1

Temat: wr1043nd z openwrt z pelne N

Producent twierdzi ze ten router moze pracowac z predkosci do 300Mbps, tylko dlaczego mi w openwrt pokazuje najwyzsza wartosci 100? Czy moze ja cos zle ustawilem czy moze to tylko sciama marketingowa.

Mode: Master | SSID: black_star
BSSID: ************ | Encryption: WPA2 PSK (CCMP)
Channel: 13 (2.472 GHz) | Tx-Power: 20 dBm
Signal: -37 dBm | Noise: -95 dBm
Bit Rate: 87.7 MBit/s | Country: PL

No wiec jak to jest ?

2

Odp: wr1043nd z openwrt z pelne N

To oznacza że tylko tyle że TY uzyskujesz taką prędkość. Bo masz słaby sygnał, są inne sieci w eterze, kiepską kartę wifi w laptopie, system zasilania laptopa generuje duże zakłócenia, przebijasz się przez przeszkody z sygnałem, sąsiad ma telefon bezprzewodowy na 2.4GHz i pewnie 15 innych przyczyn.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam MBP w ktorym karka wifi ponoc bez problemu obsluguje 300Mbps, a i ponoc 450 tez potrafi. Faktycznie w moim otoczeniu jest sporo sieci Wifi, ale staralem sie wybrac najmniej zaklucany kanal przy pomocy programu Wifi Analyzer pod androida. Mozesz mi powiedizec czy mozna jeszcze jakos skonfigurowac router zeby troszke polepszyc sygnal i jego jakosc ? Router stoi w moim pokoju i laptop tez, wiec nie ma mowy o jakich kolwiek przeszkodach ktore musi pokonywac sygnal.

4

Przede wszystkim wybrać HT40 i odpowiednie kanały, żeby oba można było wykorzystać

5

No wlasnie mam wybrane HT 40 above, a co do kanalow to sam juz nie wiem. Bo ten program co chwile pokazuje mi inne sugestie co do najlepszego kanalu. A czy np moze zrobic tak zeby przestawic sobie kraj na JP i wybrac 14 kanal, albo z palca go wpisac (jakie wartosci) ?

6

Dla HT40 potrzebujesz dwa wolne kanały, o 4 oddalone. Czyli np. podstawowy na 5, HT40-, to drugi będzie na 1. Jeżeli skacze Ci po kanałach to masz tak zawalony eter że sam nie może się zdecydować, więc co chwile będzie Ci się zmieniało pasmo.

7

czyli tak naprawde dupa i nic nie zrobie, bo mam kilka sieci w okol siebie i na zadnym kanale nie bede mial odleglosci 4 wolnej. Jedyne co mnie moze uratowac to kupno routera ktory ma 5GHz, polecisz jakis w rozsadnej cenie ?

8

najtanszy to wndr3700v2 zapewne.