotyczy to OpenWrt.
Mam dwie drukarki podłączone na raz, jedna przez USB i druga przez LAN, żadna nie zawiesza routera.

Masz światłowód i zastanawia mnie co to za router przełączony w tryb modemowy.
W światłowodzie masz modem ONT, czyli optyczny terminal, który ogranicza konkretne urządzenie w sieci do wykupionej taryfy u providera.
Nie możesz wymienić ONT na swój.
Możesz za to wymienić router na swój.

@Focus, nie ma sensu bym wymieniał modelu drukarki czy routera, gdyż sytuacja jest tak tajemnicza, że ciężko to rozgryźć.

Robiąc tcpdump -i any dst host IP_drukarki są zapytania do drukarki ale nie ma info, że router coś ciągle wysyła do niej.
ale ok. Drukarka brother MFC-L9670CDN, router z openWrt już dość stary linksys 3200acm, soft od Cezarego.

W wolnej chwili postawię od podstaw najnowszy soft bez kopiowania. W firewall/firewall.user dodałem linie anty DDoS itp,
dziwi mnie tylko to, że jedna drukarka z 4 i jedna maszyna z ok 30 która się wiesza w LAN.

Nie szukam winy w drukarce, mam 100% pewność, że urządzenie jest dobre, gdyż zostało po licznych serwisach wymienione na nowe, być może ma jakąś wadę wieku dziecięcego w postaci softu który nie radzi sobie z openWrt lub jakimś ustawieniem w nim.

@Cezary możesz wskazać najmocniejszy sprzęt z 6e, taki gdzie nie trzeba dolutowywać czegoś by wgrać soft? z kilkoma LAN 2,5Gbps lub wyższym, wg wyszukiwarki GL-MT6000? Banana Pi BPI-R4 byłaby fajna, gdyby miała szybszy LAN.

77

Bpi r4 ma dwa porty 10Gb sfp+ ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

78

wg https://eko.one.pl/routerdatabase/ tylko qnap posiada.

79

Pytanie czy macie do polecenia mini routerek z PoE i Wifi6 - chodzi o takie GL-AR150 tylko na nowszych podzespołach. Fajnie jakby zużywało niewiele energii ;-)

80

Cudy AP3000 Outdoor v1 Super małe to to nie będzie obecnie. Jeżeli bez POE to wybór jest znacznie większy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

81

Dzięki - przetestuje :-)

82 (edytowany przez Cezary 2025-06-12 08:23:24)

Większość tych zasilanych z poe to tak naprawdę są AP w postaci talerza. Dość niewiele jest innych typów - możesz też spojrzeć na mikrotiki (ale nowsze są bez openwrt) oraz teltonikę - nie wszystkie są wspierane ale ich soft to fork openwrt. Mikrotiki mają w dużej większości poe, teltonika ma zwykle passive poe na jednym z portów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

83 (edytowany przez Haz 2025-06-19 11:18:12)

Stoję właśnie przed wyborem nowego głównego routera pod WIFI6 (oba pasma), mój budżet to tak do 600 zł. Zależy mi na stabilności i dobrym zasięgu WiFi, aktualnie używam Cudy WR3000 i niestety zasięg WiFi jest dość średni. Do tego routera będzie podpiętych kilka serwerów, kilka tuneli po WireGuard, ciągły ruch będzie na poziomie kilkuset Mb/s więc całość obciążona znacznie mocniej niż typowy domowy router.
W tej cenie znalazłem:
ASUS TUF-AX6000 - 575 zł
GL.iNet - GL-MT6000 - 465 zł
Banana Pi BPi-R3 (zestaw z ali z obudową, antenami itd...) - 528 zł
NETGEAR - RAX120 - 570 zł
Banana Pi wypada tutaj najlepiej wg mnie, WiFi 6E, możliwości rozbudowy, wydaje mi się to fajna opcja na główny router choć może jestem w błędzie.

84

zyxel t-56 to jest miszcz i tyle w tym temacie, moża kupić dwa i zasięg elegancki. określ konkretnie jaka ma byc wydajność wireguarda bo "kilkuset MB/s to to żadne nie da rady z wymienionych.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

85

Kilkaset to trzbeba by intelika albo amdeczka

86 (edytowany przez Haz 2025-06-19 11:40:29)

Myślałem nad Zyxel T-56 ale podobno właśnie zasięg WiFi różnie choć nie wiem jak wypada w porównaniu do tego Cudy WR3000. Nie ma co, cena świetna jest tego T-56, tak samo jak możliwości.
Z transferem zrobiłem czeski błąd chodziło o kilkaset Mb/s oczywiście smile WAN jest 1Gb/s
Aktualny Cudy WR3000 spokojnie radzi sobie z Wireguard na poziomie 200 Mbps nie jest źle ale potrzebuję więcej smile

87

Haz napisał/a:

Myślałem nad Zyxel T-56 ale podobno właśnie zasięg WiFi różnie choć nie wiem jak wypada w porównaniu do tego Cudy WR3000. Nie ma co, cena świetna jest tego T-56, tak samo jak możliwości.
Z transferem zrobiłem czeski błąd chodziło o kilkaset Mb/s oczywiście smile WAN jest 1Gb/s
Aktualny Cudy WR3000 spokojnie radzi sobie z Wireguard na poziomie 200 Mbps nie jest źle ale potrzebuję więcej smile

Bier, nie dygaj.