Odp: Jaki router z WiFi 6 i wsparciem Openwrt
[ciach]
Tajemnicza drukarka co zawiesza tajemniczy router. Ciekawy temat pod warunkiem, że dotyczy to OpenWrt.
Mam dwie drukarki podłączone na raz, jedna przez USB i druga przez LAN, żadna nie zawiesza routera.Masz światłowód i zastanawia mnie co to za router przełączony w tryb modemowy.
W światłowodzie masz modem ONT, czyli optyczny terminal, który ogranicza konkretne urządzenie w sieci do wykupionej taryfy u providera.
Nie możesz wymienić ONT na swój.
Możesz za to wymienić router na swój.
@Focus, nie ma sensu bym wymieniał modelu drukarki czy routera, gdyż sytuacja jest tak tajemnicza, że ciężko to rozgryźć.
Robiąc tcpdump -i any dst host IP_drukarki są zapytania do drukarki ale nie ma info, że router coś ciągle wysyła do niej.
ale ok. Drukarka brother MFC-L9670CDN, router z openWrt już dość stary linksys 3200acm, soft od Cezarego.
W wolnej chwili postawię od podstaw najnowszy soft bez kopiowania. W firewall/firewall.user dodałem linie anty DDoS itp,
dziwi mnie tylko to, że jedna drukarka z 4 i jedna maszyna z ok 30 która się wiesza w LAN.
Nie szukam winy w drukarce, mam 100% pewność, że urządzenie jest dobre, gdyż zostało po licznych serwisach wymienione na nowe, być może ma jakąś wadę wieku dziecięcego w postaci softu który nie radzi sobie z openWrt lub jakimś ustawieniem w nim.
@Cezary możesz wskazać najmocniejszy sprzęt z 6e, taki gdzie nie trzeba dolutowywać czegoś by wgrać soft? z kilkoma LAN 2,5Gbps lub wyższym, wg wyszukiwarki GL-MT6000? Banana Pi BPI-R4 byłaby fajna, gdyby miała szybszy LAN.