Temat: Czytnik ebooków PocketBook 626 Touch

Cześć,

Czytnik ebooków Pocketbook 626 Touch Lux 3 z linuxem 3.0.
Problem jest taki, że ciągle uruchamia się w tym samym stanie, ten sam ebook, na tej samej stronie, z tymi samymi ustawieniami, co jest bardzo irytujące przy czytaniu następnych ebooków, bo nie zapamiętuje gdzie skończyłeś czytać poprzedniego i trzeba od nowa przerzucać np. 500 stron, żeby kontynuować.
Formatowanie pamięci wewnętrznej i/lub przywracanie ustawień fabrycznych z menu ebooka można wykonać ale i tak uruchamia się po restarcie ze wszystkimi ustawieniami, ebookami, otwartymi stronami jak przed przywracaniem czy formatowaniem pamięci.
Próby wgrywania firmware z karty usb kończą się komunikatem „dosfsck run 40 and return 1” i „Update failed”
Dostęp do dysku przez terminal czy przez FileZille jest.
Może miał ktoś taki przypadek?
Pomożecie?

2

Odp: Czytnik ebooków PocketBook 626 Touch

Nie miałem takiego przypadku, ale przeglądałem trendujace repa na github i przypomniał miś się Twój post.
Zobacz sobie https://github.com/koreader/koreader

3

Nie wiem z kiedy te posty są ale o ile Koreadera polecam, zainstalowałem żonie w Touch Lux 3 to nie ma on związku z tematem.

Jak by ktoś tu kiedyś trafił... problem pojawia się po głębokim wyładowaniu czytnika; pamięć wbudowana czyli karta microsd włożona w wewnętrznym slocie przechodzi w stan read only i faktycznie; aktualizacje, formaty itd. nie zmieniają nic bo po restarcie wszystko wraca do stanu pierwotnego. Ja ten problem rozwiązałem przez wymianę karty pamięci ALE czytnik przyjmie kartę tylko o konkretnym numerze seryjnym. Lata temu w kartach samsunga dało się na linuxie pewnym programem zmienić numer seryjny; takie karty chodzą na allegro w astronomicznych cenach ale mi się udało od znajomego taką dorwać 4GB; numer zmieniłem, na linuxie kopia na żywca 1:1 8GB do 4GB i poza rozsypaniem się partycji na dane użytkownika która wymagała zwykłego formata to system jak najbardziej śmiga.

Drugi sposób; jakoś ruski kiedyś obeszli wymóg konkretnego numeru seryjnego karty ale nie mam pojęcia jak to działa, kompletnie się w to już nie zagłębiałem.

4

A masz jeszcze tą zablokowaną kartę?

Bo mi przyszło na myśl, że karty SD z nawigacjami są blokowane (właśnie przez radia z nawigacja) w ten sposób,  że nie da się już ich odczytać. Tylko niektóre stare telefony z symbianem umia ta kartę SD odblokować...

5

Otworzyłem czytnik i mam kartę.
Patrzyłem na ten opis na githubie od mikowhy.
Wygląda, że da się to zrobić, ale nie miałem czasu, żeby się za to zabrać.