Temat: Problem z dużym pingiem po 1h czasu używania komputera.

Witam. Mam następujący problem. Mianowicie po około godzinie czasu użytkowania komputera z najnowszą wersją Windows 11 gwałtownie rośnie mi ping. Pomaga jedynie restart komputera, po którym ping wraca do normy. Nie pomaga restartowanie firewalla w openwrt itp. Problem występuje jedynie na routerze z openwrt. Na poprzednim tplinku z oryginalnym oprogramowaniem nie było tego problemu. System jest czysty, na świeżo zainstalowany z najnowszymi aktualizacjami i mam tam zainstalowany chrome i steam. Czasami też spada prędkość łącza internetowego. Ale...restart komputera pomaga... Nie czaję co może być tego przyczyną...Skoro na poprzednim routerze nie było tego problemu... Co trzeba ustawić w openwrt by nie psuł mi tak połączenia z komputerem PC... ?

2

Odp: Problem z dużym pingiem po 1h czasu używania komputera.

Strzelam że używasz torrenta lub innego programu który generuje masę połączeń i zapychasz tablicę conntrack.

Jak będziesz miał takie duże pingi to zaloguj się na router i zrób cat /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_count, jeżeli sięga blisko limitu (który jest w /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_max) to sobie zwiększ przez sysctl -w net.netfilter.nf_conntrack_max=XXXX (chwilowo) i sprawdź czy to to. Oczywiście jeżeli masz sporo ramu, bo inaczej nici z tego.

A jeżeli to nie conntrack - to szukaj w systemie co się przepełnia - cpu, pamięć czy coś innego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez daarkknight87 2025-05-25 16:42:51)

Cezary napisał/a:

Strzelam że używasz torrenta lub innego programu który generuje masę połączeń i zapychasz tablicę conntrack.

Jak będziesz miał takie duże pingi to zaloguj się na router i zrób cat /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_count, jeżeli sięga blisko limitu (który jest w /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_max) to sobie zwiększ przez sysctl -w net.netfilter.nf_conntrack_max=XXXX (chwilowo) i sprawdź czy to to. Oczywiście jeżeli masz sporo ramu, bo inaczej nici z tego.

A jeżeli to nie conntrack - to szukaj w systemie co się przepełnia - cpu, pamięć czy coś innego.

Nie używam torrentów... Tak jak pisałem mam tylko steam (cs2) i chrome... Świeży, czysty system. I oczywiście putty...

Dostęp do komputera mam tylko ja. Właśnie też myślałem że coś może generować dużą ilość połączeń... Pytanie co, skoro mam czysty system i prawie nic nie instalowałem...

Sprawdziłem: Oprócz samego restartu komputera (pomaga) pomaga też sam restart routera... Dziwna sytuacja...Czyli jak miałem duży ping to zrestartowałem router i powrócił do normalnego pingu. Analogicznie bez restartu routera - samo zrestartowanie komputera PC też pomaga... O co w tym wszystkim chodzi ???

4

Restart routera czyści tablicę, więc na początku jest normalnie. To co pisałeś - po uruchomieniu jest ok, później coś następuje. Nadal utrzymuję że conntrack się przepełnia a ty to po prostu sprawdź jak to nastąpi, to będziesz wiedział czy to to czy nie.

5 (edytowany przez daarkknight87 2025-05-25 16:51:12)

Cezary napisał/a:

Restart routera czyści tablicę, więc na początku jest normalnie. To co pisałeś - po uruchomieniu jest ok, później coś następuje. Nadal utrzymuję że conntrack się przepełnia a ty to po prostu sprawdź jak to nastąpi, to będziesz wiedział czy to to czy nie.

Ok sprawdzę to. Nawet jeśli to ten contract to co może to powodować ?? Skoro ja prawie nic nie instalowałem...Sam restart PC też czyści tą tablicę ??? Bo sam restart PC też pomaga...

6

Tak, no hosta zaczyna brakować.

Od jakiejś aplikacji do wirusa który złapałeś. Ale to już musisz poszukać.

7

daarkknight87 napisał/a:

System jest czysty, na świeżo zainstalowany z najnowszymi aktualizacjami i mam tam zainstalowany chrome i steam. Czasami też spada prędkość łącza internetowego. Ale...restart komputera pomaga... Nie czaję co może być tego przyczyną...

Skoro restart komputera pomaga to raczej tam był szukał problemu, a nie w routerze.

8

Sprawdź co się stanie jak zmienisz pasmo, jak teraz jest połączony na 5G, to zmień na 2.4G, lub odwrotnie.
Ja mam tak, że komputer i router się nie "lubią" na 2.4G (jest baaardzo wolno), a na 5G działa normalnie.