1

Temat: blokada internetu

witam

OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28566-1c1c373943
Machine: Zyxel EX5601-T0 ubootmod

pytanie  : czy taka reguła w firewall  zablokuje  użytkownika  ( dostep do internetu )

config rule
    option name 'blokada'
    option src 'lan'
    option dest 'wan'
    option src_mac '08:00:27:70:36:CC'
    option target 'REJECT'

2

Odp: blokada internetu

Powinna. Pod warunkiem że user ma na pewno ten adres mac, bo może sobie zmienić jak zapomni sieć i podłączy się jeszcze raz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ok   - mam ograniczona pule adresową  100 - 150 czyli dostene jest 50 adresów   
pytanie - a co sie stanie jak user  odpali wirtualna maszynę  i ustawi statyczny adres  z poza zakresu ?

4

Blokowanie jest po adresie MAC, jeżeli cokolwiek przyjdzie z tym adresem to firewall go nie przepuści. Adres IP nie ma znaczenia z tym przypadku.

5

a jednak nie blokuje   smile    zauważyłem  dziwny adres w aktywnych dzierżawach  dhcp   192.168.1.231   czyli z poza zakresu   - szybko to zablokowałem  ,ale okazało się ze blokada nie działa  . Okazało się ze syn na kompie stacjonarnym odpalił wirtualna maszyne , ustawił statyczny adres   no  i moja blkokada nie działa   - sam byłem zdziwiony   . Oczywiście mogę zablkowac jego kompa  - ale  nie o to chodzi   .  Sprawdziłem  ten adres MAC  tej wirtualce  - to Ubuntu server    - dlatego  zrobiłem regułe po mac

6

Zrestartuj router. Sama reguła nic nie da jeżeli już komputer nawiązał połączenie i conntracku siedzi. Tak działają sieci, sprawdź.

7

jednak  blokada działa - wymaga restartu smile   jak zwykle masz rację   , wczesniej restartowałem firewola   /etc/init.d/firewall restart
dzieki    , ale jednak  dziwne jest to  ze mozna sie tak podłaczyć  ustawiajac adres na sztywno  i router  głowny to przyjmuje   - to tak jakby sie kablem podłaczył ( a połczenie leci przez relayd  )

8

Dlaczego dziwne? Możesz sobie ustawiać ręcznie adresy statyczne. Nie zrobiłeś żadnej blokady lewych adresów, więc o ile tylko jest poprawnie ustawione to możesz.

9

no własnie nigdy nie blokowałem tych z poza zakresu dhcp  - ale jak widać  jest to bardzo ważne

10

Ustaw router który przydziela DHCP na ostatni możliwy adres IP.
Będzie to 250 do 254.
Blokada powinna działać na wszystkich adresach w dół.
W górę nie zadziała, bo to ostatni adres.