Temat: Samba problem

Witam
Posiadam router Xiaomi Mi Router 3G wraz z dyskiem na usb 2,5' z zainstalowaną Sambą. Na dysk nagrywa się obraz z kamery Hikvision i wszystko działa. Kupiłem HP EliteDesk 800 G3 Tower, na którym zainstalowałem najnowsze Openwrt oraz podpięty dysk sata 3,5' do monitoringu. Konfiguracja samby identyczna jak w xiaomi. Kamera widzi dysk, formatuje go pod siebie niby wszystko jest ok lecz nie nagrywa. Na stronie konfiguracji kamery wszystko wygląda ok, tak jak na Xiaomi lecz nie powstają żadne nagrania.

2 (edytowany przez Cezary 2025-06-06 19:49:05)

Odp: Samba problem

Kamera na 100% nie ma co formatować na zasobie smb, bo takie coś nie istnieje. Strzelam że katalog który udostępniasz i masz w nim podmontowany dysk po prostu nie ma uprawnień dla innych niż root. Sprawdzałeś to?

Podłącz się także po prostu komputerem pod ten zasób i zobacz czy coś możesz na nim zapisać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez michal1982 2025-06-06 19:53:58)

Kamera tworzy własne foldery na dysku i w nich przechowuje nagrania. Na routerze i w stacjonarnym robię wszystko identycznie. Na routerze działa, a na blaszaku niestety nie, kamera również tworzy te foldery lecz nic w nich nie nagrywa. Uprawnienia nadane chmod -R 777 /mnt/sda1 oraz chown -R nobody /mnt/sda1, tak jak w poradniku na stronie openwrt. Zarządzanie energią w biosie wszystko wyłączone. Po podpięciu zasobu w Windowsie można na nim nagrywać oraz kasować.

4

Po windowsem działa. To przychodzi mi do głowy jeszcze jedno - masz starą sambę na xiaomi i kamera wspiera tylko smb 1.0. Teraz jak zainstalować to masz domyślnie masz wyłączone smb 1.0, więc kamera nie potrafi się dogadać z nośnikiem.

5

Na xiaomi oraz w blaszaku Samba Version 4.18.8. Opcja zezwalaj na starsze połączenia SMB (v1)/Lanman, potrzebne dla starszych urządzeń bez obsługi SMB (v2.1/3) włączona, bo bez tego kamera od razu nie chce się połączyć. Ewentualnie pytanie może jakaś opcja w biosie usypia dysk.

6

To by automat wybudzał go z dysku.

7

michal1982 napisał/a:

Witam
Posiadam router Xiaomi Mi Router 3G wraz z dyskiem na usb 2,5' z zainstalowaną Sambą. Na dysk nagrywa się obraz z kamery Hikvision i wszystko działa.

Czy mógłbyś mi to przybliżyć temat nagrywania streamu z Hikvisiona na sambę? Zainteresowałeś mnie tym tematem.

8

W wiekszosci kamer mozesz ustawic zeby na wskazany serwer ftp sie zapisywał stream, niektóre też na udzial samby.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

ambrozy5 napisał/a:

W wiekszosci kamer mozesz ustawic zeby na wskazany serwer ftp sie zapisywał stream, niektóre też na udzial samby.

Wykonywanie zrzutów ekranu na ftp wyzwalane alarmem przerabiałem, ale nagrywanie strumienia na sambe o tym nie słyszałem.