826

Odp: Arcadyan AW1000

w logach mam tylko z wczoraj jak wywaliło o 23 to jest tylko to:
Wed Jun  4 22:57:25 2025 daemon.warn odhcpd[3458]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Wed Jun  4 22:57:57 2025 daemon.notice netifd: wan_4 (6159): udhcpc: sending renew to server 10.10.192.60
Wed Jun  4 22:57:57 2025 daemon.notice netifd: wan_4 (6159): udhcpc: lease of 10.10.192.59 obtained from 10.10.192.60, lease time 7200

Jakby właśnie coś z przydzieleniem IP, została wysłana komenda renew. No ale internet wtedy przestaje działać, trzeba resetować interfejs.

Wydaje mi się, że da się coś zrobić, to raczej mimo wszystko kwestia urządzenia, nawet jeśli triggerowane to jest przez operatora - na telefonie jakoś mi nie wywala z tą samą kartą ani na drugim gorszym routerze bez 5G.

Swoją drogą czasem mam jeszcze inny "typ" rozłączenia z internetem - może to dziwne ale zawsze jak ktoś w domu przejdzie obok routera nagle diametralnie skacze mi ping na chwile. Czasem właśnie wytedy również wywala w ten sam sposób - trzeba zresetować wtedy interfejs ifdown i ifup

827

To co pokazałeś w logach to zwykłe odświeżenie dzierżawy adresu po DHCP. Normalna sprawa, u ciebie mniej więcej go godzinę może to robić. Więc to nie tak że tylko wieczorem to powoduje problem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

828 (edytowany przez Norpertuz 2025-06-05 12:12:23)

Masz rację. Przejrzałem jeszcze dokładniej logi, bo widzę, że mój skrypt zarejestrował "wywalenie" jeszcze o 3:16, nic nie ma w logach, jedynie restart interfejsu wywołany przez mój skrypt. Da się jakoś podejrzeć logi samego modemu w tym OpenWrt? pamiętam, że w tym GoldenOrb QWRT się dało

829

Zainstaluj adb i np. adb shell cat /var/log/messages lub adb shell cat /var/log/syslog lub adb shell cat /var/log/dmesg, nie wiem co tam masz w modemie. Ale tam pewnie będzie więcej śmiecia z którego mało co da się wywnioskować.

830 (edytowany przez Norpertuz 2025-06-05 12:37:59)

Co zmieni ten adb? mam ash i działa jak wpisze logread to mam logi jedynie nie ma tam logów modemu
Na starym systemie była osobna zakładka w GUI z logami modemu gdzie np pokazywało status połączenia z operatorem albo jakie bandy są ustawione

831 (edytowany przez Cezary 2025-06-05 12:51:58)

ADB (Android Debug Bridge)  to nie jest shell jak ash tylko narzędzie przeznaczone pierwotnie  do współpracy z androidami, a obecnie to pewien standard dostępu właśnie do urządzeń modemowych.

Informacje o statusie połączenie czy bandach uzyskuje się nie z logów modemu (a właśnie to pytałeś!) tylko instalując odpowiednie dodatki. W moim gargoyle masz je standardowo, w mifi masz je standardowo, do luci musisz sobie zainstalować to co chcesz z https://github.com/4IceG?tab=repositories : luci-app-3ginfo-lite czy luci-app-modemband

832

Ok czaję. No tak pytałem o logi modemu bo zastanawiam się czy to rozłączanie nie jest związane z jakimś jego "zawieszaniem się" bądź czymś podobnym. Nie moge wgrać ADB ani np microcom przez opkg. Skąd najlepiej pobrać paczkę dla twojego OpenWrt? Masz link do jakichś repozytoriów? Mogę zaciągnąć wgetem wtedy.

833

A jaki jest powód że nie możesz wgrać? adb i te inną są normalnie w repo.

Linki do repo to ty masz w /etc/opkg - tam w plikach są repozytoria z których system korzysta.

834

Cezary napisał/a:

A jaki jest powód że nie możesz wgrać? adb i te inną są normalnie w repo.

Linki do repo to ty masz w /etc/opkg - tam w plikach są repozytoria z których system korzysta.

opkg install microcom
Unknown package 'microcom'.

opkg install adb
Unknown package 'adb'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package adb.

835

A zrobiłeś opkg update wcześniej i się udało?

836

Robiłem, ale chyba coś nie poszło bo teraz ponowiłem i się udało - dzięki tongue

Te komendy adb wywalają coś takiego:
root@OpenWrt:~# adb shell cat /var/log/messages
error: device not found
root@OpenWrt:~# adb shell cat /var/log/syslog
root@OpenWrt:~#  adb shell cat /var/log/dmesg

Modem jest na interfejsie USB, nie używałem tego adb wcześniej, trzeba jakoś to skonfigurować by widział modem?

837

Zrób

adb devices
adb shell

i zobacz czy coś widzisz, jak nie to

838

root@OpenWrt:~# adb devices
List of devices attached

root@OpenWrt:~# adb shell
Nic. Jak nie to... ? tongue

839

mkdir -p /root/.android
echo "0x2c7c" > /root/.android/adb_usb.ini

gdzie zamiast 2c7c podstawiasz VendorID, zyskasz go po cat /sys/kernel/debug/usb/devices  - szukaj sekcji z modemem. Pewnie będzie to właśnie 0x2c7c, bo masz tam quectela. I restartujesz przez /etc/init.d/adb restart

840

Cezary napisał/a:

mkdir -p /root/.android
echo "0x2c7c" > /root/.android/adb_usb.ini

gdzie zamiast 2c7c podstawiasz VendorID, zyskasz go po cat /sys/kernel/debug/usb/devices  - szukaj sekcji z modemem. Pewnie będzie to właśnie 0x2c7c, bo masz tam quectela. I restartujesz przez /etc/init.d/adb restart

zgadza się jest to 2c7c:
Vendor=2c7c ProdID=0800 Rev= 4.14
S:  Manufacturer=Quectel
S:  Product=RG500Q-EA

/etc/init.d/adb restart daje:
-ash: /etc/init.d/adb: not found

841

No to zobacz jak się nazywa skrypt w /etc/init.d albo zrestartuj po prostu cały router

842

Cezary napisał/a:

No to zobacz jak się nazywa skrypt w /etc/init.d albo zrestartuj po prostu cały router

Po resecie routera wciąż:
root@OpenWrt:~# adb devices
* daemon not running. starting it now on port 5037 *
* daemon started successfully *
List of devices attached

Pusta lista urządzeń

843

OK, więc na razie traktuj to jako sygnał że nie dostaniesz się bezpośrednio do logów modemu.

Odczytywanie sygnału, stanu połączenia, technologii czy bandów nie pochodzi z logów, to możesz czytać w/w dodatkami.

844

Cezary napisał/a:

OK, więc na razie traktuj to jako sygnał że nie dostaniesz się bezpośrednio do logów modemu.

Odczytywanie sygnału, stanu połączenia, technologii czy bandów nie pochodzi z logów, to możesz czytać w/w dodatkami.

Wgrałem luci-app-3ginfo-lite. W sumie dobre, pokazuje nawet dokładnie jaki bts używam. Jest też dużo info o samym modemie w sekcji debugowanie. Może zobacze co tu się zmieni gdy neta wywali.

Jeśli to byłoby wylącznie winą operatora to czemu na telefonie i innym routerze z tą samą kartą sim mi nie wywala już? ;P

845

Bo operatorzy w głębokim poważaniu mają ruch typu DATA który nie ma pierwszeństwa przed VOICE? Jeżeli bts jest przeciążony to jesteś na górze listy że to właśnie modem zostanie rozłączony a nie komórka.

846

Cezary napisał/a:

Bo operatorzy w głębokim poważaniu mają ruch typu DATA który nie ma pierwszeństwa przed VOICE? Jeżeli bts jest przeciążony to jesteś na górze listy że to właśnie modem zostanie rozłączony a nie komórka.

No ma to sens ale wtedy nie tyczyłoby się każdego routera? Bo na starym routerze z LTE nie rozłącza. To jest ten sam BTS bo on obsługuje też LTE na tym samym bandzie.

847

Widze też na tym luci-app-3ginfo-lite, że są różne parametry sygnałów pokazane:
RSSI
(Received Signal Strength Indicator)
RSRP
(Reference Signal Receive Power)
SINR
(Signal to Interference plus Noise Ratio)
RSRQ
(Reference Signal Received Quality)

Wszystkie mam dobrze po za tym SINR gdzie mam wartość -14dB a ma niby być >10-20 by było optymalnie.

848

Norpertuz napisał/a:
Cezary napisał/a:

No ma to sens ale wtedy nie tyczyłoby się każdego routera? Bo na starym routerze z LTE nie rozłącza. To jest ten sam BTS bo on obsługuje też LTE na tym samym bandzie.

Ja tylko wymyślam teorię co może być przyczyną, a faktyczny stan sam musisz odkryć - nikt nie będzie wróżył dlaczego ci wieczorem rozłącza.

849

Norpertuz napisał/a:

Widze też na tym luci-app-3ginfo-lite, że są różne parametry sygnałów pokazane:
RSSI
(Received Signal Strength Indicator)
RSRP
(Reference Signal Receive Power)
SINR
(Signal to Interference plus Noise Ratio)
RSRQ
(Reference Signal Received Quality)

Wszystkie mam dobrze po za tym SINR gdzie mam wartość -14dB a ma niby być >10-20 by było optymalnie.

Na SINR patrz z przymrużeniem oka - quectel nie potrafi doprecyzować jak to przeliczać i jak interpretować wartość, bo co innego pisze w dokumentacji a co innego potrafi wychodzić z poleceń. Nawet na ich forum było pytanie jak to przeliczać właściwie i pozostało bez odpowiedzi. Na dodatek nie stosują jednolitego systemu - z wersji na wersje potrafią dawać inne wzorki do przeliczania które i tak są do kitu.

850 (edytowany przez Norpertuz 2025-06-05 15:57:43)

"nikt nie będzie wróżył dlaczego ci wieczorem rozłącza."
Niby racja ale też nie do końca wiem gdzie szukać problemu tongue
A tak z innej beczki istnieje jakiś pakiet do tego openWrt by pod luci dało się dysk wpięty na USB wykorzystać i zrobic taki powiedzmy NAS z routera? Wiem, że moge sobie ręcznie wgrać jakiegoś nginx albo smb i ogarnąć ale może coś jest fajnego o czymś nie wiem